Baloldali elnöke lesz Argentínának

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.28. 08:22

Alberto Fernándeznek most jön a neheze, Argentína továbbra is a csőd szélén táncol, de rá azért szavaztak, mert unják a megszorításokat.

Baloldali elnöke lesz Argentínának

Elismerte a vasárnapi elnökválasztáson elszenvedett vereségét Mauricio Macri hivatalban lévő argentin elnök, és gratulált a balközép ellenzék jelöltjének, Alberto Fernándeznek. Fernández 47,83 százalékot szerzett Macri 40,66-jával szemben, ez pedig azt is jelenti, hogy nem kell második fordulót tartani, ugyanis azt 45 százalék alatti eredménynél szokás a dél-amerikai országban. Macri nem csak gratulált, de azonnal meghívta utódját az elnöki palotába, hangsúlyozva, mennyire fontos a rendezett hatalomátadás, Fernández pedig együttműködést és ígért. A választási részvétel 81 százalékos volt a vasárnapi szavazáson – írja a BBC.

Nem véletlen az egykori és a jelenlegi elnök békülékeny hangneme, ugyanis az ország óriási bajban van:

Macri alatt évi 50 százalékos infláció volt, a munkanélküliség 10 százalékos, és az argentinok 35,4 százaléka szegénységben él jelenleg.
 

Az elnök az IMF-hez fordult segítségért, de az 56,3 milliárdos segélyért cserébe ott is megszorításokat kellett végrehajtani.

Fernández már belengette, újratárgyalja a feltételeket az IMF-fel, és állami hitelt adna a kis- és középvállalkozásoknak.

A 60 éves politikus győzelmét annyira nem díjazta az argentin pénzvilág, ezért hétfő hajnal óta december végéig korlátozzák a devizavásárlást: magánszemélyek csak 200 dollárt vásárolhatnak bankszámlán keresztül, készpénzben viszont csak százat, ezzel elérvén, hogy fizetőképes maradjon egyáltalán Argentína. 

Fernández valószínűleg december 10-én lép hivatalba.

FOTÓ: Rubén Luengas / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek