Egy londoni színház megtiltja, hogy a vendégek műanyag palackokat vigyenek be

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.25. 09:22

A Royal Court Színház 2020-ban azt is szeretné elérni, hogy a színház klímasemlegessé váljon.

Egy londoni színház megtiltja, hogy a vendégek műanyag palackokat vigyenek be

Október végétől hiába próbál valaki bejutni a Royal Court Színházba, ha egyszer használatos műanyag palack van nála, nem fog sikerülni. De még arra sem lesz lehetősége, hogy bent műanyag palackos vizet vásároljon.

Mindez annak az eredménye, hogy

a Royal Court Színház elhatározta: 2020 során eléri, hogy a színház teljesen klímasemleges művészeti előadóhellyé változzon, és nullára redukálja a károsanyag-kibocsátását.

Az eredeti tervek szerint a színház 2020 márciusi műsorrendjét szentelte volna a klímakatasztrófának. A színház művészeti vezetője, Vicky Featherstone szerint azonban túlságosan egyszerűnek érezték, hogy azt mondják: csak egy hónapig fognak programszerűen beszélni a klímavészhelyzetről, amikor mindenki folyamatosan erről ír.

„Ahelyett, hogy márciust a klímavészhelyzetről szóló, valószínűleg ragyogó monológokkal töltöttük volna ki, meg fogunk állni, áttekintjük és megtanuljuk, hogy 2020 márciusától kezdve hogyan legyen a színház kibocsátásmentes” – magyarázta a döntést Featherstone.

A környezettudatos színház így nem csupán a vendégektől várja el a tudatos viselkedést, hanem saját magától is:

a színház átszervezi a teljes működését a károsanyag-kibocsátás redukálása érdekében, a világítástól kezdve egészen a színházi bárok és éttermek kialakításáig.

Ezért nem is lehet majd műanyag palackos terméket venni a színház területén.

Vicky Featherstone hozzátette: nem dajkálják az embereket, amikor azok elhagyják az épületet, azt csinálnak, amit akarnak. Ők viszont úgy érezték, nincsen döntési lehetőségük: a kibocsátás megszüntetése érdekében egyszerűen csak meg kellett lépniük, hogy a látogatóktól kitiltsák a műanyag palackokat, és ennek most kellett megtörténnie.

NYITÓKÉP: Royal Court Színház / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek