+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2019. november 5. kedd, 11:23
Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3

Hutter Marianna

Baranyi sem kapott bizottsági helyet?
2019. november 5. 13:22

Pokorni arról kérdezte Karácsonyt, hogy miután az ellenzék arányosan 59 százalékot szerezett a Főváris Közgyűlésben, akkor a másik oldalnak (a kormánypártoknak) miért nem 40 százalékot biztosítanak a bizottsági helyekben, miért töltik fel az összes helyet. Rendben van ez így, átlátható és igazságos ez? – kérdezi Pokorni. 

Eközben Baranyi Krisztina is jelezte: őt nem lehet azzal vádolni, a Fidesz támogatta, ehhez képest semmilyen egyeztetést nem folytattak vele a bizottsági tagságról. Ezt tudomásul veszi, de egyik napirendi pontot sem szavazza meg. 

Illés Gergő

Mivel szerintük a bizottsági helyek aránytalanul lettek felosztva. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezért kifejtette: a Fidesz-frakció mivel nem hajlandó feltölteni a bizottsági helyeket, új tagokra lesz szükség: a költségvetési bizottságba Déri Tibor és Szaniszló Sándor ülnek be, a közbeszerzési bizottság elnökének Niedermüller Pétert tennék meg és Gajda Pétert is beültetnék, a városfejlesztési és közlekedési bizottságba V. Naszályi Márta és Soproni Tamás kerülhet. Még ezen felül lesz egy pár bizottság, ahol szükség lesz a „köztársaságpárti koalíció” tagjainak beültetésére.

Illés Gergő

Újra szünet
2019. november 5. 13:08

Ezúttal Horváth Csaba zuglói polgármester javaslatára rendelt el Karácsony kétperces tárgyalási szünetet, ami már legalább tíz perce tart.

Illés Gergő

Hideg vizet az égett területre!
2019. november 5. 13:02

Pokorni úr javaslata nagyon fontos, javaslom, hogy ezt az elvet a kormányánál is alkalmazza – imígy szólt vissza a VII. kerületi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter XII. kerületi fideszes kollégájának.

Hutter Marianna

Pokorni Zoltán arról kérdezi Karácsonyt, tárgyaltak-e a függetlenként induló (amúgy a Fidesz-KDNP támogatását élvező) Bese Ferenc vagy Szabados Ákos polgármesterekkel az esetleges bizottsági tagságukkal kapcsolatban. Megillet szerinte mindenkit a jog erre, nem lenne helyes megfosztani őket tőle. Pokorninak mindegy, hogy az ellenzéknél vagy a kormánypártoknál hol tartják nyilván őket, de kalkuláljanak velük. „Le lehet szavazni ezt az oldalt, de nem teszitek bölcsen”.

Karácsony azt mondja: Szabados Ákossal telefonon egyeztetetett, de reméli, majd Bese Ferenccel is fog tudni. „Szeretettek várjuk egyeztetésre a  Fidesz-frakciót a szabadon hagyott helyekről” – ígérte.

Szabados maga is felszólalt: igaz, hogy telefonáltak Karácsonnyal, de még nem is ismerik a bizottsági helyek elosztásának listáját. Ő is azzal az elvvel ért egyet, amit Pokorni mondott.

Illés Gergő

Ha a politikai riválisainkat megbecsüljük, akkor nemcsak a személyét, hanem a mögötte álló szavazókat is megbecsüljük, indokolta Karácsony Gergely, hogy miért van szükség a döntésre.

Javaslata nem maradt vita nélkül: Soproni Tamás momentumos VII. kerületi polgármester kifejtette: egy pillanatig sem sajnálja Tarlóstól a végkielégítést, de az extra végkielégítésnek szimbolikus üzenete van, mégpedig az, hogy annyira jól ment volna a fővárosnak az elmúlt kilenc évben. Biztosan jár a végkielégítés, mikor sokan fuldokolnak a BKV-n, nincs hely a hajléktalanszállókban, mindent bebetonoztak, amit tudtak, és ehhez Tarlós adta a nevét? – tette fel a kérdést Soproni. Az az ember szerinte, aki a „szovjet időket idéző undorító propagandalapot", a Lokált terjeszteni engedte.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint is fontos az árkok betemetése, de bőven elég lenne díszpolgári címet adni Tarlósnak, és nem kell ezt még pénzzel pótolni.

Ennek ellenére a Közgyűlés többsége simán megszavazta az előterjesztést, 23 támogató szavazattal, 5 ellenében. Ekkora támogatást még a főpolgármester-helyettesek sem kaptak.

Hutter Marianna

Számadó Tamást, aki eddig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál dolgozott.

„Budapest újra az emberek városa lesz” – ígéri a DK közleményében. Mint írják, Gy. Németh Erzsébet a humánügyekért felelős főpolgármester-helyettesként a kultúrát, az oktatást, idősellátást, fogyatékosügyet, ifjúságpolitikát, sportot és turisztikát fogja felügyelni.

„Gy. Németh Erzsébet egy olyan emberi léptékű, pezsgő, szabad kulturális élettel bíró várost fog építeni, amilyen ez a Budapest mindig is volt a korábbiakban.”

Illés Gergő

Elmaradt viszont az „Isten engem úgy segéljen!” :((

Újra pár perc szünet jön, addig az új helyettesek felülnek Karácsony Gergely mellé a pulpitusra.

Illés Gergő

Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Dorosz Dávid, Kerpel-Fronius Gábor és Kiss Ambrus újdonsült főpolgármester-helyettesek nagy tapsot kaptak, mikor az ellenzéki közgyűlési többség simán megszavazta őket.

Hutter Marianna

A főpolgármester felsorolja jelöltjeit: a DK-s Gy. Németh Erzsébetet szakmai tudása miatt választotta, azt várja tőle, hogy Budapest kulturális élete legyen sokszínű és vonzó.  Az MSZP-s Tüttő Kata a második jelöltje, „megtisztel, hogy a város üzemeltetésénél vállal szerepet”. Tőle azt várja, a város pontosan és olajozottan működjön. A párbeszédes Dorosz Dávid „régóta barátja és harcostársa” – mondja Karácsony, aki azt szeretné, ha közösen átrángatnák a várost a 20. századból a 21. századba, és Budapest élen járna a klímaváltozás elleni harcban. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor „riválisból lett Karácsony szövetségese”. Azt várja tőle, minden budapesti érezze, alkotója a főváros döntéseinek. Az ötödik jelölt pedig nem a pártok világából érkezett, hanem civil, Kiss Ambrus, aki közigazgatási tapasztalatokkal rendelkezik.

Illés Gergő

Láng Zsolt fideszes képviselő kifejtette, a főpolgármester-helyettesek ellen fognak szavazni, de ez nem a helyettesek személye ellen szól majd, nekik jó munkát kíván. Inkább azzal van problémája, hogy az öt főpolgármester-helyettesi hely egy pártok közötti megállapodás eredménye, az öt helyettes túl sok. Az adófizetői pénzekre is hivatkozott a leváltott II. kerületi expolgármester Láng, erre nevetés tört ki a teremben.

Karácsony szerint egy 300 milliárdos fővárosi költségvetésben nem ez a legnagyobb tétel.

Illés Gergő

Átment Karácsony SZMSZ-e
2019. november 5. 12:27

A Karácsony által javasolt SZMSZ-t is gond nélkül megszavazta a többség, 18 támogató, 11 ellenző és 1 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor fideszes képviselő egyébként hosszasan kérlelte Karácsonyt, hogy ha már meg is szavazza a többség az SZMSZ-t, akkor legalább ne éljen annak lehetőségeivel. 

Hutter Marianna

Demokratikus SZMSZ-t ígér Karácsony
2019. november 5. 12:26

Karácsony szerint átláthatóbb szervezeti és működési szabályt akarnak a Fővárosi Közgyűlésnek, ez a mostani még technikai, ami a munka megkezdéséhez kell. Később majd bővíteni akarják az ellenzéki jogköröket is, vagyis a kormánypártiakét. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes viszont azt kéri, hogy tanusítsanak önmérsékletet, ha mégis ezt elfogadják, és ne éljenek a sürgősségi rendeletek lehetőségével. 

 

Illés Gergő

Leszavazták Pokorni indítványát
2019. november 5. 12:22

A bizottsági helyek szétosztásáról szóló negyedik és ötödik napirendi pontokat szavazta le az ellenzéki többség. A Karácsony által javasolt napirendet viszont gond nélkül megszavazták.

 

Hutter Marianna

Karácsony válaszol Pokorninak
2019. november 5. 12:20

Örül, hogy az elvek eszébe jutottak Pokorninak kilenc év Fidesz-kormányzás után – mondja Karácsony Gergely, amivel nagy tapsot kap. Szerinte egyébként lehet még szó egyeztetésről a bizottsági helyekkel kapcsolatban

Megható, hogy ilyen sokan eljöttek, de megfontolásra javaslok két napirendi pontot is – kezdte felszólalását Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester:

+ A bizottsági helyek szétosztásáról

+ És a fővárosi felügyelőbizottsági helyek szétosztásáról.

Pokorni szerint ezek a napirendi pontok nem a legalaposabban lettek kidolgozva. „Javaslom Gergely, hogy ezt fontold meg, és készítsetek olyan előterjesztést, ami valamilyen elvek szerint, és nem egyszerű hatalmi osztozkodás alapján történik”. Szerinte a képviselői helyek arányában kéne szétosztani a bizottsági helyeket, ugyanis a jelenlegi kiosztás messze vannak ezektől az arányoktól.

Illés Gergő

Még a közgyűlési ülés kezdete előtt Bede Zsolt aktivista rohanta le a főpolgármestert. Arról a kijelentéséről kérdezte, mikor Karácsoy azt mondta Széll Kálmánról Wass Alberttel összefüggésben, hogy „ő legalább nem volt náci vagy kollaboráns”. Karácsony később elnézést kért a kijelentésért, de ettől függetlenül még molinót feszítettek ki elé, mikor be akart volna menni az ülésterembe. 

 

Hutter Marianna

Már vagy egy perce szól a csengő...
2019. november 5. 12:12

ami azt jelenti, mindjárt folytatódik a Fővárosi Közgyűlés ülése! 

Hutter Marianna

Ennyit a zöld Budapestről! :((((
2019. november 5. 12:03

Igazi növények helyett egyelőre műnövényekkel kell beérni annak, aki a budapesti városháza dísztermébe látogat. Amíg tart a szünet, annyi kulisszatitkot elárulunk, az Azonnali azért sokat köszönhet a művirágos ládának, mert mögüle dolgozunk, miután mindenhol máshol állnak, és egy gombostű leejtésére sincs hely:

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás