Ők lettek Budapest új főpolgármester-helyettesei

Szerző: Illés Gergő
2019.11.05. 13:05

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén öt főpolgármester-helyettesnek szavazott bizalmat a Karácsony Gergely-vezette többség.

Ők lettek Budapest új főpolgármester-helyettesei

Ahogy az az Azonnali percről percre-közvetítéséből is kiderült, a Fővárosi Közgyűlés kedden délelőtt tartott alakuló ülésén megszavazták Karácsony Gergely öt helyettesét:

ők a DK-s Gy. Németh Erzsébet, az MSZP-s Tüttő Kata, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, a párbeszédes Dorosz Dávid és a civil Kiss Ambrus lesznek,

Mikor pedig személyük simán átment a Közgyűlésen, a közönség soraiból nagy taps fogadta elfogadásukat. Ezután esküt tettek, majd foglalták el helyüket Karácsony Gergely mellett a pulpituson.

A szavazás előtt Láng Zsolt fideszes képviselő kifejtette, a főpolgármester-helyettesek ellen fognak szavazni, de ez nem a helyettesek személye ellen szól majd, nekik jó munkát kíván. Inkább azzal van problémája, hogy az öt főpolgármester-helyettesi hely egy pártok közötti megállapodás eredménye, az öt helyettes túl sok. Az adófizetői pénzekre is hivatkozott a leváltott II. kerületi expolgármester Láng, erre nevetés tört ki a teremben.

Karácsony szerint egy 300 milliárdos fővárosi költségvetésben nem ez a legnagyobb tétel.

Karácsony egyébként a DK-s Gy. Németh Erzsébetet szakmai tudása miatt választotta, azt várja tőle, hogy Budapest kulturális élete legyen sokszínű és vonzó.  Az MSZP-s Tüttő Kata a második jelöltje, „megtisztel, hogy a város üzemeltetésénél vállal szerepet”. Tőle azt várja, a város pontosan és olajozottan működjön.

A párbeszédes Dorosz Dávid „régóta barátja és harcostársa” – mondja Karácsony, aki azt szeretné, ha közösen átrángatnák a várost a 20. századból a 21. századba, és Budapest élen járna a klímaváltozás elleni harcban. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor „riválisból lett szövetségese”. Azt várja tőle, minden budapesti érezze, alkotója a főváros döntéseinek. Az ötödik jelölt pedig nem a pártok világából érkezett, hanem civil, Kiss Ambrus, aki közigazgatási tapasztalatokkal rendelkezik.

Kövesd a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését percről percre az Azonnalin!

FOTÓ: Ruttkay Lili / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek