Nemcsak a választók, de a CDU-párttagok is ráuntak a merkeli irányra

Szerző: Illés Gergő
2019.11.02. 18:52

A német kereszténydemokraták türingiai veresége után már alig látná valaki szívesen a merkeli centrizmust képviselő pártelnök Annegret Kramp-Karrenbauert kancellárjelöltként.

Nemcsak a választók, de a CDU-párttagok is ráuntak a merkeli irányra

Beindult a hatalmi harc a német kereszténydemokratákon belül, miután Türingiában múlt vasárnap nagyon csúnyán kikapott a párt és csak a harmadik helyre futott be a szélsőbal és a szélsőjobb után – a Die Welt szombaton egy olyan felmérést közölt, mely szerint a német uniópártok (vagyis a Merkel-féle CDU és a Markus Söder-féle bajor CSU) szavazói között már bőven nem a tavaly megválasztott pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) a legnépszerűbb.

Palotaforradalom a CDU-ban

Hanem inkább épp az a párt jobbszárnyát képviselő Friedrich Merz, aki tavaly decemberben egy hajszállal kapott ki Kramp-Karrenbauertől a CDU új elnökének választásán. A volt CDU-frakcióvezető Merz elnökjelölti kampányában keményvonalas menekültpolitikát, és a szélsőjobbos AfD lendületének megfékezését ígérte, míg

a volt Saar-vidéki miniszterelnök Kramp-Karrenbauer a merkeli centrista irányvonal folytatásával szerette kecsegtetett.

Végül mérsékeltebb irányvonal nem sokat segített, hiszen mióta az új elnököt tavaly decemberben megválasztották, a CDU elég komoly lejtmenetben van. A kereszténydemokrata uniópártok mind a 2019-es EP-választáson, mind a szászországi, brandenburgi és türingiai tartományi választásokon fájó veszteségeket könyvelhettek el, nem véletlen tehát, hogy a merkelista mérsékelt irány miatt egyre hangosabb a morgolódás a párton belül.

A tavaly kikapó Merz például a CDU számára megalázó, türingiai harmadik hely után odáig merészkedett, hogy lényegében távozásra szólította fel Angela Merkelt: szerinte

„évek óta felhőként vonja be az országot [Merkel] tétlensége és hiányzó vezetése”,

és nem tudja elképzelni, hogy ez az „iszonyúan rossz kormányzás” még két évig tartson. A CDU ifiszervezete, a Junge Union a merzi kritika mellett ráadásul már azt is szorgalmazza, hogy jövőre párton belüli szavazással döntsék el, ki legyen az uniópártok kancellárjelöltje a 2021-ben esedékes választásokon, tehát a távozó Merkel helyére ne automatikusan AKK kerüljön majd.

Ketten is előzik már AKK-t

Nem véletlen tehát, hogy a CDU- és CSU-tagok között a Kantar által végzett, és a Welt által publikált felmérés is azt mutatja, hogy AKK-val szemben a konzervatívabb Merzet sokkal többen látnák szívesen kancellárjelöltként két év múlva:

ezen párttagok aránya 26 százalék, míg Kramp-Karrenbauer támogatottsága csak 16 százalékos.

Ráadásul még AKK a második helyet sem birtokolja: ott van ugyanis előtte a zöldfordulatot vett, CSU-s bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder is 18 százalékkal. A Merz-Söder-AKK-triót egyébként az elnökjelöltséggel már tavaly is bepróbálkozó Jens Spahn egészségügyi miniszter és Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök követi 13-13 százalékkal, majd a Schleswig-Holstein-i tartományi kormányfő, Daniel Günther zárja a sort 8 százalékkal.

A teljes népességen belül sem áll jobban AKK szénája: Merzet itt 23 százalék tartotta megfelelő kancellárjelöltnek, míg itt Jens Spahn lett a második 10 százalékkal. Csak ezután következik AKK és Laschet 9-9 százalékkal, majd Söder 8-cal, és Günther 4-gyel.

BORÍTÓKÉP: Friedrich Merz (balra), Annegret-Kramp-Karrenbauer (középen) és Markus Söder (jobbra) / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek