Alapképzéseket indít a CEU Bécsben

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.07. 17:27

Eddig csak posztgraduális képzésben utaztak, de most, hogy letelepedtek Ausztriában, kibővítik a portfóliót.

Alapképzéseket indít a CEU Bécsben

A CEU, amelyet Európa egyik vezető posztgraduális egyetemeként tartanak számon a bölcsészet- és társadalomtudományok terén, történetében először, bécsi kampuszán alapképzéseket indít. Az új szakokon 2020 szeptemberétől kezdhetik meg tanulmányaikat a diákok – áll az egyetem közleményében. A Filozófia, Politika és Közgazdaságtan (PPE – Philosophy, Politics and Economics), illetve a Kultúra, Politika és Társadalom (CPS – Culture, Politics and Society) alapszakok az ígéret szerint az európai és amerikai hagyományokat fogják ötvözni, és egyes tudományterületek vezető professzorai tartják majd a kurzusokat. 

A programokat Ausztriában és az USA-ban is akkreditálták.

„A mai fiatal generáció egy olyan korban válik felnőtté, amikor a munka világa sosem látott lehetőségeket és kihívásokat ígér, amikor a klímaváltozás mindennapi valósággá vált, és amikor a régi politikai intézmények válságban vannak. Számukra a megfelelő egyetemet kiválasztani fontosabb mint valaha” – mondta Dorit Geva, a CEU alapképzéseiért felelős dékánja.

A CEU új tanévének megnyitóján emellett Michael Ignatieff elnök-rektor üdvözölte a 80 országból érkező 650 diákot, kiemelve, hogy az egyetem alapelvei továbbra is a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom.  Az egyetemnek jelenleg 1300 hallgatója, több száz oktatója és munkatársa, valamint közel 17.000 végzett hallgatója van.

Bár a magyar kormány tagadja, hogy a CEU-t elüldözték volna az országból, az egyetem lényegi része teljesen átköltözött Bécsbe Budapestről, miután először szándékosan olyan szabályokat hoztak, aminek egyedül a Soros György által alapított egyetem nem felelt meg, utána pedig nem voltak hajlandók tárgyalni sem az intézmény sorsáról. Bécsben azóta már kitüntették Sorost, amiért elvitte oda az egyetemet. 

FOTÓ: CEU / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek