A fiatal amerikaiak hetede szavazna szocialista jelöltre

Szerző: Pintér Bence
2019.10.29. 18:53

Ez jó hír Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-jelöltnek, az azonban kevésbé, hogy az amerikaiak több mint fele azért minimum hezitálna, mielőtt egy szocialista jelöltre szavaz.

A fiatal amerikaiak hetede szavazna szocialista jelöltre
A 23 és 38 év közötti amerikaiak hetven százaléka szavazna szocialista jelöltre

derült ki a YouGov és a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa közös felméréséből, amit hétfőn publikáltak. Az Y-generáció húsz százaléka kifejezetten támogatna szocialista jelöltet, ötven százaléka pedig el tudja képzelni, hogy támogatna. A kommunizmusra ennek a korcsoportnak a 36 százaléka tekint pozitívan egyébként.

Ugyanebben a körben, tehát az Y-generáció tagjai között 57 százalék gondolja úgy, hogy az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat jobban garantálja az egyenlőséget és a szabadságot, mint a Kommunista Kiáltvány – eközben az 1928 és 1945 között született „csendes generáció” tagjainak 94 százaléka gondolta úgy, hogy az USA létét megalapozó dokumentum biztosítja jobban az egyenlőséget és szabadságot.

Az Y-, illetve az eggyel fiatalabb Z-generáció nyilatkozóinak fele elégedetlen a kapitalizmussal,

ami növekvő tendenciát mutat a tavalyi méréshez képest.

Azért persze összességében azért még nem vörösödött be az USA: 53 százalék soha, vagy csak hezitálva szavazna magát szocialistának valló jelöltre. 2018-ban még csak 47 százalék vallott így. Donald Trump azonban az megkérdezettek 27 százaléka szerint jelent veszélyt a világbékére: ezzel ő lett a befutó, a dél-korei diktátor, Kim Dzsongun 22 százalékkal második, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök 15 százalékkal a harmadik, a kínai  elnök, Hszi Csin-ping 13 százalékkal negyedik.

A felmérés azért is releváns, mert jövő évi amerikai elnökválasztáson a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump ellenfele demokrata oldalról jó eséllyel lehet egy, a szokásos demokrata iránynál balosabb jelölt: a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders szenátor, illetve a progresszív, de a szocialista címkét elutasító Elizabeth Warren is indulnak az elnökjelöltségért.

A legfrissebb mérés szerint egyelőre azonban nem ők, hanem a moderáltabb demokrata irányt képviselő volt alelnök, Joe Biden vezet a felmérésekben – a két balosabb jelölt 20-20 százalékkal követi Bident.

FOTÓ: Gage Skidmore / Flickr

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek