+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 27. vasárnap, 08:57
Országában ő lesz az első női kormányfő, de csak egy ügyvivő kormány élén: Belgiumban az idén májusi választások óta sem állt össze kormánytöbbség, ezért az előző kabinet irányít.

Sophie Wilmèst, az eddigi költségvetésért felelős minisztert nevezték ki Belgiumban Charles Michel miniszterelnök utódjának, aki az év végén azért távozik pozíciójából, mert az Európai Tanács elnöke lesz – írja a Politico.

 

Michel, aki a frankofón-liberális Mouvement Réformateur (MR) politikusa, 2014 óta töltötte be a belga miniszterelnöki tisztséget, szombat este viszont a kormányfő úgy döntött, már a szükségesnél hamarabb távozik tisztségéből, hogy legyen ideje felkészülni az európai tanácsi feladatainak ellátására.

 

A liberális politikust az európai Renew Europe pártcsalád azt követően dobta fel az Európai Tanács lehetséges, következő elnökeként, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi EP-választástól eltérően a Néppárt (EPP) és a szocialista S&D nem birtokolja a parlamenti helyek abszolút többségét.

 

Ezért a csúcspozíciókról szóló tárgyalásokba kénytelenek voltak bevenni a liberálisokat is,

 

így kerülhetett a Bizottság élére néppárti (Ursula von der Leyen), a parlament élére szocialista (David Sassoli) és az állam- és kormányfőket tömörítő Tanács élére liberális (Charles Michel) politikus.

 

Ezt követően most Michel párttársát, az eddigi költségvetésért felelős minisztert új kormányfőnek nevezték ki, aki egyébként Belgiumban az első nő lesz, aki betöltheti majd ezt a tisztséget. Wilmès utódja a költségvetési tárca élén David Clarinval lesz – szintén a reformista pártból. A korrupciós ügyekbe keveredett, mégis európai biztosi portfóliót elnyerő eddigi védelmi- és külügyminiszter Didier Reynders utódját még nem jelölte ki a belga ügyvivő kormány, de ezt december 1-ig, vagyis a következő Európai Bizottság tervezett felállásáig meg kell tennie, ha nem akar külügyminiszter nélkül maradni.

 

Belgiumnak egyébként már tavaly december óta nincsen többségi kormánya, azóta ügyvivő kormány irányítja az országot: 2018. decemberében a négypárti kormány, valamint a parlamenti többség úgy döntött, hogy aláírja az ENSZ migrációs paktumát.

 

A paktum aláírása viszont a koalíciós partner flamand nacionalista Új Flamand Szövetséget (N-VA) annyira felháborította, hogy kiszálltak a kormányból

 

csupán pár hónappal annak mandátumának lejárta előtt. A flamand nacionalisták új választást követeltek, Michel vezetésével viszont kisebbségi, ügyvivő kormány állt fel a májusi választásokig.

 

Az EP-voksolással egy időben megtartott választás eredménye ugyanakkor nem hozott senkit sem közelebb a kormányalakítási válság megoldásához, sőt. A Belgiumot szétfeszítő nyelvi törésvonalak csak mélyültek, miután a holland nyelvű Flandria a flamand nacionalista jobboldali pártokra, a frankofón Vallónia pedig a baloldali francia nyelvű pártokra szavazott nagy többségben. Új kormány azóta sincsen, hiszen a rendkívül sokszínű és megosztott parlamentben nagyon széleskörű összefogásra van szükség a kormányzóképes többség összeállításához, ezért eddig továbbra is Michel ügyvivő kormánya irányított. Ez változott most meg Wilmès kinevezésével, aki mindaddig a helyén maradhat majd, amíg nem születik meg az új kormánykoalíció.

 

BORÍTÓKÉP: Sophie Wilmès​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás