Hajnal Miklós: Jó munkát kívánok a NAV-nak, mert kurva sok meló feldolgozni ennyi számlát

Szerző: Illés Gergő
2019.10.30. 16:33

A 2018-as kampányhoz kapcsolódó számlákat foglalt le a NAV, a párt elnökségi tagja szerint a párt és a számvevőszék közti korábbi csörte lehet a házkutatás hátterében.

Hajnal Miklós: Jó munkát kívánok a NAV-nak, mert kurva sok meló feldolgozni ennyi számlát

Meglepetésszerű házkutatást tartott a Momentumnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerda reggel – számolt be a párt sajtóközleményben szerdán. A Momentum arról ír, a NAV kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a Momentum irodájában költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény bizonyítékainak felkutatása céljából.

Minden, 2018-as kampánnyal kapcsolatos dokumentumot lefoglaltak

A párt azt gyanítja, hogy mindez összefüggésben lehet azzal a februári sztorival, amikor az Állami Számvevőszék hirtelen felfüggesztette a Momentum állami támogatását, és feljelentést tett a párt ellen költségvetési csalás gyanújával. Később az ÁSZ visszavonta a Momentum állami támogatását felfüggesztő döntését, azóta viszont a párt közleménye szerint semmilyen kommunikáció nem volt közöttük és a számvevőszék között.

Mivel az ügy elég homályos, megkerestük Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját, hogy fejtse ki kicsit bővebben, mi is történt a pártnál szerda reggel. Hajnal elmondta, reggel 9 körül négy-öt NAV-munkatárs jött be a Momentum Múzeum körúti irodájába, majd miután megbizonyosodtak arról, hogy a párt pénzügyi dokumentumai a Momentum könyvelőjénél vannak, átmentek oda, és

„lefoglalták az összes, 2018-as kampányhoz kapcsolódó számlát, a pénzügyi dokumentációkat és a könyvelési elemzéseket mind papíron, mind elektronikusan, pendrive-on”.

Hajnal kifejtette: bár nem tudják biztosra, de a nekik a NAV által reggel átadott határozat alapján arra következtetnek, hogy a házkutatást az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos csörte miatt rendelhették el.

Furcsa egybeesés, hogy pont most jöttek

Emlékeztetőül: az ÁSZ még tavaly függesztette fel a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását, mivel az ellenzéki pártok nagy részét végigbírságoló felügyelőszerv azt kifogásolta, hogy a Momentum nem bocsátotta időben rendelkezésre az elszámolási papírokat, így a kiadásokat és bevételeket igazoló dokumentumokat sem. A párt akkor azt állította: a megkeresést régi székházuk címére küldték el, és az ÁSZ nem adott nekik megfelelő lehetőséget a kérdés rendezésére.

Amikor a momentumosok októberben észlelték a problémát, és minden lehetséges platformon átküldték az elszámolást az ÁSZ-nak, az már tartotta magát ahhoz a megállapításhoz, miszerint a Momentum nem tartotta be a határidőt, ezért leállították a támogatást. Ezt január elején oldották fel, miután a Momentum rendezte a kérdést, de attól még az Állami Számvevőszék feljelentést tett a párt ellen, mely először az ügyészséghez, majd a NAV-hoz került.

Hajnal Miklós ezzel kapcsolatban az Azonnalinak kifejtette:

„az már mindenki politikai fantáziájára van bízva, hogy véletlenül ért-e pont mostanra ebbe a fázisba ez az ügy, és van-e bármi összefüggés azzal, hogy lementek a választások.”

Hajnal szerint bár lehet, hogy „tényleg így jött ki nekik a munkarend”, de mégis „furcsa egybeesés” az, hogy a választások után két héttel jelentek meg az ellenőrök, míg az elmúlt félévben „semmilyen kommunikáció nem folyt a párt és az ÁSZ, az ügyészség, a nyomozó hatóság és a NAV között”.

Formai hibák lehettek, de a fiktív számlázás kizárt Hajnal szerint

Hajnal arról is beszélt, nem tud arról, hogy az ÁSZ visszavonta volna a feljelentést annak ellenére, hogy végül januárban rendben talált mindent, így újból kaphat a Momentum állami támogatást. Így valószínűleg lefolytatják a nyomozást, de

a NAV által a momentumosoknak reggel átadott határozatban egy olyan állítás is szerepel, miszerint a párt fiktív számlákat használt volna.

Ez Hajnal szerint már büntetőjogi kategória, amellyel kapcsolatban valóban lehet házkutatást elrendelni, ugyanakkor hozzátette: kizártnak tartja, hogy a Momentumban bárki is elkövetett volna ilyet, „ebben a pártban ilyen dolgok nem merülnek fel”. További probléma a fiktív számlás váddal kapcsolatban Hajnal szerint, hogy ha igaz, amit az ÁSZ állít, és valóban nem jutottak el a számvevőszékhez a Momentum pénzügyi adatai, akkor „miből gondolják, hogy fiktívek a számlák?”

Azt az elnökségi tag sem tagadta, hogy megeshet, hogy – mint minden civil szervezetnél vagy cégnél – a Momentumban is lehettek formai hibák a könyvelésben, ez viszont legfeljebb bírságot von maga után, és ez alapján nem lehet házkutatást elrendelni. Ellentétben a fiktív számlázás már büntetőjogi kategória, amivel kapcsolatban Hajnal azt mondta: nekik tiszta a lelkiismeretük.

„Jó munkát kívánok a NAV-nak, mert kurva sok meló feldolgozni ennyi számlát. Ha találnak egy-két formai hibát, és azt mondják, hogy fizessünk be kétszázezer forint büntetést, akkor szuper,

de valójában nekik több munkájuk lesz abban, mint amit nekünk bírságban be kell fizetnünk, ha egyáltalán találnak valamit.”

Kérdésünkre hozzátette: ha valamilyen komolyabb, a Momentumot elmarasztaló ítélet születik majd az ügyben, azt a párt „egészen biztosan meg fogja támadni, és ahol csak tud, fellebbez ellene”, mivel szerint „soha senkinek ebben a pártban ilyen szándéka nem volt”.

FRISSÍTÉS: Az üggyel kapcsolatban megkerestük a NAV sajtóosztályát is, akik ezt válaszolták: 

„Az Állami Számvevőszék feljelentése alapján több százmillió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a NAV. A folyamatban lévő ügyről azonban további részleteket nem hozhat nyilvánosságra a hivatal.”

BORÍTÓKÉP: Hajnal Miklós / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek