+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 6. szerda, 18:37
Miközben Türingiában az AfD a kereszténydemokratákkal és liberálisokkal alkotna kormányt, a CDU főtitkára keménen visszaüzent: az AfD egy náci párt, amely a CDU ellenfele.

Az október végi türingiai választást ugyan megnyerte a radikális baloldali Die Linke, de a mögötte álló eddigi baloldali koalíciónak – a szocdemek és zöldek rossz szereplése miatt – nincs már többsége az erfurti parlamentben.

 

A Die Linke vagy behúzza legalább külső támogatóként a kereszténydemokratákat (esetleg a liberálisokat). Vagy elég nehéz elképzelni, mi történhet. Hasonló helyzetre amúgy a CDU centrista politikusa, az északi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther már tavaly azt mondta:

 

ha másképp nem lehet az AfD-t megkerülni, akkor keleten akár még a Die Linkével is össze kell fogni.

 

Ezt persze könnyű mondani északról.

 

A CDU türingiai bázisa azonban egyrészről nagyon csalódott (eddig minden választáson első helyre jöttek be, most meg csak harmadikak lettek), másrészről eleve többen a bázisból készek lennének beszélni az AfD-vel. Elvégre matematikailag nézve az erfurti parlamentben ma jobboldali többség van:

 

ha a széljobb, a kereszténydemokraták és a liberálisok összeállnak, többen lennének mint a baloldaliak.

 

Igenis kell beszélni az AfD-vel

 

Tizenhét türingiai CDU-politikus ezért tegnap közzétett egy „Konzervatív CDU-tagok felhívása” nevű nyilatkozatot, amiben „nyitott kimenetelű beszélgetés” megkezdését szorgalmazzák az AfD-vel. Már korábban – a választások előtt és után egyaránt – Michael Heym, CDU-s tartományi képviselő az AfD-vel való együttműködést szorgalmazta.

 

Heym óv attól, hogy helyben a CDU például a Zöldekkel kokkettáljon, hiába kacsingat az országos pártvezetés Berlinben az ökopárt felé. Heym szerint ugyanis „a türingiai CDU nagyrészt másképp gondolkodik“.

 

A CDU türingiai konzervatívjai szerint igenis számos kérdésben van átfedés a kereszténydemokraták és a szélsőjobboldal között. Christian Sitter, aki a CDU-n belüli Értékuniót vezeti Türingiában, a családpolitikát emeli ki, mert szerinte mindkét párt számára a család férfi, nő és gyerek közösségét jelenti.

 

Nem, mégsem kell beszélni az AfD-vel

 

A vitába, hogy együtt lehet-e működni az AfD-vel (ráadásul az AfD-n belül is kifejezetten szélsőséges türingiai szervezettel), a CDU főtitkára, Paul Ziemiak is beszállt. (Paul Ziemiak, mielőtt tavaly CDU-főtitkár lett, adott egy interjút az Azonnalinak, amit azonban utóbb le akart tiltatni.)

 

A politikus amúgy a párt jobbszárnyát képviseli, többször is kritikusan szólalt meg Merkel menekültpolitikáját illetően, de most a balliberális Spiegelnek írt véleménycikkében azt állítja: nincs semmiféle azonosság a CDU és az AfD között, mert

 

„Björn Höcke [a türingiai AfD vezére] számomra egy náci, az AfD pedig jó úton halad arra, hogy NPD 2.0 legyen”

 

– ezzel a még mindig létező, de az AfD megjelenésével rohamosan eljelentéklenedő szkinhedpártra, a Nemzeti Demokratákra (NPD) utal, akik a kilencvenes években több keletnémet tartományban is bekerültek a parlamentbe.

 

Ziemiak szerint az AfD egész programja ellentmond annak, ami a kereszténydemokrácia, ráadásul – mivel az AfD nyíltan a CDU ledöntésére törekszik – a szélsőjobbodlali párt „határozott ellenfele” a CDU-nak.

 

Noha mindezzel elejét vette Ziemak egy türingiai CDU-AfD-közeledésnek – amihez amúgy a liberálisok is kellettek volna –, az nem derül, hogy és akkor most merre tovább. A CDU ugyanis a Die Linkét is elutasítja – de ma Türingiában oylan kormány, amiben legalább az egyik szélsőséges párt nem kap szerepet, nem tud megalakulni.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás