+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 3. vasárnap, 19:12
A legendásan rossz levegőminőségű Újdelhiben most különösen nehéz napokat élnek: nemcsak a légi közlekedést nehezíti meg a szmog, de még az iskolás gyerekeknek is védőmaszkot kell osztani miatta.

Összesen harminchét repülőgépet kellett Újdelhi helyett máshová átirányítani, ugyanis akkora volt a szmog India fővárosában vasárnap, hogy az már komolyan rontotta a látási viszonyokat – írja a CNN.

 

Ugyan vannak pilóták, akik ilyen körülmények között is képesek leszállni, ám nem mindegyiküket képezték ki erre. Míg a repülőjáratok menetrendjének tervezésekor leginkább azzal számolnak a szakemberek, hogy a téli hónapokban ködösebbek a kora reggelek vagy az esték, azzal már kevésbé, hogy a látási viszonyok a légszennyezés miatt is hirtelen elromolhatnak.

 

Mitől van szmog?

 

Újdelhiben a szmogprobléma nem újdonság: a Greenpeace és az Airvisual nevű szervezetek szerint ez a város a legszennyezettebb a világon. Sőt: a világ tíz leginkább légszennyezéssel sújtott városa közül hét található Indiában.

 

Újdelhiben 18 millióan laknak és 8,8 millió regisztrált gépjármű volt az indiai kormány 2016-os adatai szerint. Az évnek ebben a szakában mindig romlik a levegő minősége a városban, többek közt azért, mert a gazdák tüzeket gyújtanak, hogy megtisztítsák földjeiket.

 

A szmogképződést segíti az is, hogy október-november körül van az egyik legjelentősebb hindu ünnep, a Díváli, aminek tiszteletére sokan petárdáznak is, ami ugyancsak füsttel jár.

 

A helyzet annyira súlyos Újdelhiben, hogy pénteken a hatóságok elkezdték ötmillió védőmaszk kiosztását az iskolás gyerekeknek. A környék iskolái egyébként keddig zárva tartanak a szmog miatt.

 

Arról, hogy mi a helyzet a budapesti légszennyezettséggel, itt írt részletesebben az Azonnali.

 

FOTÓ: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás