Borkai: Az ellenzék kuplerájt csinál a városházából

2019.11.07. 16:08

Viharos körülmények között, zárt ajtók mögött állt fel a győri képviselő-testület. Ugyan a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt pénteken lemond, csütörtökön még alpolgármestereket választott.

Borkai: Az ellenzék kuplerájt csinál a városházából

Miközben az ülésterem előtt a nyilvános ülésről kirekesztett győri állampolgárok tüntetnek, a győri közgyűlés megalakult és alpolgármestereket is választott.

A választás előtt Glázer Tímea (DK) és Pollreisz Balázs (MSZP) képviselők javasolták, hogy a Fidesszel együtt válasszanak egy független alpolgármestert, ezt azonban a fideszesek elutasították, szerintük ugyanis az szabálytalan lenne, és a győriek a Fideszt hatalmazták fel a város vezetésére.

Pollreisz azt is javasolta, hogy bontsák fel a szerződéseket Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájával,

illetve azt, hogy a több furcsa választási ügy miatt ne Csörgits Lajos legyen a város aljegyzője, de Borkai Zsolt elvette tőle a szót.

Ezután a képviselők szavaztak az alpolgármesterekről. A pozícióra csak a polgármester jelölhet, vitázni a jelöltekről nem lehetett. A képviselők ezután egy külön teremben, papíron szavaztak Borkai két jelöltjéről:

két eddigi fideszes alpolgármester, Fekete Dávid és Radnóti Ákos lett Győr alpolgármestere.

Kettejük közül kerül ki az az ember, aki a várost ügyvivőként irányítani fogja, amint Borkai Zsolt pénteken délután lemond a polgármesterségről, és ők esélyesek arra is, hogy a Fidesz jelöltjei legyenek a jövő évi időközi választáson. Fekete Dávid 1989-ben született, a győri Révai Miklós Gimnáziumba járt, majd a Corvinus egyetemen végzett, 2012 óta alpolgármester. Radnóti Ákos 1979-ben született, 2010 óta önkormáyzati képviselő, 2014 óta alpolgármester.

Borkai és az alpolgármesterek fizetéséről is döntöttek, a polgármester bruttó 917 ezer forintot fog kapni, az alpolgármesterek alapilletményként bruttó 897 ezer forintot kapnak. Közben az ismét felszólaló Pollreisz Balázsnak Borkai eléggé mérgesen arról beszélt, hogy a szavazatújraszámlálásokkal éppen az ellenzék herdálta a győriek pénzét, miközben

Borkai szerint kuplerájt csinálnak a városházából azzal, hogy tüntetőket hoztak be.

Az is kiderült, hogy Győrben nem lesz frakciója sem a civileknek, sem az ellenzéknek, csak a Fidesz-KDNP-nek. Az ellenzékiek és a civilek is túl kevesen vannak, miután az ellenzéki listáról bejutott négy képviselő közül a jobbikos Fodor Roland ugye kilépett az összefogásból, Bárány István pedig úgy tűnik, továbbra is függetlenként folytatja. Balla Jenő, az Összefogás Győrért képviselője javasolta, hogy a jövőben változtassák meg a működési szabályzatot, hogy más frakciókat is alapíthassanak.

NYITÓKÉP: Fekete Dávid / Facebook, Radnóti Ákos / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek