+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. október 31. csütörtök, 07:29
A Twitter vezetője szerint a hirdetések nem a szólásszabadságról szólnak, hanem arról, hogy fizetnek a cégnek az elérésért.

Miközben a Facebook és vezetője, Mark Zuckerberg egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül azért, mert nem lépnek fel a hamis információt tartalmazó a politikai hirdetések ellen, addig

 

a Twitter vezetője, Jack Dorsey bejelentette, hogy felületükön ejtenek minden politikai jellegű hirdetést november 22-től

 

írja a Politico. Bár a Twitter Magyarországon annyira nem fontos tényező, tőlünk nyugatra, és kifejezetten az Egyesült Államokban töretlenül népszerű és nagyon fontos terepe a politikai közbeszédnek.

 

„Abban hiszünk, hogy azt, hogy a politikai üzenetek elérjenek a polgárokig, kiérdemelni, és nem megvásárolni kell”

 

– írta Dorsey, aki a felsorolt érvekben többször is odaszúrt a Facebook vezetőjének, Mark Zuckerbergnek. Miközben Zuckerberg arról beszélt, hogy a szólásszabadság miatt hagynak félrevezető hirdetéseket az oldalukon, Dorsey azt írta: ez nem a szólásszabadságról szól, hanem arról, hogy valakik fizetnek a cégnek az elérésért.

 

Zuckerberg azzal is érvelt, hogy a politikai hirdetések szigorúbb szabályozása rossz lenne az alulról szerveződő mozgalmaknak, de Dorsey szerint azért láttunk már jó pár olyan mozgalmat, ami anélkül lett sikeres, hogy politikai hirdetésekre költöttek volna. „Nem hiteles, ha azt mondjuk: »Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy az emberek ne játsszák ki a rendszerünket, hogy félrevezető információt osszanak meg, deeeee ha valaki fizet érte, és kényszeríti az embereket, hogy lássa a hirdetését, nos, akkor ők azt mondanak, amit akarnak!” – írta.

 

A lépés azért is komoly, mert a 2020-as amerikai választás nyomán nyilván rengeteg reklámpénzt költenének el politikusok, politikai kampányok a közösségi oldalakon. A kampányban várhatóan akár hatmilliárd dollárt is elkölthetnek hirdetésekre, ebből a becslések szerint 1,6 milliárd mehetne digitálisan terjesztett videókra, aminek nagy részét a Google és a Facebook kapná.

 

A Twitter döntését több amerikai politikus is kommentálta Facebookon: Hillary Clinton például direktben megkérdezte a Facebookot, hogy mit lép erre. Joe Biden demokrata elnökjelölt csapata azt írta: szerencsétlen dolog lenne azt mondani, hogy ez az egyetlen opció, de ha a reklámbevételek és a demokrácia integritása között kell dönteni, akkor biztató, hogy most egyszer nem az előbbi nyert. A Trump-kampánycsapat szerint pedig ez csak egy újabb mód, hogy elhallgattassák a konzervatívokat.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás