+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 7. csütörtök, 17:27
Eddig csak posztgraduális képzésben utaztak, de most, hogy letelepedtek Ausztriában, kibővítik a portfóliót.

A CEU, amelyet Európa egyik vezető posztgraduális egyetemeként tartanak számon a bölcsészet- és társadalomtudományok terén, történetében először, bécsi kampuszán alapképzéseket indít. Az új szakokon 2020 szeptemberétől kezdhetik meg tanulmányaikat a diákok – áll az egyetem közleményében. A Filozófia, Politika és Közgazdaságtan (PPE – Philosophy, Politics and Economics), illetve a Kultúra, Politika és Társadalom (CPS – Culture, Politics and Society) alapszakok az ígéret szerint az európai és amerikai hagyományokat fogják ötvözni, és egyes tudományterületek vezető professzorai tartják majd a kurzusokat. 

 

A programokat Ausztriában és az USA-ban is akkreditálták.

 

„A mai fiatal generáció egy olyan korban válik felnőtté, amikor a munka világa sosem látott lehetőségeket és kihívásokat ígér, amikor a klímaváltozás mindennapi valósággá vált, és amikor a régi politikai intézmények válságban vannak. Számukra a megfelelő egyetemet kiválasztani fontosabb mint valaha” – mondta Dorit Geva, a CEU alapképzéseiért felelős dékánja.

 

A CEU új tanévének megnyitóján emellett Michael Ignatieff elnök-rektor üdvözölte a 80 országból érkező 650 diákot, kiemelve, hogy az egyetem alapelvei továbbra is a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom.  Az egyetemnek jelenleg 1300 hallgatója, több száz oktatója és munkatársa, valamint közel 17.000 végzett hallgatója van.

 

Bár a magyar kormány tagadja, hogy a CEU-t elüldözték volna az országból, az egyetem lényegi része teljesen átköltözött Bécsbe Budapestről, miután először szándékosan olyan szabályokat hoztak, aminek egyedül a Soros György által alapított egyetem nem felelt meg, utána pedig nem voltak hajlandók tárgyalni sem az intézmény sorsáról. Bécsben azóta már kitüntették Sorost, amiért elvitte oda az egyetemet. 

 

FOTÓ: CEU / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás