Hiánypótló: tízéves mekis menü változását követhetjük élőben

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.02. 08:23

Tíz éve tűnt el a gyorsétterem Izlandról, ezért az utolsó nap egy férfi még bevásárolt kicsit. Azóta már turistalátványosság a kiszáradt burger.

Hiánypótló: tízéves mekis menü változását követhetjük élőben

Egy igazán nagy ember úgy gondolta, méltó emléket állít az Izlandról 2009-ben teljesen kivonuld McDonald's szigetországi létezésének, és az étteremlánc utolsó helyi nyitvatartásának napján vett egy hamburgert és egy sültkrumplit. De persze nem azért, hogy megegye, hanem hogy megőrizze: most már tíz éve áll nagyrészt érintetlenül egymás mellett a krumpli és a burger, azóta pedig streamen is lehet nézni, hogy mennyire nem történik vele semmi. Mármint tényleg semmi.

„Hallottam korábban, hogy a McDonald's ételei egyáltalán nem bomlanak szét, és meg akartam tudni, igaz-e” – mondta az AFP-nek Hjortur Smarason.

A pletyka igaz, hiszen az elmúlt tíz év alatt csak kiszáradt mindkét étel, mostanra pedig annyira érdekes lett ez, hogy a Snotra House nevű hostelben tartják az ország déli részén egy vitrinben, ahol kamerák veszik az őrületes nemváltozást. „Az öreg fickó még mindig itt van, és jól néz ki! De a vicc mellett azért elgondolkodtató, miket eszünk. Egyedül a papírcsomagolás tűnik réginek az egészen” – mondta a hostel tulajdonosa, Siggi Sigurdur.

Ami még jobb, hogy a hamburgerből látványosság lett, és Sigurdur szerint ez nem csak azt jelenti, hogy napi 400 ezren néznek rá a hamburgerre online, hanem tényleg érkeznek hozzájuk emberek azért, hogy élőben is lássák a csodát.

Pedig nem ez az első hasonló kísérlet: Karen Hanrahan 1996-ban tett el egy hamburgert, és 2010-ben mutatta meg a világnak a szinte változatlan külsejű ételt, 2010-ben pedig egy New York-i fotós, Sally Davies fotózott le egy Happy Meal-menüt minden nap fél éven keresztül, itt pedig egy videó is látható róla, milyen furán öregszik a mekis kaja.

A McDonald's már 2013-ban kommentálta a jelenséget: szerintük megfelelő környezetben a többi élelmiszerhez hasonló módon bomlanak le az ételeik, de ha alacsony a nedvességszint, akkor akkor nem növekedik a penész és a baktériumok, ezért nem tud bomlani.

FOTÓ: Snotra House

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek