+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 28. hétfő, 08:22
Alberto Fernándeznek most jön a neheze, Argentína továbbra is a csőd szélén táncol, de rá azért szavaztak, mert unják a megszorításokat.

Elismerte a vasárnapi elnökválasztáson elszenvedett vereségét Mauricio Macri hivatalban lévő argentin elnök, és gratulált a balközép ellenzék jelöltjének, Alberto Fernándeznek. Fernández 47,83 százalékot szerzett Macri 40,66-jával szemben, ez pedig azt is jelenti, hogy nem kell második fordulót tartani, ugyanis azt 45 százalék alatti eredménynél szokás a dél-amerikai országban. Macri nem csak gratulált, de azonnal meghívta utódját az elnöki palotába, hangsúlyozva, mennyire fontos a rendezett hatalomátadás, Fernández pedig együttműködést és ígért. A választási részvétel 81 százalékos volt a vasárnapi szavazáson – írja a BBC.

 

Nem véletlen az egykori és a jelenlegi elnök békülékeny hangneme, ugyanis az ország óriási bajban van:

 

Macri alatt évi 50 százalékos infláció volt, a munkanélküliség 10 százalékos, és az argentinok 35,4 százaléka szegénységben él jelenleg.
 

Az elnök az IMF-hez fordult segítségért, de az 56,3 milliárdos segélyért cserébe ott is megszorításokat kellett végrehajtani.

 

Fernández már belengette, újratárgyalja a feltételeket az IMF-fel, és állami hitelt adna a kis- és középvállalkozásoknak.

 

A 60 éves politikus győzelmét annyira nem díjazta az argentin pénzvilág, ezért hétfő hajnal óta december végéig korlátozzák a devizavásárlást: magánszemélyek csak 200 dollárt vásárolhatnak bankszámlán keresztül, készpénzben viszont csak százat, ezzel elérvén, hogy fizetőképes maradjon egyáltalán Argentína. 

 

Fernández valószínűleg december 10-én lép hivatalba.

 

FOTÓ: Rubén Luengas / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás