+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 28. hétfő, 08:22
Alberto Fernándeznek most jön a neheze, Argentína továbbra is a csőd szélén táncol, de rá azért szavaztak, mert unják a megszorításokat.

Elismerte a vasárnapi elnökválasztáson elszenvedett vereségét Mauricio Macri hivatalban lévő argentin elnök, és gratulált a balközép ellenzék jelöltjének, Alberto Fernándeznek. Fernández 47,83 százalékot szerzett Macri 40,66-jával szemben, ez pedig azt is jelenti, hogy nem kell második fordulót tartani, ugyanis azt 45 százalék alatti eredménynél szokás a dél-amerikai országban. Macri nem csak gratulált, de azonnal meghívta utódját az elnöki palotába, hangsúlyozva, mennyire fontos a rendezett hatalomátadás, Fernández pedig együttműködést és ígért. A választási részvétel 81 százalékos volt a vasárnapi szavazáson – írja a BBC.

 

Nem véletlen az egykori és a jelenlegi elnök békülékeny hangneme, ugyanis az ország óriási bajban van:

 

Macri alatt évi 50 százalékos infláció volt, a munkanélküliség 10 százalékos, és az argentinok 35,4 százaléka szegénységben él jelenleg.
 

Az elnök az IMF-hez fordult segítségért, de az 56,3 milliárdos segélyért cserébe ott is megszorításokat kellett végrehajtani.

 

Fernández már belengette, újratárgyalja a feltételeket az IMF-fel, és állami hitelt adna a kis- és középvállalkozásoknak.

 

A 60 éves politikus győzelmét annyira nem díjazta az argentin pénzvilág, ezért hétfő hajnal óta december végéig korlátozzák a devizavásárlást: magánszemélyek csak 200 dollárt vásárolhatnak bankszámlán keresztül, készpénzben viszont csak százat, ezzel elérvén, hogy fizetőképes maradjon egyáltalán Argentína. 

 

Fernández valószínűleg december 10-én lép hivatalba.

 

FOTÓ: Rubén Luengas / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás