Női miniszterelnöke lesz Belgiumnak

Szerző: Illés Gergő
2019.10.27. 08:57

Országában ő lesz az első női kormányfő, de csak egy ügyvivő kormány élén: Belgiumban az idén májusi választások óta sem állt össze kormánytöbbség, ezért az előző kabinet irányít.

Női miniszterelnöke lesz Belgiumnak

Sophie Wilmèst, az eddigi költségvetésért felelős minisztert nevezték ki Belgiumban Charles Michel miniszterelnök utódjának, aki az év végén azért távozik pozíciójából, mert az Európai Tanács elnöke lesz – írja a Politico.

Michel, aki a frankofón-liberális Mouvement Réformateur (MR) politikusa, 2014 óta töltötte be a belga miniszterelnöki tisztséget, szombat este viszont a kormányfő úgy döntött, már a szükségesnél hamarabb távozik tisztségéből, hogy legyen ideje felkészülni az európai tanácsi feladatainak ellátására.

A liberális politikust az európai Renew Europe pártcsalád azt követően dobta fel az Európai Tanács lehetséges, következő elnökeként, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi EP-választástól eltérően a Néppárt (EPP) és a szocialista S&D nem birtokolja a parlamenti helyek abszolút többségét.

Ezért a csúcspozíciókról szóló tárgyalásokba kénytelenek voltak bevenni a liberálisokat is,

így kerülhetett a Bizottság élére néppárti (Ursula von der Leyen), a parlament élére szocialista (David Sassoli) és az állam- és kormányfőket tömörítő Tanács élére liberális (Charles Michel) politikus.

Ezt követően most Michel párttársát, az eddigi költségvetésért felelős minisztert új kormányfőnek nevezték ki, aki egyébként Belgiumban az első nő lesz, aki betöltheti majd ezt a tisztséget. Wilmès utódja a költségvetési tárca élén David Clarinval lesz – szintén a reformista pártból. A korrupciós ügyekbe keveredett, mégis európai biztosi portfóliót elnyerő eddigi védelmi- és külügyminiszter Didier Reynders utódját még nem jelölte ki a belga ügyvivő kormány, de ezt december 1-ig, vagyis a következő Európai Bizottság tervezett felállásáig meg kell tennie, ha nem akar külügyminiszter nélkül maradni.

Belgiumnak egyébként már tavaly december óta nincsen többségi kormánya, azóta ügyvivő kormány irányítja az országot: 2018. decemberében a négypárti kormány, valamint a parlamenti többség úgy döntött, hogy aláírja az ENSZ migrációs paktumát.

A paktum aláírása viszont a koalíciós partner flamand nacionalista Új Flamand Szövetséget (N-VA) annyira felháborította, hogy kiszálltak a kormányból

csupán pár hónappal annak mandátumának lejárta előtt. A flamand nacionalisták új választást követeltek, Michel vezetésével viszont kisebbségi, ügyvivő kormány állt fel a májusi választásokig.

Az EP-voksolással egy időben megtartott választás eredménye ugyanakkor nem hozott senkit sem közelebb a kormányalakítási válság megoldásához, sőt. A Belgiumot szétfeszítő nyelvi törésvonalak csak mélyültek, miután a holland nyelvű Flandria a flamand nacionalista jobboldali pártokra, a frankofón Vallónia pedig a baloldali francia nyelvű pártokra szavazott nagy többségben. Új kormány azóta sincsen, hiszen a rendkívül sokszínű és megosztott parlamentben nagyon széleskörű összefogásra van szükség a kormányzóképes többség összeállításához, ezért eddig továbbra is Michel ügyvivő kormánya irányított. Ez változott most meg Wilmès kinevezésével, aki mindaddig a helyén maradhat majd, amíg nem születik meg az új kormánykoalíció.

BORÍTÓKÉP: Sophie Wilmès​ / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek