Nem tudtak megegyezni a közös indulásról a felvidéki magyar pártok pénteken

Szerző: Pintér Bence
2019.10.26. 09:25

Ötpárti egyeztetést tartottak, de továbbra sincs megegyezés a szlovákiai magyar pártok között.

Nem tudtak megegyezni a közös indulásról a felvidéki magyar pártok pénteken

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szlovákiai magyar MKP elutasította azt a múlt hét pénteki megállapodást, miszerint a Híd-Most, az MKP és az MKDSZ egy közös választási pártban indulna.

A felek pénteken két másik párttal kiegészülve ültek le tárgyalni, de semmit nem haladtak előre a tárgyalások

– számol be az Új Szó és a Paramter.sk.

„A Magyar Fórumnak baja van a Híddal, mivel a Híd Robert Fico partnere, s ugyanolyan értékrendet képvisel. A Magyar Fórum pedig a kormányváltásban érdekelt” – nyilatkozta SiImon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke az ügy kapcsán a Parameternek, de hozzátette, a Hídban politizáló személyiségeket külön-külön nem tartja elfogadhatatlannak.

A szintén parlamenten kívüli MKP azt nyilatkozta az egyeztetés után, hogy a párt az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszik, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét. A cél pedig az, hogy a Smer, az SNS és az ĽSNS ne legyen a következő kormány tagja. „Ugyanakkor a tárgyalásokon is hangsúlyoztuk, az általunk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg” – írták.

A Híd képviselői szerint a pártok megegyezésének a két nagyobb párt, a Híd és az MKP megegyezése kell, hogy az alapját képezze.

A héten bejegyzett Összefogás képviseletében Mózes Szabolcs arról beszélt: örül, hogy végre minden fél egy asztalhoz ült, ahol ők elmondták prioritásaikat „amelyek nélkül egy magyar nem lehet lista sikeres a választásokon. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kormányváltás, a maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió”.

Az ötpárti egyeztetéseket hétfőn folytatják, a választás jövő márciusban, vagy valamivel előtte lesz. Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, tehát még a két nagy párt sem jutna be önállóan a szlovák parlamentbe.

MONTÁZS: Azonnali
 

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek