+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2019. november 5. kedd, 11:23
Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Zöld, átlátható, szabad, igazságos
2019. november 5. 11:56

Ilyen lesz Budapest a Karácsony-vezetés önbevallása szerint, legalábbis ilyen molinókat aggattak ki a Közgyűlés dísztermébe.

 

 

Hutter Marianna

Szünetel a Közgyűlés
2019. november 5. 11:53

Karácsony Gergely pár perces szünetet hirdetett.

Illés Gergő

Itt a kötelező soros fotó!
2019. november 5. 11:45

Óriási sor állt ugyanis a Közgyűlés épülete előtt, az újságírók, politikusok, aktivisták félórákat tolongtak, hogy bejuthassanak a díszterembe, ahol egyébként már egy gombostűt sem lehet leejteni (borítóképünkön). Mi is jó félórát vártunk a bejutásra, ekkora volt a tolongás:

 

 

Hutter Marianna

Rég volt minek örülnie az ellenzéknek, így nem meglepő, hogy a vendégek között rengeteg a politikus. Az MSZP-től például itt van Tóth Bertalan pártelnök, Hiller István volt miniszter, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, Ujhelyi István EP-képviselő. A Momentumtól látni lehetett a tömegben Cseh Katalin momentumos EP-képviselőt vagy éppen a liberális Sermer Ádámot és Szabadai Viktort is. 

Hutter Marianna

A Városháza díszterme megtelt, a vendégeket már csak az az előtti folyosóra engedik be, több százan vannak jelen. 

Hutter Marianna

1. nincsek első és másodrangú állampolgárok

2. a főpolgármesternek, a polgármestereknek nem üzleti vagy pártérdeket kell szolgálni, hanem az itt lakókét

3. a lakhatás alapvető jog, segítik a hajléktalanokat

4. küzdenek a klímaváltozás ellen

5. növelik a város zöldterületeit

6. előnyben részesülnek a fenntartható közösségi közlekedési formák

7. biztosítani kell a belső és külső kerületek egyenletes fejlődését

8. elutasítják a más kultúrájú emberek elleni gyűlöletkeltést

9. minden jelentős döntés előtt ki kell kérni a budapestiek véleményét

10. korrupciómentesen, átláthatóan kell működni, ahol minden közérdekű adat nyilvános

Karácsonyt megtapsolták, miután ismertette tíz pontját.  

Illés Gergő

Budapest a bal- és jobboldaliaké
2019. november 5. 11:33

„A kormány politikájával egyet nem értő budapestiek érezhették, hogy kirekesztették őket a városból. De most azok érezhetik magukat kirekesztve, akik nem a változásra, hanem a folytatásra szavaztak. De Budapest mindenkié, bal- és jobboldaliaké, akár egyetértenek a kormány politikájával, akár nem. Ezért én és a közgyűlési többség mindenkinek a partnere lesz, aki a budapestiek érdekét szolgálja, de mindenki ellen fordulunk, aki a budapestiek jövője ellen tesz. Én mindig a jövőt, az életminőséget, a beton helyett a fákat, és a stadionok helyett az egészségügyet fogom választani. Ezért kérem a közgyűlési többséget, hogy a kiemelt beruházásokban érvényesítse a budapestiek érdekét” – zárta beszédét a főpolgármester.

Illés Gergő

„Olyat tettem, amit eddig a politikusok nem igazán, programmal álltam elő” – folytatta Karácsony Gergely. „És azt fogjuk tenni, amit ígértünk: már ma elkezdjük a munkát. Ez a közgyűlési többség már többé nem ellenzéki, hanem mi alkotjuk a köztársaságpárti többséget és közösen vállaljuk az ezzel járó felelősséget is. Azon leszek, hogy ezt a köztársaságpárti többséget egyben tatsam, és közösen vállaljunk felelősséget ezért. Lesznek vitatható döntéseink, de azt ígérem, hogy mindig őszinték leszünk, és lesz erőnk belátni és kijavítani, ha hibáztunk” – mondta.

Hutter Marianna

…Karácsony Gergely szerint. Elmondta, Budapest nem engedi gyöngíteni az autonómiáját, sőt, visszakövetel abból, amit az elmúlt években elvettek. Szerinte a főváros azoké is, akik nem itt élnek, de a nemzet tagjai. „Budapest nem lehet önző, különösen olyan időkben, amikor a nemzet megosztott”.

Illés Gergő

Az új városvezetés az új főpolgármester szerint új esély a településnek, az ott élőknek, a képviselőknek is. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése is esélyt jelent arra, hogy Budapest zöld, szabad és okos város legyen. A budapestiek érdekében kell tennünk a dolgunkat, így a főváros olyan hely lehet, amelynek nem kell választani a múlt és a jövő, a haza és a haladás között.

A budapestiek többsége ezt a szándékot nyilvánította ki, a mai nap pedig olyan feladatot szab ki számunkra amely méltó a múltjához. De máshogy kell politizálnunk, nem példabeszédeket kell tartanunk, hanem példát kéne mutatnunk, fogalmazott a főpolgármester.

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás