Ezért rossz, hogy a piac dönt a budapesti albérletárakról

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.11.01. 10:19

Ez a piac a legkevésbé sem a Budapesten lakni akaró embereknek fog kedvezni, hanem Rogán Antal külföldi befektetőinek. Ez nemcsak a fiatalok öneállátását nehezíti, hanem a kasztosodást is segíti.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ezekben az időszakokban nem csak az a szörnyű, hogy már langyos az étel, mire kihozza a futár, de még csak nem is a furán fűtött buszokon bepárásodó szemüvegek, hanem az, ha például költözni kell. Mint ahogy én épp ilyen helyzetbe kerültem, hogy hosszú évek kihagyásával újra közelről szembesüljek az albérletpiac izgalmaival Budapesten.

Azt sokan és sokszor elmondták már, hogy Budapesten lakhatási válság van. A lakások és albérletek árai egyre közelebb kerülnek a vágyott nyugathoz, miközben a fizetések a környékén sincsenek a vágyott nyugaténak. Budapest belvárosában havonta 110 ezer forint alatt csak isteni szerencsével lehet garzont találni, de egy újszerű lakásért átlagosan 125 ezer forintot kérnek el.

Ilyenkor merül fel persze a kérdés, hogy miért kéne a belvárosban lakni, de igazság szerint se Kőbányán, se Újpesten nem sokkal jobb a helyzet, ráadásul mindig benne van az emberben, hogy viszonylag fiatal felnőttként el akarja-e magát a természetesnél is jobban szigetelni Budapest legjobb részeitől, és naponta 1,5-2 órákat utazni havonta mondjuk 15 ezer forintért cserébe. És ez még csak az albérletpiac, az V. kerületben vásárolt lakások négyzetméterenkénti kétmillió forintos ára már egy egészen új hőbörgést nyitna meg.

A főváros lakásárai tökéletesen mutatják be azt, mi történik akkor, ha tényleg hiszünk a piac mindenhatóságában: ez a piac ugyanis végső soron a legkevésbé sem a Budapesten lakni akaró embereknek fog kedvezni, hanem Rogán Antal külföldi befektetőinek. Ez persze

nem az a külföld, ami bele akar avatkozni a magyarok életébe azzal, hogy minden pártot támogat, ami nem a Fidesz, hanem a jó külföld!

Nem véletlen, hogy az önkormányzati választás előtt az ellenzék egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy kezdenek valamit a helyzettel, és bár a Momentum-jelölt Kerpel-Fronius Gábornak egészen furára sikerült az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó terve, legalább napirenden van a kérdés. A szabad piacnak ugyanis biztosan jót tesz, ha egy ingatlantulajdonos a hosszú távú bérbeadás kétszeresét keresi meg bármiféle plusz munka nélkül azzal, ha inkább kiadja airbnb-ztetni a belvárosi lakását, jól jár az ingatlantulajdonos is, egyedül az nem, akinek ez nem egy üzlet, hanem haza szeretne járni aludni valahova munka után.

A helyzetet az írja le a legjobban, ha megnézzük Budapest átlagkeresetét: a városban élők átlagosan bruttó 400 ezer forintot keresnek, amiből ha teljesen átlagos egyedülálló emberek, akkor az állam úgy 270 ezer forintot hagy náluk, tehát ha ők szeretnének rendes felnőttként nem a barátaikkal közösen lakni, akkor alaphangon elvernek havonta úgy 150 ezer forintot (kicsit talán lefelé is kerekítek) csak arra, hogy ne a híd alatt lakjanak. Bevallom, kettes lett a matekérettségim még régen, de erről még én is megmondom, hogy a fizetések több, mint a feléről van szó, és nyilván kell még ezt-azt intézni azután is, hogy lett egy fűthető garzonunk.

Ez a rendszer nemcsak a fiatalok öneállátását nehezíti, vagy lehetetleníti el, hanem a kasztosodást is segíti:

cikkek tömkelege szól arról, hogy vidékiként mekkora hátrányban van egy ember már egyetemista korában akkor, ha Budapesten szeretne élni, hiszen náluk egy lakás elvesztése nem csak egy rövid visszaköltözés a családhoz, hanem az egyetlen stabil pont kiesését jelenti. Ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre rosszabb azoknak a helyzete, akik úgy érzik, kicsit nagyobb pörgésre vagy színesebb programkínálatra vágynak, mint amennyit mondjuk Zalaegerszeg meg tud nekik adni.

Hogy mennyire tarthatatlan a helyzet, azt jól foglalja össze az Index nyári cikke: nem csak Bécsben olcsóbb lakást bérelni, de például abban a Hamburgban is, ami amúgy egész Európa egyik legdrágább városa.

Az nyilván nincs garantálva, hogy a Karácsony Gergely vezette Budapest végre letér a szigorúan a piacot kiszolgáló lakáspiacról, de az biztos, hogy Tarlós Istvánnal erre semmi esély nem volt,

hiszen kilenc év alatt nem zavarta különösebben ez a helyzet. És ha a lakásprobléma javul valamennyit akár azzal, hogy berlini mintára befagyasztják a lakbéreket, akkor is csak az első lépést tettük meg a helyes irányba.

Volt már erre példa, de épp itt az ideje változtatni a gyakorlaton: Budapesten az elmúlt években kifejezetten rosszabb lett a világ felé nyitott fiatalnak lenni, de még nem teljesen kilátástalan a helyzet. Mindössze azt kell, hogy megértsék Ott Fent, mennyit számít, ha a város lakói nem akarják magukat reggelente a villamos elé vetni.

(Mindenki nyugodjon meg, találtam jót!)

Újdonság volt, amit olvastál? Ez egyrészt jó, másrészt meg azért fordulhatott elő, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali ingyenes hírlevele. Akinek ugyanis jár, már péntek reggel elolvashatta ezt a cikket. Kérj te is Reggeli feketét!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek