Már olyan brutális a szmoghelyzet India fővárosában, hogy a repülők sem tudtak leszállni

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.03. 19:12

A legendásan rossz levegőminőségű Újdelhiben most különösen nehéz napokat élnek: nemcsak a légi közlekedést nehezíti meg a szmog, de még az iskolás gyerekeknek is védőmaszkot kell osztani miatta.

Már olyan brutális a szmoghelyzet India fővárosában, hogy a repülők sem tudtak leszállni

Összesen harminchét repülőgépet kellett Újdelhi helyett máshová átirányítani, ugyanis akkora volt a szmog India fővárosában vasárnap, hogy az már komolyan rontotta a látási viszonyokat – írja a CNN.

Ugyan vannak pilóták, akik ilyen körülmények között is képesek leszállni, ám nem mindegyiküket képezték ki erre. Míg a repülőjáratok menetrendjének tervezésekor leginkább azzal számolnak a szakemberek, hogy a téli hónapokban ködösebbek a kora reggelek vagy az esték, azzal már kevésbé, hogy a látási viszonyok a légszennyezés miatt is hirtelen elromolhatnak.

Mitől van szmog?

Újdelhiben a szmogprobléma nem újdonság: a Greenpeace és az Airvisual nevű szervezetek szerint ez a város a legszennyezettebb a világon. Sőt: a világ tíz leginkább légszennyezéssel sújtott városa közül hét található Indiában.

Újdelhiben 18 millióan laknak és 8,8 millió regisztrált gépjármű volt az indiai kormány 2016-os adatai szerint. Az évnek ebben a szakában mindig romlik a levegő minősége a városban, többek közt azért, mert a gazdák tüzeket gyújtanak, hogy megtisztítsák földjeiket.

A szmogképződést segíti az is, hogy október-november körül van az egyik legjelentősebb hindu ünnep, a Díváli, aminek tiszteletére sokan petárdáznak is, ami ugyancsak füsttel jár.

A helyzet annyira súlyos Újdelhiben, hogy pénteken a hatóságok elkezdték ötmillió védőmaszk kiosztását az iskolás gyerekeknek. A környék iskolái egyébként keddig zárva tartanak a szmog miatt.

Arról, hogy mi a helyzet a budapesti légszennyezettséggel, itt írt részletesebben az Azonnali.

FOTÓ: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek