+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 6. szerda, 18:37
Miközben Türingiában az AfD a kereszténydemokratákkal és liberálisokkal alkotna kormányt, a CDU főtitkára keménen visszaüzent: az AfD egy náci párt, amely a CDU ellenfele.

Az október végi türingiai választást ugyan megnyerte a radikális baloldali Die Linke, de a mögötte álló eddigi baloldali koalíciónak – a szocdemek és zöldek rossz szereplése miatt – nincs már többsége az erfurti parlamentben.

 

A Die Linke vagy behúzza legalább külső támogatóként a kereszténydemokratákat (esetleg a liberálisokat). Vagy elég nehéz elképzelni, mi történhet. Hasonló helyzetre amúgy a CDU centrista politikusa, az északi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther már tavaly azt mondta:

 

ha másképp nem lehet az AfD-t megkerülni, akkor keleten akár még a Die Linkével is össze kell fogni.

 

Ezt persze könnyű mondani északról.

 

A CDU türingiai bázisa azonban egyrészről nagyon csalódott (eddig minden választáson első helyre jöttek be, most meg csak harmadikak lettek), másrészről eleve többen a bázisból készek lennének beszélni az AfD-vel. Elvégre matematikailag nézve az erfurti parlamentben ma jobboldali többség van:

 

ha a széljobb, a kereszténydemokraták és a liberálisok összeállnak, többen lennének mint a baloldaliak.

 

Igenis kell beszélni az AfD-vel

 

Tizenhét türingiai CDU-politikus ezért tegnap közzétett egy „Konzervatív CDU-tagok felhívása” nevű nyilatkozatot, amiben „nyitott kimenetelű beszélgetés” megkezdését szorgalmazzák az AfD-vel. Már korábban – a választások előtt és után egyaránt – Michael Heym, CDU-s tartományi képviselő az AfD-vel való együttműködést szorgalmazta.

 

Heym óv attól, hogy helyben a CDU például a Zöldekkel kokkettáljon, hiába kacsingat az országos pártvezetés Berlinben az ökopárt felé. Heym szerint ugyanis „a türingiai CDU nagyrészt másképp gondolkodik“.

 

A CDU türingiai konzervatívjai szerint igenis számos kérdésben van átfedés a kereszténydemokraták és a szélsőjobboldal között. Christian Sitter, aki a CDU-n belüli Értékuniót vezeti Türingiában, a családpolitikát emeli ki, mert szerinte mindkét párt számára a család férfi, nő és gyerek közösségét jelenti.

 

Nem, mégsem kell beszélni az AfD-vel

 

A vitába, hogy együtt lehet-e működni az AfD-vel (ráadásul az AfD-n belül is kifejezetten szélsőséges türingiai szervezettel), a CDU főtitkára, Paul Ziemiak is beszállt. (Paul Ziemiak, mielőtt tavaly CDU-főtitkár lett, adott egy interjút az Azonnalinak, amit azonban utóbb le akart tiltatni.)

 

A politikus amúgy a párt jobbszárnyát képviseli, többször is kritikusan szólalt meg Merkel menekültpolitikáját illetően, de most a balliberális Spiegelnek írt véleménycikkében azt állítja: nincs semmiféle azonosság a CDU és az AfD között, mert

 

„Björn Höcke [a türingiai AfD vezére] számomra egy náci, az AfD pedig jó úton halad arra, hogy NPD 2.0 legyen”

 

– ezzel a még mindig létező, de az AfD megjelenésével rohamosan eljelentéklenedő szkinhedpártra, a Nemzeti Demokratákra (NPD) utal, akik a kilencvenes években több keletnémet tartományban is bekerültek a parlamentbe.

 

Ziemiak szerint az AfD egész programja ellentmond annak, ami a kereszténydemokrácia, ráadásul – mivel az AfD nyíltan a CDU ledöntésére törekszik – a szélsőjobbodlali párt „határozott ellenfele” a CDU-nak.

 

Noha mindezzel elejét vette Ziemak egy türingiai CDU-AfD-közeledésnek – amihez amúgy a liberálisok is kellettek volna –, az nem derül, hogy és akkor most merre tovább. A CDU ugyanis a Die Linkét is elutasítja – de ma Türingiában oylan kormány, amiben legalább az egyik szélsőséges párt nem kap szerepet, nem tud megalakulni.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás