+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 28. hétfő, 19:27
Az volt ezzel a céljuk, hogy a fantasy-rajongókon túl az „anyákat és az NFL-játékosokat” is elérjék.

Az amerikai író, George R.R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozata alapján készült HBO-sorozat, a Trónok harca forgatókönyvírói, David Benioff és D.B. Weiss a befejező évad óta meglehetősen csendben vannak (az idei nemzetközi képregény-találkozós, comic-conos szereplésüket le is mondták), és azóta is csak ritkán állnak a nyilvánosság elé.

 

Az adaptáció alkotói hétfőn pont a forgatókönyvíróknak dedikált, a Texas-állambeli Austin Filmfesztiválon tűntek fel, és meséltek az idén véget ért sorozat készítéséről. Mint azt a Trónok harca előtt tévés műsorkészítési tapasztalatok híján volt írók elmondták, nem igazán tudták, hogy az eleinte gyanakvó, a jóhiszeműségüket megkérdőjelező George R.R. Martin végül miért bízta rájuk élete munkáját.

 

Főleg úgy, hogy saját elmondásuk szerint a pilot epizódban elkövettek minden hibát, amit csak lehetett: nemcsak a forgatókönyvírás, hanem a szereplőválogatás és a jelmeztervezés terén is önkritikát gyakorolt a két író. D.B. Weiss ezt az időszakot egy nagyon drága tanulási időszakként jellemezte, amikor is megtanulták, hogy például hogyan kell együttműködniük a jelmeztervezőkkel.

 

A készítők azt is elismerték, hogy

 

tudatosan szorították ki a sorozatból a könyv fantasy-elemeinek nagy részét. Ezt azzal indokolták, hogy a fantasy-rajongókon túl is akartak terjeszkedni, így például meg akarták szólítani „az anyákat és az NFL-játékosokat is”.

 

A két alkotó azt is elmondta, hogy a sorozatba sosem akarták George R.R. Martin regényeinek minden lényeges elemét beolvasztani, mert azokat egyszerűen nem lehetett volna beleszuszakolni a filmes adaptációba, ehelyett a hatalomról, a hatalom természetéről szóló jelenetekre, üzenetekre fókuszáltak.

 

Szóba kerültek a sorozat védjegyévé vált erőszakos jelenetek is, mint tömegmészárlásba forduló vörös nász. David Benioff ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Hogy őszinte legyek, túl messzire mentünk ezekkel.”

 

 

A beszélgetés során megkérdezték az írókat a sorozat legkényesebb témájáról, a befejező évad cseppet sem rózsás fogadtatásáról, aminek újraforgatását – Benioffék szegényesnek ítélt forgatókönyvírói munkája miatt – több, mint egymillió néző kérte az HBO-tól sikertelenül.

 

Habár a színészek közül többen is, mint Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Conleth Hill (Lord Varys) vagy Pilou Asbæk (Euron Greyjoy) védelmükbe vették az utolsó évadot, a készítők nem szeretnek nyilatkozni az őket ért kritikákról. Az Austin Filmfesztiválon is csak annyival kommentálta David Benioff az erre vonatkozó kérdést, hogy

 

rendszeresen feldúlt állapotba került, amikor a nyolcadik évad alatt rákeresett, hogy miket írnak a sorozatról.

 

David Benioff és D.B. Weiss egyébként augusztus elején elhagyta az HBO kötelékét, és 200 millió dolláros, átszámítva majdnem 56,7 milliárd forintos szerződést írt alá az HBO-vetélytárs Netflixszel. Akkor a Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos úgy kommentálta a páros leigazolását, hogy személyükben mesteri történetmesélőket köszönthetnek a Netflix csapatában, és alig várják, hogy lássák, a Trónok harca alkotóinak képzelete hova fogja őket repíteni.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás