+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 6. szerda, 15:47
Az Internet Archive átalakítja a Wikipedia könyves lábjegyzeteit: mostantól nem kell keresgélni, onnan meg lehet majd nyitni a konkrét könyveket.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök lecserélné a Wikipediát, az online enciklopédia ettől függetlenül még mindig korunk egyik első számú információforrása, még úgy is, hogy azért nem száz százalékosan megbízható. A megbízhatóságon sokat segít persze az, ha egy adott szócikk jól meg van lábjegyzetelve, tehát az állításait forrásokkal is alátámasztja.

 

Ez nem ismeretlen dolog a Wikipedián, legalábbis az angol nyelvű részén elég sokszor futhatunk bele olyan lábjegyzetekbe, amelyek különféle könyveket citálnak, ahogy azt egy rendes tudományos munkában is szokás.

 

Ezek a hivatkozások változnak meg most gyökeresen, ugyanis egyre több ilyen lábjegyzetről át tudunk kattintani az adott könyv adott oldalának előnézetére.

 

A változás hátterében az Internet Archive áll, akikről a digitális dolgok archiválásának problémájáról szóló cikkünkben már ejtettünk szót. A Kaliforniában könyvtárként jegyzett szervezet elég sok mindent csinál: egyrész internetes oldalakat archivál, másrészt pedig könyveket digitalizál. Mind a kettő jól jön a Wikipedia esetében, ahol például egy sor (egészen pontosan 13 millió) mára halott linket cserélt le az automatikusan múködő InternetArchiveBot az Internet Archive-ban meglévő tárolt verzióra mutató linkkel.

 

A most bejelentett újdonság annyit tesz, hogy az eddig kvázi „halott” lábjegyzetek élő linkké válnak, konkrétan megnézhetjük azt az oldalt és a kontextust, amire a lábjegyzet utal, ezáltal könnyebben ellenőrizhetővé válik az információ. Ezen túl az Internet Archive rendszerében korlátozott időre magát a könyve is ki lehet kölcsönözni, csak úgy, mint egy sima könyvtárból.

 

A Gizmodo cikkben számolt be a dologról, megemlítve, hogy

 

az Internet Archive jelenleg is dolgozik: most 3,8 millió könyvük van, de száz dolgozó 22 helyszínen jelenleg is összességében napi ezer könyvet digitalizál.

 

A cél nem a friss könyvek elérhetővé tétele – a kiadók és szerzők egyébként is ki vannak akadva a copyright miatt az Internet Archive rendszerére –, hanem az, hogy a huszadik század művei is elérhetőek legyenek minél szélesebb körben. Az amerikai törvények szerint ugye jelenleg az 1923 előtti könyvek számítanak közkincsnek. Egy könyv digitalizálása, majd a fizikai és digitális példány tárolása nagyjából 20 dollárba kerül, itt pedig bárki beszállhat, hogy szponzoráljon egy könyvet.

 

 MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás