Klímavészhelyzetet hirdetett Budapest, leszavazták a Liget-projektet: ilyen volt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése

2019.11.05. 11:23

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

Klímavészhelyzetet hirdetett Budapest, leszavazták a Liget-projektet: ilyen volt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

Frissítés

Illés Gergő

Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell!

15:29 Illés Gergő

Felcsendült a Szózat, vége az ülésnek. Ezzel mi is búcsúzunk, remélem legalább annyira élveztétek az élő közvetítést, mint mi. Puszi!

Illés Gergő

Gy. Németh véletlenül félrenyomott a közlekedéspolitikai koncepcióval kapcsolatban

15:26 Illés Gergő

Jön az utolsó előterjesztés, mely egy egységes közlekedéspolitikai koncepció megszavazását indítványozza. Itt vita nélkül fogadták el a javaslatot, ezzel vége az ülésnek. Gy. Németh Erzsébet véletlenül nemmel szavazott, de ezt utólag megváltoztatta.

Hutter Marianna

Legyen egészséges Budapest!

15:25 Hutter Marianna

A Fővárosi Közgyűlés tizennegyedik napirendi pontja az „Egészséges Budapest”-programjának továbbfejlesztéséről szól, aminek ötlete miatt Karácsony megdicsérte a kormányt. 

A momentumos Havasi Gábor – aki egyébként mentős – azt mondta, ő biztosan nem fogja megdicsérni a kormányt az egészségüggyel kapcsolatban, adós a kormány például a fejlesztések elmaradásával. Többek közt arról beszélt, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a prevencióra, a versenysportok helyett a tömegsportokat kell elérhetővé tenni.

A DK-s László Imre – aki pedig orvos eredeti szakmáját tekintve – szintén arról beszélt, nagyon rossz a magyar egészségügy helyzete. Amikor a gazdasági válság mélypontja volt, a GDP 8,2 százalékát fordította a kormány az egészségügyre, most 6,9 százalékot a „szárnyaló gazdaság” mellett, miközben évente 36 ezer ember hal meg megelőzhető betegségek miatt.

A független Bese Ferenc szerint mindenki szeretné fejleszteni az egészségügyet a településén, ő pedig Soroksár nevében beadvánnyal fog fordulni Karácsonyhoz egy önálló diagnosztikai labor megvalósítása érdekében.

Láng Zsolt arra hívta fel László Imre figyelmét: a Szent János kórház fejlesztése érdekében sokat tett a kormány, nem szép, hogy ő azt mondja, hogy hagyták leromlani a kórházat, miközben az 1970-es években újították fel utoljára. 

Ezt most nem állom meg – mondta Baranyi, aki arról beszélt, az elmúlt héten volt látogatóban a Szent János kórházban, és csak az egyik osztályról tíz nővér és hat orvos hiányzik, ezért meg kell tenni, amit csak tudnak önkormányzati hatáskörben.

Az előterjesztést végül mindenki megszavazta.

Illés Gergő

Klímavészhelyzetet hirdetett Budapest

15:11 Illés Gergő

Az ezt megelőző vitában Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester elmondta, vannak konkrétumok, melyek Budapestet érintik: például az, hogy minden komolyabb esőzésnél elönti a fekália a Dunát, de említhetnénk azt is, hogy egyre többször kell hőségriadót hirdetni, és mivel nincsen elég fa és árnyék, emberek ájulnak el az utcán. Ezért kellenek ehhez városi vezetési tervek, de kell egy fővárosi irányítás is.

Erre Hassay Zsófia reagált, szerinte ha ennyire súlyos a helyzet, akkor ezzel nem 2020-as határidőkkel kéne foglalkozni. Karácsony szerint a klímavészhelyzet-kifejezés nemcsak leírja a valóságot, hanem módosítja is azt. De az, hogy elkezdjünk ezzel foglalkozni, nem zárja ki azt, hogy legyen erre egy megalapozott statégiát.

A Fidesz-frakció kérésére egyébként határozati javaslatonként fogadták el a klímavészhelyzetet, de ezek közül mindkettőt támogatta a közgyűlési többség.

 
Hutter Marianna

Mit jelent a „klímavészhelyzet” szó? – érdeklődnek a fideszesek

15:09 Hutter Marianna

A momentumos Déri Tibor személy szerint örül, hogy a környezetvédelem fontos téma lesz, amit mi sem bizonyít jobban, hogy bizottság is létre jött erre, aminek ő lett az elnöke. Szerinte a klímakatasztrófa már a nyakunkon van, meg kéne előzni, ehhez Budapestnek példát kell mutatnia az egész országban. Ugyanakkor tíz év lemaradásban vannak, mert az Orbán-kormány semmit nem tett ezért eddig.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint ha van égető kérdés, akkor ez az. A klímakatasztrófa Budapestet kifejezetten érinti, így fontosnak érzik ezt a javaslatot elfogadni.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is arról beszélt, szívügye a kérdés, de beszélni kell az energiaszegénységről is, aminek megszüntetésében a polgármestereknek van szerepe.

A fideszes Láng Zsolt úgy vélte: ez valóban a legfelkapottabb és divatosabb téma a fiataloknál, de ha tényleg előre akarunk haladni, akkor tárgyszerűen, higgadtan beszéljenek róla. Szerinte klassz, meg tapsolnak, ha Déri Tibor azt mondja, nem csinált semmit a kormány, de ez nem igaz. Magyarország 2030-ra sokkal inkább be fogja tartani a célkitűzéseket, mint sok más nyugat-európai ország. A kérdése Karácsonyhoz, hogy a klímavészhelyzet valójában mit jelent, mi ennek a paramétere, vagy ez csak egy bevett fogalom, ami ijesztően hat elsőre?

Pokorni Zoltán szerint a „vészhelyzet” kifejezés megosztó, meg tudja szavazni, de el tudja fogadni, aki szerint ez hisztériát kelt. Érti, hogy a politikusok minden mondatukat az Orbán-kormány rituális megköpködésével ér véget, de jó lenne, ha lenne olyan platform, ahol higgadtan lehet beszélni.

A DK-s Niedermüller Péter azt mondja: ő nem szokott köpködni az Orbán-kormányra, legfeljebb kritizálni. Egy kérdése van: miért vétózta meg az Orbán-kormány az európai klímavédelmi megállapodást?

Dorosz Dávid szerint a kérdés nem divat, hanem napi valóság, amiben az idő szorít minket.

A fideszes Hassay Zsófia úgy vélte, a mai közgyűlés anyagában sok olyan téma volt, ami az ellenzéknél vezérfonal volt a kampányban. Miért vannak olyan határidők az előterjesztésben, mint például 2020. augusztus 31-e? Miért ilyenek a határidők, mikor azt mondják, hogy tudják, mit kell tenni? 

Illés Gergő

Benyomták a leszavazott ferencvárosi szocit a fővárosi költségvetési bizottságba

14:57 Illés Gergő

Minderre a ferencvárosi parkolási botrány ügyében komoly oknyomozást lefolytató 444 hívta fel a figyelmet. Pál Tibor ugyanis, aki 1985 óta ült a tanácsban és az önkormányzatokban, a Fővárosi Közgyűlés Költségvetési Bizottságának tagja lesz, miután a 2019-es választáson már nem tudott bekerülni a ferencvárosi képviselőtestületbe. Pál Tiborról egyébként Gegesy Ferenc, a Ferencvárost 20 éven át vezető polgármester azt nyilatkozta: „az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel.”

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenben egyelőre egyetlen bizottsági helyet sem kapott a pártoktól, ahogy erre a Közgyűlés alakuló ülésén fel is hívta a figyelmet. 

Illés Gergő

Nem lesz túlóratörvény a fővárosi tulajdonú cégekben

14:50 Illés Gergő

László Imre XI. kerületi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az embert kell a kérdés középpontjába állítani. Ugyanis a parlament a túlóratörvényt óriási ellenkezés mellett fogadta el, ráadásul a túlmunka nagyon komoly egészségügyi problémákat okoz. Ezért kiáll amellett, hogy ezt a törvényt kritikátlanul, semmilyen körülmények között se alkalmazza a főváros saját keretein belül.

Pintér Gábor fideszes képviselőnek nem voltak kétségei, hogy elfogadják-e a javaslatot, de felhívta a figyelmet: majd legközelebb alaposabban járja körbe az előterjesztések várt hatásait és az azok alapjául szolgáló tényadatokat. Karácsony ezt nem érzelmi és politikai, hanem erkölcsi döntésnek nevezte.

Majd a képviselőtestület 16 támogató, 1 ellenkező és 6 tartózkodó szavazat mellett támogatta az előterjesztést, így nem alkalmazzák majd az úgynevezett rabszolgatörvényt a fővárosi tulajdonú cégekben.

Hutter Marianna

Megy a vita a rabszolgatörvény alkalmazásának tiltásán

14:47 Hutter Marianna

A fideszes Pintér Gábor szerint az erről szóló előterjesztés címe „silány politikai provokáció”. A konkrét kérdése Karácsonyhoz, hogy felmérte-e az előterjesztés készítésekor, milyen mértékben történt a túlóra elrendelése eddig a fővárosi cégeknél. Ha nem történt túlóraelrendelés, politikai hisztériakeltés zajlik, ha történt, akkor hogyan kívánja Karácsony az eddig túlórában biztosított munkát más módon elvégeztetni ugyanezekkel a cégekkel.

Gy. Némeh Erzsébet szerint mikor tavaly elfogadták a törvényt, kísérletet tettek arra, hogy megvédjék a fővárosi munkavállalókat. „Senki nem ülne szívesen olyan autóbuszra, amin a sofőr a négyszázadik túlórájánál tart”. Elmondta: ő tudja, sok cég fontolgatta a rabszolgatörvény bevezetését.

A fideszes Borbély Lénárd arról beszélt, a munkaerőhiány olyan probléma, ami tényleg nehezíti az önkormányzati szolgáltatások működését. „vajon ezt követően a budapesti cégek képesek lesznek-e gyakorlatban ellátni az üzemeltetést?” Azt javasolja, vonják vissza az előterjesztést, és gondolják újra.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint értékválasztásról beszélünk: a munkavállalók kizsákmányolása mellé állunk, vagy rendezzük a béreket. 

Pokorni Zoltán szerint a kérdés csak részben értékválasztás, részben főpolgármesteri felelősség. Nem mondhatja azt egy főpolgármester, hogy nem látja azt a szempontot, hogy a fővárosnál van a felelősség a szolgáltatások üzemeltetéséért. „Képviselőtársam nem javasolt mást, minthogy mérjék fel, mi a helyzet, ne vakon döntsenek”.

Pintér Gábor annyit még hozzátett: még nem kapott választ arra, felmérték-e már, hogy mi lenne az előterjesztés következménye, ehelyett Karácsony lepasszolta a válaszadást.

Karácsony válasza szerint ellenzéki városok sora fogadta el, hogy nem fogják a rabszolgatörvényt alkalmazni, ő Zuglóban is bevezette, és nem akadályozta a zuglói szolgáltatásokat. És nézze csak meg, a zuglóiak milyen arányban támogatták az ő politikájukat – mondta Karácsony ezzel tapsot kapva, és arra utalva: a szocialista Horváth Csaba és képviselőjelöltjei nagyot nyertek a kerületben. Hangsúlyozta: ők nem változtatnak az álláspontjukon, ha ellenzékből azt mondták, rossz ez a törvény, hatalmon is ezt fogják.

A fideszes Hassay Zsófia szerint hiába kérdeznek, nem kapnak választ, egy ilyen döntést sok hatástanulmánynak kellene megelőzni. Szerinte nem a jó szándék hiányzik senkiből, hanem meg akarják oldani a kérdést.

Illés Gergő

Leszavazták a Liget-projektet

14:30 Illés Gergő

Nem kér a Városliget beépítéséből az új Fővárosi Közgyűlés, a Liget-projektről szóló szavazáson 17 képviselő támogatta az arra irányuló javaslatot, hogy a Városligetbe új épületeket már ne húzzanak fel. Két képviselő ellenezte, hatan pedig tartózkodtak.

Az ezt megelőző vitán V. Naszályi Márta Budavári városvezető szerint Budapest szégyene, hogy a Városliget még nem történelmi park. Ezt a világ többi országában szerinte kincsként őriznék, de a parkért aggódó közönség hiábavaló szélmalomharcot folytatott azért, hogy a Ligetet ne építsék be „mindenféle múzeumocskákkal". Szerinte elemi kötelesség a projekt leállítása, és a Magyar zene háza lesz az egyetlen projekt ami végül megvalósul, több épület nem nő ki a földből. Ami viszont ki fog nőni a földből, az még több gyep és fa.

Horváth Csaba zuglói polgármester kifejtette, hogy egy normális ország fővárosában nem lehetne beszédtéma, hogy az ország egyik legrégebbi közparkját építési területként kezelik. A Budapestiek szerinte utálják a Liget-projektet, zuglói polgármesterként pedig csak annyi igénye van a városvezetéshez, hogy ami zöld, az maradjon is zöld. „Kármentünk abból, amit önök oda létrehoztak” – fejtette ki a fideszes képviselők felé fordulva Horváth, aki az ügyben fideszesektől nem fogad el morális kritikát, mert csak szégyellhetik magukat emiatt a fideszesek.

Niedermüller Péter leszögezte, a Liget-projekt is ugyanannak az arrogáns, ostoba várospolitikának az eredménye volt, ami a bulinegyed elburjánzását is okozta. Szerinte az előző vezetésből hiányzott az átfogó koncepció egy kulturális turisztikai koncepció kidolgozására.

 
Hutter Marianna

Jön a Városliget kérdése

14:26 Hutter Marianna

Az erről szóló javaslat Karácsony szerint arról szól, hogy a még meg nem indult beruházások ne kezdődjenek el, a már elkezdődött beruházásokról pedig legyen szakmai vita. Karácsony elmondta: a Városligetre Magyarország egyik legfontosabb közparkjaként tekintenek. A holnapi kormányülésen azt az álláspontot fogja képviselni, amit eddig is.

Pokorni azt kérdezi, jól érti-e, például a tervezett beruházások közül a Magyar Zene Háza rendben, akár csak az új Néprajzi Múzeum és a Hősök tere alatti mélygarázsparkolója is, miközben például a Nemzeti Galéria, az Innováció Háza viszont már nincs.

Miről fog holnap tárgyalni Karácsony? – kérdezte szintén Pokorni, akit ez a helyzet a népmesei okos lányra emlékeztet, aki hozott is ajándékot és nem is. „Holnap érdemi tárgyalás lesz vagy merev álláspontok ismertetése?”

Karácsony válaszai szerint kezdettől fogva az volt az álláspontja, hogy a Városliget nem építési terület, már korábban is túlépített volt. Ezzel együtt sem szeretnék lehetetlen helyzet elé álítania  fővárosiakat és a kormányt. Vagyis nem egyes épületeket támogatnak vagy nem, hanem az adottságaikat. Egyértelműen fogalmaz az előterjesztés Karácsony szerint, ugyanis kimondja, új épületeket nem akarnak oda. 

Karácsony szerint ők jóhiszeműen állnak a holnapi tárgyalásokhoz a kormánnyal, ahova a meghívását ő maga is csak a sajtóból tudta meg, szerinte ez egy munkafolyamat kezdete lehet. Hangsúlyozta: azért akar társadalmi vitát a kérdésről, mert a szavazóknak ezt ígérte.

Baranyi Krisztina már le is csapott a visszautasított beruházásra: mint mondta, Ferencvárosban van egy nagy kiterjedésű rozsdaövezet, amit évtizedek óta nem oldottak meg, ők szívesen látnák ott az új Nemzeti Galéria felépítését, vagy az Országos Széchényi Könyvtárat. „Ha kompromisszumot kell kötni, ez a főváros javára is szolgálna”.

Illés Gergő

Civilek a Városliget beépítésének leállítását követelik

14:16 Illés Gergő

Mikor megkezdődött a Liget-projektről szóló vita a Közgyűlésben, civil aktivisták transzparenseket mutattak fel, melyben a projekt azonnali leállítását követelik. Mindjárt kiderül, mekkora sikerrel.

Illés Gergő

Óriási többséggel alakul meg a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács

14:12 Illés Gergő

Ezt a közgyűlés 27 támogató és 3 tartózkodó szavazattal fogadta el.

Illés Gergő

Szakszervezetek: fordulópont lehet a túlóratörvény budapesti eltörlése

14:07 Illés Gergő

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szólal fel, aki a mai napot történelmi fordulópontnak nevezte, hiszen a budapesti tulajdonú cégekben a Közgyűlés ma törölheti el a túlóratörvényt, mely tavaly év végén „rabszolgatörvény” néven híresült el ellenzéki körökben. A törvénnyel szerinte nagyon sok munkáltató visszaél, és igazából senki sem kérte annak elfogadását, szóval nem volt világos, miért volt szükség annak elfogadására. Szerinte ezzel a döntéssel a parlamenti döntést korrigálni lehet.

Hutter Marianna

Terítéken Szent István szobra

14:04 Hutter Marianna

Karácsony szerint a Szent István szobráról való vita nem arról szól, legyen-e ilyen szobor a parkban, hanem arról, hogyan tudják egy jobb helyszínen felállítani, ami kevésbé rossz az ottani zöld terület számára.

Nagy Gábor Tamás volt első kerületi kormánypárti polgármester azt mondja: más helyszíneket megvizsgálni a szobor felállítására csak akkor érdemes, ha előbb visszavonják a főváros mostani helyszínről szóló előterjesztését, de előbb vizsgálják meg, tényleg nem lehet-e a szobrot a parkban felállítani 

Tóth József, az érintett kerület polgármestere azt mondta: a szobor csökkentené a zöld teürlet kihasználtságát, ezért keresték meg őket a civil szervezetek. „Én reménykedem benne, hogy a parkon belül sikerül helyet találni a szobornak”.

Bagdy Gábor szerint a közgyűlésnek meg kéne erősíteni a szándékát, amely szerint egyáltalán kíván Szent István-szobrot állítani, hogy ne legyen kétség. Utóbbira Karácsony szerint nincs szükség, de Nagy Gábor Tamás javaslatát támogatja.

A szoborról szóló előterjesztést végül Nagy módosításával együtt elfogadták.

Illés Gergő

Támogatják a klímavészhelyzet kihirdetését a civilek

13:57 Illés Gergő

A nagy hőség miatt nő a halálozások száma, ráadásul az asztmás gyermekek száma is növekszik Budapesten – erre figyelmeztetnek a klímavészhelyzet kihirdetése előtt a civil szervezetek,akik nevében Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szólalt fel Karácsony meghívására a Közgyűlésben. Lukács szerint a főváros lakosainak jobban fel kéne ismerniük a klímaváltozás hatásait, módosítani kell a zöldterületekről és a közterületek használatáról szóló rendeleteket, ki kell terjeszteni a 30 km/órás sebességkorlátozás alá eső területeket, jobban támogatni a tömegközlekedést. Emellett javasolta Budapest csatlakozását a C40-városok csoportjához, melyek klímasemlegességet tűznek ki célul. 

 
Hutter Marianna

Most már nincs tömeg a Díszteremben

13:54 Hutter Marianna

Lassan három órája tart a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, most már egyáltalán nincs zsúfoltság. Olyan sok vendég szivárgott el, hogy már simán akadnak üres székek is a teremben.

Hutter Marianna

A Transparency International jogi igazgatója mond beszédet

13:45 Hutter Marianna

Ligeti Miklós elmondja, 398 önkormányzati jelölt vállalta az „Ez a minimum” korrupcióelleni programot, közülük 184-en jutottak mandátumhoz, köztük Karácsony Gergely főpolgármester.

Hat pontban összegezték az ajánlásokat, amelyek megvalósítását szeretnék

+ közérdekű adatok megismerhetősége
+ önkormányzati költségvetés hozzáférhetősége
+ szerződések megismerhetősége
+ becsületes közbeszerzések
+ vagyonnyilatkozatok megismerhetősége
+ önkormányzati vállalatok átláthatósága

A korrupcióellenes előterjesztést végül mindenki megszavazta, a fideszesek is. 

Illés Gergő

Handl Tamás, a FÖRI új igazgatójelöltje bemutatkozik

13:36 Illés Gergő

Meg is szavazzák. Budapestnek nem kell választani a rend és a szabadság között, fejtette ki Karácsony, aki Handlt a FÖRI élére javasolja. A FÖRI egyébként a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot jelöli.

 
Hutter Marianna

Szavaznak a bizottsági helyekről,

13:25 Hutter Marianna

és el is fogadják az erről szóló előterjesztést. Ezután arra kéri Karácsony a frissen megválasztott bizottsági tagokat, tegyenek esküt. 

Illés Gergő

Pokornit kiröhögik, ő jó szórakozást kíván

13:23 Illés Gergő

Nem tudunk tagokat delegálni egy olyan bizottsági felosztásba, ami igazságtalan – mondja a XII. kerületi polgármester. A terem közönsége kiröhögi, „jó szórakozást kívánok”, üzeni nekik Pokorni. Szerinte ezt a közgyűlési többség még bánni és szégyellni fogja a továbbiakban. Karácsony egyébként a fideszes Láng Zsolt kérdésére közölte, a most a bizottsági helyekre benyomott új tagokat visszahívják, ha esetleg a fideszesek mégis úgy döntenek, hogy újra csatlakoznak a bizottságokhoz.

Horváth Csaba Pokornira reagál, szerinte egy 11 fős bizottságban teljesen rendben van, ha a Fidesz 4, az ellenzék pedig 7 helyet kap, ez ugyanis lefedi a Közgyűlés 40-60-as összetételét.

Hutter Marianna

Baranyi sem kapott bizottsági helyet?

13:22 Hutter Marianna

Pokorni arról kérdezte Karácsonyt, hogy miután az ellenzék arányosan 59 százalékot szerezett a Főváris Közgyűlésben, akkor a másik oldalnak (a kormánypártoknak) miért nem 40 százalékot biztosítanak a bizottsági helyekben, miért töltik fel az összes helyet. Rendben van ez így, átlátható és igazságos ez? – kérdezi Pokorni. 

Eközben Baranyi Krisztina is jelezte: őt nem lehet azzal vádolni, a Fidesz támogatta, ehhez képest semmilyen egyeztetést nem folytattak vele a bizottsági tagságról. Ezt tudomásul veszi, de egyik napirendi pontot sem szavazza meg. 

Illés Gergő

Nem ülnek be a fideszesek a bizottságokba

13:17 Illés Gergő

Mivel szerintük a bizottsági helyek aránytalanul lettek felosztva. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezért kifejtette: a Fidesz-frakció mivel nem hajlandó feltölteni a bizottsági helyeket, új tagokra lesz szükség: a költségvetési bizottságba Déri Tibor és Szaniszló Sándor ülnek be, a közbeszerzési bizottság elnökének Niedermüller Pétert tennék meg és Gajda Pétert is beültetnék, a városfejlesztési és közlekedési bizottságba V. Naszályi Márta és Soproni Tamás kerülhet. Még ezen felül lesz egy pár bizottság, ahol szükség lesz a „köztársaságpárti koalíció” tagjainak beültetésére.

Illés Gergő

Újra szünet

13:08 Illés Gergő

Ezúttal Horváth Csaba zuglói polgármester javaslatára rendelt el Karácsony kétperces tárgyalási szünetet, ami már legalább tíz perce tart.

Illés Gergő

Hideg vizet az égett területre!

13:02 Illés Gergő

Pokorni úr javaslata nagyon fontos, javaslom, hogy ezt az elvet a kormányánál is alkalmazza – imígy szólt vissza a VII. kerületi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter XII. kerületi fideszes kollégájának.

Hutter Marianna

Pokorni megvédi a Fidesz támogatta függetleneket

12:58 Hutter Marianna

Pokorni Zoltán arról kérdezi Karácsonyt, tárgyaltak-e a függetlenként induló (amúgy a Fidesz-KDNP támogatását élvező) Bese Ferenc vagy Szabados Ákos polgármesterekkel az esetleges bizottsági tagságukkal kapcsolatban. Megillet szerinte mindenkit a jog erre, nem lenne helyes megfosztani őket tőle. Pokorninak mindegy, hogy az ellenzéknél vagy a kormánypártoknál hol tartják nyilván őket, de kalkuláljanak velük. „Le lehet szavazni ezt az oldalt, de nem teszitek bölcsen”.

Karácsony azt mondja: Szabados Ákossal telefonon egyeztetetett, de reméli, majd Bese Ferenccel is fog tudni. „Szeretettek várjuk egyeztetésre a  Fidesz-frakciót a szabadon hagyott helyekről” – ígérte.

Szabados maga is felszólalt: igaz, hogy telefonáltak Karácsonnyal, de még nem is ismerik a bizottsági helyek elosztásának listáját. Ő is azzal az elvvel ért egyet, amit Pokorni mondott.

Illés Gergő

Magasabb végkielégítést szavaztak meg Tarlósnak

12:51 Illés Gergő

Ha a politikai riválisainkat megbecsüljük, akkor nemcsak a személyét, hanem a mögötte álló szavazókat is megbecsüljük, indokolta Karácsony Gergely, hogy miért van szükség a döntésre.

Javaslata nem maradt vita nélkül: Soproni Tamás momentumos VII. kerületi polgármester kifejtette: egy pillanatig sem sajnálja Tarlóstól a végkielégítést, de az extra végkielégítésnek szimbolikus üzenete van, mégpedig az, hogy annyira jól ment volna a fővárosnak az elmúlt kilenc évben. Biztosan jár a végkielégítés, mikor sokan fuldokolnak a BKV-n, nincs hely a hajléktalanszállókban, mindent bebetonoztak, amit tudtak, és ehhez Tarlós adta a nevét? – tette fel a kérdést Soproni. Az az ember szerinte, aki a „szovjet időket idéző undorító propagandalapot", a Lokált terjeszteni engedte.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint is fontos az árkok betemetése, de bőven elég lenne díszpolgári címet adni Tarlósnak, és nem kell ezt még pénzzel pótolni.

Ennek ellenére a Közgyűlés többsége simán megszavazta az előterjesztést, 23 támogató szavazattal, 5 ellenében. Ekkora támogatást még a főpolgármester-helyettesek sem kaptak.

Hutter Marianna

Karácsony Gergely bejelentette új főjegyzőjét,

12:48 Hutter Marianna

Számadó Tamást, aki eddig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál dolgozott.

Hutter Marianna

A DK már ki is adott egy a Gy. Németh Erzsébet megválasztásának örülő közleményt

12:40 Hutter Marianna

„Budapest újra az emberek városa lesz” – ígéri a DK közleményében. Mint írják, Gy. Németh Erzsébet a humánügyekért felelős főpolgármester-helyettesként a kultúrát, az oktatást, idősellátást, fogyatékosügyet, ifjúságpolitikát, sportot és turisztikát fogja felügyelni.

„Gy. Németh Erzsébet egy olyan emberi léptékű, pezsgő, szabad kulturális élettel bíró várost fog építeni, amilyen ez a Budapest mindig is volt a korábbiakban.”

Illés Gergő

A főpolgármester-helyettesek is esküt tettek

12:39 Illés Gergő

Elmaradt viszont az „Isten engem úgy segéljen!” :((

Újra pár perc szünet jön, addig az új helyettesek felülnek Karácsony Gergely mellé a pulpitusra.

Hutter Marianna

Nagy tapsot kapnak a megválasztott főpolgármester-helyettesek

12:37 Hutter Marianna

Ovációval fogadják a vendégek a titkos szavazások eredményeit.

Illés Gergő

Simán átmentek Karácsony főpolgármester-helyettesei

12:37 Illés Gergő

Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Dorosz Dávid, Kerpel-Fronius Gábor és Kiss Ambrus újdonsült főpolgármester-helyettesek nagy tapsot kaptak, mikor az ellenzéki közgyűlési többség simán megszavazta őket.

Hutter Marianna

Íme Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesei

12:34 Hutter Marianna

A főpolgármester felsorolja jelöltjeit: a DK-s Gy. Németh Erzsébetet szakmai tudása miatt választotta, azt várja tőle, hogy Budapest kulturális élete legyen sokszínű és vonzó.  Az MSZP-s Tüttő Kata a második jelöltje, „megtisztel, hogy a város üzemeltetésénél vállal szerepet”. Tőle azt várja, a város pontosan és olajozottan működjön. A párbeszédes Dorosz Dávid „régóta barátja és harcostársa” – mondja Karácsony, aki azt szeretné, ha közösen átrángatnák a várost a 20. századból a 21. századba, és Budapest élen járna a klímaváltozás elleni harcban. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor „riválisból lett Karácsony szövetségese”. Azt várja tőle, minden budapesti érezze, alkotója a főváros döntéseinek. Az ötödik jelölt pedig nem a pártok világából érkezett, hanem civil, Kiss Ambrus, aki közigazgatási tapasztalatokkal rendelkezik.

Illés Gergő

Fidesz: legyen kevesebb helyettes, mert adófizetői pénzek

12:34 Illés Gergő

Láng Zsolt fideszes képviselő kifejtette, a főpolgármester-helyettesek ellen fognak szavazni, de ez nem a helyettesek személye ellen szól majd, nekik jó munkát kíván. Inkább azzal van problémája, hogy az öt főpolgármester-helyettesi hely egy pártok közötti megállapodás eredménye, az öt helyettes túl sok. Az adófizetői pénzekre is hivatkozott a leváltott II. kerületi expolgármester Láng, erre nevetés tört ki a teremben.

Karácsony szerint egy 300 milliárdos fővárosi költségvetésben nem ez a legnagyobb tétel.

Hutter Marianna

Ők lesznek a főpolgármester-helyettesek

12:29 Hutter Marianna

ddd

Illés Gergő

Átment Karácsony SZMSZ-e

12:27 Illés Gergő

A Karácsony által javasolt SZMSZ-t is gond nélkül megszavazta a többség, 18 támogató, 11 ellenző és 1 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor fideszes képviselő egyébként hosszasan kérlelte Karácsonyt, hogy ha már meg is szavazza a többség az SZMSZ-t, akkor legalább ne éljen annak lehetőségeivel. 

Hutter Marianna

Demokratikus SZMSZ-t ígér Karácsony

12:26 Hutter Marianna

Karácsony szerint átláthatóbb szervezeti és működési szabályt akarnak a Fővárosi Közgyűlésnek, ez a mostani még technikai, ami a munka megkezdéséhez kell. Később majd bővíteni akarják az ellenzéki jogköröket is, vagyis a kormánypártiakét. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes viszont azt kéri, hogy tanusítsanak önmérsékletet, ha mégis ezt elfogadják, és ne éljenek a sürgősségi rendeletek lehetőségével. 

Illés Gergő

Leszavazták Pokorni indítványát

12:22 Illés Gergő

A bizottsági helyek szétosztásáról szóló negyedik és ötödik napirendi pontokat szavazta le az ellenzéki többség. A Karácsony által javasolt napirendet viszont gond nélkül megszavazták.

 
Hutter Marianna

Karácsony válaszol Pokorninak

12:20 Hutter Marianna

Örül, hogy az elvek eszébe jutottak Pokorninak kilenc év Fidesz-kormányzás után – mondja Karácsony Gergely, amivel nagy tapsot kap. Szerinte egyébként lehet még szó egyeztetésről a bizottsági helyekkel kapcsolatban

Illés Gergő

Hatalmi osztozkodás lett a bizottsági helyek szétosztásából Pokorni szerint

12:18 Illés Gergő

Megható, hogy ilyen sokan eljöttek, de megfontolásra javaslok két napirendi pontot is – kezdte felszólalását Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester:

+ A bizottsági helyek szétosztásáról

+ És a fővárosi felügyelőbizottsági helyek szétosztásáról.

Pokorni szerint ezek a napirendi pontok nem a legalaposabban lettek kidolgozva. „Javaslom Gergely, hogy ezt fontold meg, és készítsetek olyan előterjesztést, ami valamilyen elvek szerint, és nem egyszerű hatalmi osztozkodás alapján történik”. Szerinte a képviselői helyek arányában kéne szétosztani a bizottsági helyeket, ugyanis a jelenlegi kiosztás messze vannak ezektől az arányoktól.

Illés Gergő

Wass Albertes molinót feszítettek Karácsony elé

12:14 Illés Gergő

Még a közgyűlési ülés kezdete előtt Bede Zsolt aktivista rohanta le a főpolgármestert. Arról a kijelentéséről kérdezte, mikor Karácsoy azt mondta Széll Kálmánról Wass Alberttel összefüggésben, hogy „ő legalább nem volt náci vagy kollaboráns”. Karácsony később elnézést kért a kijelentésért, de ettől függetlenül még molinót feszítettek ki elé, mikor be akart volna menni az ülésterembe. 

Hutter Marianna

Már vagy egy perce szól a csengő...

12:12 Hutter Marianna

ami azt jelenti, mindjárt folytatódik a Fővárosi Közgyűlés ülése! 

Hutter Marianna

Ennyit a zöld Budapestről! :((((

12:03 Hutter Marianna

Igazi növények helyett egyelőre műnövényekkel kell beérni annak, aki a budapesti városháza dísztermébe látogat. Amíg tart a szünet, annyi kulisszatitkot elárulunk, az Azonnali azért sokat köszönhet a művirágos ládának, mert mögüle dolgozunk, miután mindenhol máshol állnak, és egy gombostű leejtésére sincs hely:

Illés Gergő

Zöld, átlátható, szabad, igazságos

11:56 Illés Gergő

Ilyen lesz Budapest a Karácsony-vezetés önbevallása szerint, legalábbis ilyen molinókat aggattak ki a Közgyűlés dísztermébe.

Hutter Marianna

Szünetel a Közgyűlés

11:53 Hutter Marianna

Karácsony Gergely pár perces szünetet hirdetett.

Illés Gergő

Itt a kötelező soros fotó!

11:45 Illés Gergő

Óriási sor állt ugyanis a Közgyűlés épülete előtt, az újságírók, politikusok, aktivisták félórákat tolongtak, hogy bejuthassanak a díszterembe, ahol egyébként már egy gombostűt sem lehet leejteni (borítóképünkön). Mi is jó félórát vártunk a bejutásra, ekkora volt a tolongás:

Hutter Marianna

Nagy az egy főre jutó ellenzéki politikusok száma

11:42 Hutter Marianna

Rég volt minek örülnie az ellenzéknek, így nem meglepő, hogy a vendégek között rengeteg a politikus. Az MSZP-től például itt van Tóth Bertalan pártelnök, Hiller István volt miniszter, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, Ujhelyi István EP-képviselő. A Momentumtól látni lehetett a tömegben Cseh Katalin momentumos EP-képviselőt vagy éppen a liberális Sermer Ádámot és Szabadai Viktort is. 

Hutter Marianna

Brutális zsúfoltság a Fővárosi Közgyűlés alakulásán

11:37 Hutter Marianna

A Városháza díszterme megtelt, a vendégeket már csak az az előtti folyosóra engedik be, több százan vannak jelen. 

Hutter Marianna

Ehhez a tíz alapértékhez fog ragaszkodni Karácsony Gergely:

11:33 Hutter Marianna

1. nincsek első és másodrangú állampolgárok

2. a főpolgármesternek, a polgármestereknek nem üzleti vagy pártérdeket kell szolgálni, hanem az itt lakókét

3. a lakhatás alapvető jog, segítik a hajléktalanokat

4. küzdenek a klímaváltozás ellen

5. növelik a város zöldterületeit

6. előnyben részesülnek a fenntartható közösségi közlekedési formák

7. biztosítani kell a belső és külső kerületek egyenletes fejlődését

8. elutasítják a más kultúrájú emberek elleni gyűlöletkeltést

9. minden jelentős döntés előtt ki kell kérni a budapestiek véleményét

10. korrupciómentesen, átláthatóan kell működni, ahol minden közérdekű adat nyilvános

Karácsonyt megtapsolták, miután ismertette tíz pontját.  

Illés Gergő

Budapest a bal- és jobboldaliaké

11:33 Illés Gergő

„A kormány politikájával egyet nem értő budapestiek érezhették, hogy kirekesztették őket a városból. De most azok érezhetik magukat kirekesztve, akik nem a változásra, hanem a folytatásra szavaztak. De Budapest mindenkié, bal- és jobboldaliaké, akár egyetértenek a kormány politikájával, akár nem. Ezért én és a közgyűlési többség mindenkinek a partnere lesz, aki a budapestiek érdekét szolgálja, de mindenki ellen fordulunk, aki a budapestiek jövője ellen tesz. Én mindig a jövőt, az életminőséget, a beton helyett a fákat, és a stadionok helyett az egészségügyet fogom választani. Ezért kérem a közgyűlési többséget, hogy a kiemelt beruházásokban érvényesítse a budapestiek érdekét” – zárta beszédét a főpolgármester.

Illés Gergő

Lesznek hibáink, de ezeket ki fogjuk javítani

11:28 Illés Gergő

„Olyat tettem, amit eddig a politikusok nem igazán, programmal álltam elő” – folytatta Karácsony Gergely. „És azt fogjuk tenni, amit ígértünk: már ma elkezdjük a munkát. Ez a közgyűlési többség már többé nem ellenzéki, hanem mi alkotjuk a köztársaságpárti többséget és közösen vállaljuk az ezzel járó felelősséget is. Azon leszek, hogy ezt a köztársaságpárti többséget egyben tatsam, és közösen vállaljunk felelősséget ezért. Lesznek vitatható döntéseink, de azt ígérem, hogy mindig őszinték leszünk, és lesz erőnk belátni és kijavítani, ha hibáztunk” – mondta.

Hutter Marianna

Senki sem veheti el Budapest fáit, a levegőt…

11:27 Hutter Marianna

…Karácsony Gergely szerint. Elmondta, Budapest nem engedi gyöngíteni az autonómiáját, sőt, visszakövetel abból, amit az elmúlt években elvettek. Szerinte a főváros azoké is, akik nem itt élnek, de a nemzet tagjai. „Budapest nem lehet önző, különösen olyan időkben, amikor a nemzet megosztott”.

Illés Gergő

Esküt tettek a képviselők, Karácsony beszél

11:25 Illés Gergő

Az új városvezetés az új főpolgármester szerint új esély a településnek, az ott élőknek, a képviselőknek is. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése is esélyt jelent arra, hogy Budapest zöld, szabad és okos város legyen. A budapestiek érdekében kell tennünk a dolgunkat, így a főváros olyan hely lehet, amelynek nem kell választani a múlt és a jövő, a haza és a haladás között.

A budapestiek többsége ezt a szándékot nyilvánította ki, a mai nap pedig olyan feladatot szab ki számunkra amely méltó a múltjához. De máshogy kell politizálnunk, nem példabeszédeket kell tartanunk, hanem példát kéne mutatnunk, fogalmazott a főpolgármester.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek