+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 3. vasárnap, 19:12
A legendásan rossz levegőminőségű Újdelhiben most különösen nehéz napokat élnek: nemcsak a légi közlekedést nehezíti meg a szmog, de még az iskolás gyerekeknek is védőmaszkot kell osztani miatta.

Összesen harminchét repülőgépet kellett Újdelhi helyett máshová átirányítani, ugyanis akkora volt a szmog India fővárosában vasárnap, hogy az már komolyan rontotta a látási viszonyokat – írja a CNN.

 

Ugyan vannak pilóták, akik ilyen körülmények között is képesek leszállni, ám nem mindegyiküket képezték ki erre. Míg a repülőjáratok menetrendjének tervezésekor leginkább azzal számolnak a szakemberek, hogy a téli hónapokban ködösebbek a kora reggelek vagy az esték, azzal már kevésbé, hogy a látási viszonyok a légszennyezés miatt is hirtelen elromolhatnak.

 

Mitől van szmog?

 

Újdelhiben a szmogprobléma nem újdonság: a Greenpeace és az Airvisual nevű szervezetek szerint ez a város a legszennyezettebb a világon. Sőt: a világ tíz leginkább légszennyezéssel sújtott városa közül hét található Indiában.

 

Újdelhiben 18 millióan laknak és 8,8 millió regisztrált gépjármű volt az indiai kormány 2016-os adatai szerint. Az évnek ebben a szakában mindig romlik a levegő minősége a városban, többek közt azért, mert a gazdák tüzeket gyújtanak, hogy megtisztítsák földjeiket.

 

A szmogképződést segíti az is, hogy október-november körül van az egyik legjelentősebb hindu ünnep, a Díváli, aminek tiszteletére sokan petárdáznak is, ami ugyancsak füsttel jár.

 

A helyzet annyira súlyos Újdelhiben, hogy pénteken a hatóságok elkezdték ötmillió védőmaszk kiosztását az iskolás gyerekeknek. A környék iskolái egyébként keddig zárva tartanak a szmog miatt.

 

Arról, hogy mi a helyzet a budapesti légszennyezettséggel, itt írt részletesebben az Azonnali.

 

FOTÓ: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás