A brit liberálisok és a skót nacionalisták is előrehozott választást tartanának

Szerző: Illés Gergő
2019.10.27. 19:47

Ennyiben még egyet is értenek Boris Johnsonnal. Abban már nem, hogy hogyan, és mikor kéne választást tartani: tovább mélyül a politikai válság a briteknél.

A brit liberálisok és a skót nacionalisták is előrehozott választást tartanának

Támogatnák a Skót Nemzeti Párt (SNP) képviselői és a Liberális Demokraták egy brit előrehozott választás kiírását, amennyiben az EU háromhónapos halasztást ad a briteknek az unióból való kiszállásra – számol be vasárnap a BBC.

Nem akarnak úgy táncolni, ahogy Johnson fütyül

A LibDemek vezetője, Jo Swinson, valamint Ian Blackford SNP-vezér emellett levelet írtak Donald Tusknak, az Európai Tanács decemberben leköszönő elnökének, melyben arra kérték az uniós politikust, hogy adjanak a briteknek január 31-ig időt a brexit levezénylésére – ez azt jelentené, hogy a mostani határidőre, október 31-re nem lenne brexit, ez csupán három hónappal később történhetne meg. A cél Blackford szerint az, hogy egy „pusztító” megállapodás nélküli kilépés elkerülhető legyen. Fontos megjegyezni, hogy

a brit parlament alsóházában összesen 54 székkel rendelkező LibDemek és az SNP nem Boris Johnson szintén egy előrehozott választás kiírását támogató terve mögé állt be,

hanem saját napirendjük szerint szeretnék levezényelni a választást.

A miniszterelnök ugyanis csütörtökön bejelentette: előrehozott választásokat szeretne kiírni december 12-re, ehhez pedig a mostani parlamentet november 6-ig fel kéne oszlatni. Az addig hátralévő időben Johnson terve szerint az általa kitárgyalt brexit-megállapodást tárgyalták volna, majd – ha a miniszterelnöknek minden jól megy – fogadták volna el a parlamentben. Ezt követően december 12 után új kormány állt volna fel, amely intézhette volna a brit EU-kilépést a továbbiakban.

A Jeremy Corbyn-féle Munkáspárt viszont nem támogatja a választások kiírását, csak akkor, ha a megállapodás nélküli kilépés biztosan lekerül a napirendről. Érdekesség: Corbynnak nyáron, mikor még a Munkáspárt a Konzervatívokhoz közelebb állt a közvélemény-kutatásokban, még nem voltak ilyen feltételei, és rögtön Johnson hivatalba lépése után megfúrta volna a kormányt.

A jelenlegi, tizenöt százalékpontos konzervatív előny mellett Corbynnak azonban már nem fűlik annyira a foga a választásokhoz.

Mindketten brexit-ellenesek, mindketten lendületben vannak

A brexit-ellenes Liberális Demokraták és az Skót Nemzeti Párt viszont már támogatja az előrehozott voksolásokat, csak éppen nem Johnson terve szerint. A két maradáspárti szervezet azt szeretné, ha az ő menetrendjük szerint rendezzenek választást december 9-re időzítve, Blackford szerint azért, mert Johnson már bebizonyította, hogy „mélységes megvetéssel viszonyul a parlament felé” azzal, hogy saját brexit-megállapodását három nap alatt próbálta átverni az alsóházon annak érdekében, hogy október 31-jén megtörténhessen a brexit.

A liberális demokrata Jo Swinson szerint a választásokra azért lenne szükség, mert Boris Johnson elmulasztotta az október végi kilépést, melyhez oly görcsösen ragaszkodott még nyáron. Szerinte meg kell szabadulni Boris Johnsontól, a parlament döntésképtelenségét fel kell oldani,

ezután pedig egy új brexit-népszavazást kell kiírni, mely megadná az esélyt az embereknek az EU-ban való bennmaradásra.

Johson előrehozott választási tervéhez a képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia, míg a LibDem-SNP-javaslat csupán feles többséget igényelne – már ha egyáltalán a liberális kispárt és a skót regionális szervezet követelését napirendre veszik.

Bármilyen választást is tartanának, a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, azt fölényesen nyernék meg a Johnson-féle Konzervatívok, a második helyezett Munkáspárttal szemben már jó 15 százalékpontos előnye van a toryknak. A Munkáspárt tehát gyengélkedik, de a LibDemek és az SNP is jól teljesítene egy ilyen voksoláson: sőt, a brexit megállítását célul kitűző Liberális Demokraták már nincsenek sokkal lemaradva a munkáspártiaktól.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek