CDU-főtitkár: az AfD egy náci párt

Szerző: Techet Péter
2019.11.06. 18:37

Miközben Türingiában az AfD a kereszténydemokratákkal és liberálisokkal alkotna kormányt, a CDU főtitkára keménen visszaüzent: az AfD egy náci párt, amely a CDU ellenfele.

CDU-főtitkár: az AfD egy náci párt

Az október végi türingiai választást ugyan megnyerte a radikális baloldali Die Linke, de a mögötte álló eddigi baloldali koalíciónak – a szocdemek és zöldek rossz szereplése miatt – nincs már többsége az erfurti parlamentben.

A Die Linke vagy behúzza legalább külső támogatóként a kereszténydemokratákat (esetleg a liberálisokat). Vagy elég nehéz elképzelni, mi történhet. Hasonló helyzetre amúgy a CDU centrista politikusa, az északi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther már tavaly azt mondta:

ha másképp nem lehet az AfD-t megkerülni, akkor keleten akár még a Die Linkével is össze kell fogni.

Ezt persze könnyű mondani északról.

A CDU türingiai bázisa azonban egyrészről nagyon csalódott (eddig minden választáson első helyre jöttek be, most meg csak harmadikak lettek), másrészről eleve többen a bázisból készek lennének beszélni az AfD-vel. Elvégre matematikailag nézve az erfurti parlamentben ma jobboldali többség van:

ha a széljobb, a kereszténydemokraták és a liberálisok összeállnak, többen lennének mint a baloldaliak.

Igenis kell beszélni az AfD-vel

Tizenhét türingiai CDU-politikus ezért tegnap közzétett egy „Konzervatív CDU-tagok felhívása” nevű nyilatkozatot, amiben „nyitott kimenetelű beszélgetés” megkezdését szorgalmazzák az AfD-vel. Már korábban – a választások előtt és után egyaránt – Michael Heym, CDU-s tartományi képviselő az AfD-vel való együttműködést szorgalmazta.

Heym óv attól, hogy helyben a CDU például a Zöldekkel kokkettáljon, hiába kacsingat az országos pártvezetés Berlinben az ökopárt felé. Heym szerint ugyanis „a türingiai CDU nagyrészt másképp gondolkodik“.

A CDU türingiai konzervatívjai szerint igenis számos kérdésben van átfedés a kereszténydemokraták és a szélsőjobboldal között. Christian Sitter, aki a CDU-n belüli Értékuniót vezeti Türingiában, a családpolitikát emeli ki, mert szerinte mindkét párt számára a család férfi, nő és gyerek közösségét jelenti.

Nem, mégsem kell beszélni az AfD-vel

A vitába, hogy együtt lehet-e működni az AfD-vel (ráadásul az AfD-n belül is kifejezetten szélsőséges türingiai szervezettel), a CDU főtitkára, Paul Ziemiak is beszállt. (Paul Ziemiak, mielőtt tavaly CDU-főtitkár lett, adott egy interjút az Azonnalinak, amit azonban utóbb le akart tiltatni.)

A politikus amúgy a párt jobbszárnyát képviseli, többször is kritikusan szólalt meg Merkel menekültpolitikáját illetően, de most a balliberális Spiegelnek írt véleménycikkében azt állítja: nincs semmiféle azonosság a CDU és az AfD között, mert

„Björn Höcke [a türingiai AfD vezére] számomra egy náci, az AfD pedig jó úton halad arra, hogy NPD 2.0 legyen”

– ezzel a még mindig létező, de az AfD megjelenésével rohamosan eljelentéklenedő szkinhedpártra, a Nemzeti Demokratákra (NPD) utal, akik a kilencvenes években több keletnémet tartományban is bekerültek a parlamentbe.

Ziemiak szerint az AfD egész programja ellentmond annak, ami a kereszténydemokrácia, ráadásul – mivel az AfD nyíltan a CDU ledöntésére törekszik – a szélsőjobbodlali párt „határozott ellenfele” a CDU-nak.

Noha mindezzel elejét vette Ziemak egy türingiai CDU-AfD-közeledésnek – amihez amúgy a liberálisok is kellettek volna –, az nem derül, hogy és akkor most merre tovább. A CDU ugyanis a Die Linkét is elutasítja – de ma Türingiában oylan kormány, amiben legalább az egyik szélsőséges párt nem kap szerepet, nem tud megalakulni.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek