+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2019. november 5. kedd, 11:23
Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3

Hutter Marianna

Baranyi sem kapott bizottsági helyet?
2019. november 5. 13:22

Pokorni arról kérdezte Karácsonyt, hogy miután az ellenzék arányosan 59 százalékot szerezett a Főváris Közgyűlésben, akkor a másik oldalnak (a kormánypártoknak) miért nem 40 százalékot biztosítanak a bizottsági helyekben, miért töltik fel az összes helyet. Rendben van ez így, átlátható és igazságos ez? – kérdezi Pokorni. 

Eközben Baranyi Krisztina is jelezte: őt nem lehet azzal vádolni, a Fidesz támogatta, ehhez képest semmilyen egyeztetést nem folytattak vele a bizottsági tagságról. Ezt tudomásul veszi, de egyik napirendi pontot sem szavazza meg. 

Illés Gergő

Mivel szerintük a bizottsági helyek aránytalanul lettek felosztva. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezért kifejtette: a Fidesz-frakció mivel nem hajlandó feltölteni a bizottsági helyeket, új tagokra lesz szükség: a költségvetési bizottságba Déri Tibor és Szaniszló Sándor ülnek be, a közbeszerzési bizottság elnökének Niedermüller Pétert tennék meg és Gajda Pétert is beültetnék, a városfejlesztési és közlekedési bizottságba V. Naszályi Márta és Soproni Tamás kerülhet. Még ezen felül lesz egy pár bizottság, ahol szükség lesz a „köztársaságpárti koalíció” tagjainak beültetésére.

Illés Gergő

Újra szünet
2019. november 5. 13:08

Ezúttal Horváth Csaba zuglói polgármester javaslatára rendelt el Karácsony kétperces tárgyalási szünetet, ami már legalább tíz perce tart.

Illés Gergő

Hideg vizet az égett területre!
2019. november 5. 13:02

Pokorni úr javaslata nagyon fontos, javaslom, hogy ezt az elvet a kormányánál is alkalmazza – imígy szólt vissza a VII. kerületi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter XII. kerületi fideszes kollégájának.

Hutter Marianna

Pokorni Zoltán arról kérdezi Karácsonyt, tárgyaltak-e a függetlenként induló (amúgy a Fidesz-KDNP támogatását élvező) Bese Ferenc vagy Szabados Ákos polgármesterekkel az esetleges bizottsági tagságukkal kapcsolatban. Megillet szerinte mindenkit a jog erre, nem lenne helyes megfosztani őket tőle. Pokorninak mindegy, hogy az ellenzéknél vagy a kormánypártoknál hol tartják nyilván őket, de kalkuláljanak velük. „Le lehet szavazni ezt az oldalt, de nem teszitek bölcsen”.

Karácsony azt mondja: Szabados Ákossal telefonon egyeztetetett, de reméli, majd Bese Ferenccel is fog tudni. „Szeretettek várjuk egyeztetésre a  Fidesz-frakciót a szabadon hagyott helyekről” – ígérte.

Szabados maga is felszólalt: igaz, hogy telefonáltak Karácsonnyal, de még nem is ismerik a bizottsági helyek elosztásának listáját. Ő is azzal az elvvel ért egyet, amit Pokorni mondott.

Illés Gergő

Ha a politikai riválisainkat megbecsüljük, akkor nemcsak a személyét, hanem a mögötte álló szavazókat is megbecsüljük, indokolta Karácsony Gergely, hogy miért van szükség a döntésre.

Javaslata nem maradt vita nélkül: Soproni Tamás momentumos VII. kerületi polgármester kifejtette: egy pillanatig sem sajnálja Tarlóstól a végkielégítést, de az extra végkielégítésnek szimbolikus üzenete van, mégpedig az, hogy annyira jól ment volna a fővárosnak az elmúlt kilenc évben. Biztosan jár a végkielégítés, mikor sokan fuldokolnak a BKV-n, nincs hely a hajléktalanszállókban, mindent bebetonoztak, amit tudtak, és ehhez Tarlós adta a nevét? – tette fel a kérdést Soproni. Az az ember szerinte, aki a „szovjet időket idéző undorító propagandalapot", a Lokált terjeszteni engedte.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint is fontos az árkok betemetése, de bőven elég lenne díszpolgári címet adni Tarlósnak, és nem kell ezt még pénzzel pótolni.

Ennek ellenére a Közgyűlés többsége simán megszavazta az előterjesztést, 23 támogató szavazattal, 5 ellenében. Ekkora támogatást még a főpolgármester-helyettesek sem kaptak.

Hutter Marianna

Számadó Tamást, aki eddig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál dolgozott.

„Budapest újra az emberek városa lesz” – ígéri a DK közleményében. Mint írják, Gy. Németh Erzsébet a humánügyekért felelős főpolgármester-helyettesként a kultúrát, az oktatást, idősellátást, fogyatékosügyet, ifjúságpolitikát, sportot és turisztikát fogja felügyelni.

„Gy. Németh Erzsébet egy olyan emberi léptékű, pezsgő, szabad kulturális élettel bíró várost fog építeni, amilyen ez a Budapest mindig is volt a korábbiakban.”

Illés Gergő

Elmaradt viszont az „Isten engem úgy segéljen!” :((

Újra pár perc szünet jön, addig az új helyettesek felülnek Karácsony Gergely mellé a pulpitusra.

Illés Gergő

Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Dorosz Dávid, Kerpel-Fronius Gábor és Kiss Ambrus újdonsült főpolgármester-helyettesek nagy tapsot kaptak, mikor az ellenzéki közgyűlési többség simán megszavazta őket.

Hutter Marianna

A főpolgármester felsorolja jelöltjeit: a DK-s Gy. Németh Erzsébetet szakmai tudása miatt választotta, azt várja tőle, hogy Budapest kulturális élete legyen sokszínű és vonzó.  Az MSZP-s Tüttő Kata a második jelöltje, „megtisztel, hogy a város üzemeltetésénél vállal szerepet”. Tőle azt várja, a város pontosan és olajozottan működjön. A párbeszédes Dorosz Dávid „régóta barátja és harcostársa” – mondja Karácsony, aki azt szeretné, ha közösen átrángatnák a várost a 20. századból a 21. századba, és Budapest élen járna a klímaváltozás elleni harcban. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor „riválisból lett Karácsony szövetségese”. Azt várja tőle, minden budapesti érezze, alkotója a főváros döntéseinek. Az ötödik jelölt pedig nem a pártok világából érkezett, hanem civil, Kiss Ambrus, aki közigazgatási tapasztalatokkal rendelkezik.

Illés Gergő

Láng Zsolt fideszes képviselő kifejtette, a főpolgármester-helyettesek ellen fognak szavazni, de ez nem a helyettesek személye ellen szól majd, nekik jó munkát kíván. Inkább azzal van problémája, hogy az öt főpolgármester-helyettesi hely egy pártok közötti megállapodás eredménye, az öt helyettes túl sok. Az adófizetői pénzekre is hivatkozott a leváltott II. kerületi expolgármester Láng, erre nevetés tört ki a teremben.

Karácsony szerint egy 300 milliárdos fővárosi költségvetésben nem ez a legnagyobb tétel.

Illés Gergő

Átment Karácsony SZMSZ-e
2019. november 5. 12:27

A Karácsony által javasolt SZMSZ-t is gond nélkül megszavazta a többség, 18 támogató, 11 ellenző és 1 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor fideszes képviselő egyébként hosszasan kérlelte Karácsonyt, hogy ha már meg is szavazza a többség az SZMSZ-t, akkor legalább ne éljen annak lehetőségeivel. 

Hutter Marianna

Demokratikus SZMSZ-t ígér Karácsony
2019. november 5. 12:26

Karácsony szerint átláthatóbb szervezeti és működési szabályt akarnak a Fővárosi Közgyűlésnek, ez a mostani még technikai, ami a munka megkezdéséhez kell. Később majd bővíteni akarják az ellenzéki jogköröket is, vagyis a kormánypártiakét. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes viszont azt kéri, hogy tanusítsanak önmérsékletet, ha mégis ezt elfogadják, és ne éljenek a sürgősségi rendeletek lehetőségével. 

 

Illés Gergő

Leszavazták Pokorni indítványát
2019. november 5. 12:22

A bizottsági helyek szétosztásáról szóló negyedik és ötödik napirendi pontokat szavazta le az ellenzéki többség. A Karácsony által javasolt napirendet viszont gond nélkül megszavazták.

 

Hutter Marianna

Karácsony válaszol Pokorninak
2019. november 5. 12:20

Örül, hogy az elvek eszébe jutottak Pokorninak kilenc év Fidesz-kormányzás után – mondja Karácsony Gergely, amivel nagy tapsot kap. Szerinte egyébként lehet még szó egyeztetésről a bizottsági helyekkel kapcsolatban

Megható, hogy ilyen sokan eljöttek, de megfontolásra javaslok két napirendi pontot is – kezdte felszólalását Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester:

+ A bizottsági helyek szétosztásáról

+ És a fővárosi felügyelőbizottsági helyek szétosztásáról.

Pokorni szerint ezek a napirendi pontok nem a legalaposabban lettek kidolgozva. „Javaslom Gergely, hogy ezt fontold meg, és készítsetek olyan előterjesztést, ami valamilyen elvek szerint, és nem egyszerű hatalmi osztozkodás alapján történik”. Szerinte a képviselői helyek arányában kéne szétosztani a bizottsági helyeket, ugyanis a jelenlegi kiosztás messze vannak ezektől az arányoktól.

Illés Gergő

Még a közgyűlési ülés kezdete előtt Bede Zsolt aktivista rohanta le a főpolgármestert. Arról a kijelentéséről kérdezte, mikor Karácsoy azt mondta Széll Kálmánról Wass Alberttel összefüggésben, hogy „ő legalább nem volt náci vagy kollaboráns”. Karácsony később elnézést kért a kijelentésért, de ettől függetlenül még molinót feszítettek ki elé, mikor be akart volna menni az ülésterembe. 

 

Hutter Marianna

Már vagy egy perce szól a csengő...
2019. november 5. 12:12

ami azt jelenti, mindjárt folytatódik a Fővárosi Közgyűlés ülése! 

Hutter Marianna

Ennyit a zöld Budapestről! :((((
2019. november 5. 12:03

Igazi növények helyett egyelőre műnövényekkel kell beérni annak, aki a budapesti városháza dísztermébe látogat. Amíg tart a szünet, annyi kulisszatitkot elárulunk, az Azonnali azért sokat köszönhet a művirágos ládának, mert mögüle dolgozunk, miután mindenhol máshol állnak, és egy gombostű leejtésére sincs hely:

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás