+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 22. kedd, 18:19
Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát, ő azonban beül a parlamentbe. Egyelőre független lesz, de ha Strache megcsinálja végül az új pártját, a feleség lehet annak első képviselője.

Miután a szeptember végi előrehozott választásokon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál is rosszabbul szerepelt, megindult a bukásért az ibiziai videó és a pártkasszából finanszírozott privátköltései miatt kritizált egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache kiszorítása a pártból.

 

A volt pártelnök végül maga vette a kalapját, nem várta meg a megalázó kizárást. A párt azonban – hiába fenyegetőzött ügyvédekkel Strache – nem adta vissza a személyes Facebook-oldalának adminjogait ezután sem. Ezeket már a kampány során Strache leadni kényszerült, ezzel elvesztette a közvetlen kommunikáció lehetőségét a majdnem nyolcszázezres követői táborral.

 

A pártból való lelépése után azonban vissza akarta kapni az oldalt – vélhetően éppen azért, mert új párt építése esetén jól jöhet a méglévő tábor mozgósítása. Az FPÖ azonban nem adta vissza neki, inkább

 

az egész oldalt múlt pénteken becsukták – azaz már nem érhető el a HC Strache nevű Facebook-oldal.

 

Helyette Strache létrehozott egy Heinz-Christian Strache nevű oldalt, de ezt egyelőre még csak alig ötvenezren lájkolják.

 

A feleség marad

 

Mindazonáltal nem csak a Facebook-oldalért való küzdelem mutatja, hogy Strache vissza akarhat még térni a politikába – mondjuk a jövőre esedékes bécsi tartományi választásokon egy saját listával.

 

Az is a politikai tervek mellett szól, hogy felesége, Philippa Strache végül mégis beül a holnap alakuló osztrák parlamentbe. Mint ismert, Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján szerzett mandátumot. A párt egykori állatjogi szóvivőjét az FPÖ először jogi eszközökkel akarta elütni a mandátumszerzéstől, aztán

 

maga Philippa Strache mondta azt, hogy a férje elleni intrikák miatt nem is kér már a mandátumból – de végül meggondolta magát, és beül.

 

HEINZ-CHRISTIAN ÉS PHILIPPA STRACHE EGYÜTT MARADNAK AZ FPÖ ELLENÉBEN. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FACEBOOK

 

Philippa Strache maga is részese volt a férje körüli botrányoknak, ugyanis kiderült: az ő részére is biztosított a párt havi tizenegyezer eurós keretet, amit személyes célokra költhetett el. Utóbb azt mondta: ez volt a fizetség az állatjogi szóvivősködésért. Ami csak azért sajátos, mert előtte mindig azt állította: ezt a feladatot ingyen, társadalmi munkában látja el.

 

Azt Herbert Kickl, bukott belügyminiszter, az FPÖ jelenlegi frakcióvezetője leszögezte: Strache felesége nem ülhet be a párt parlamenti klubjába. (Ausztriában – a monarchia parlamentjének szokását továbbvíve – nem frakcióik, hanem parlamenti klubjaik vannak a pártoknak.) Mindazonáltal a helyzet nem annyira egyszerű, ugyanis Philippa tagja az FPÖ-nek, férjével ellentétben nem zárták ki.

 

A mandátum Philippa Strachének azért is jöhet jól, mert mentelmi jogot biztosít számára. A bécsi ügyészség ugyanis bejelentette: a pártkasszából finanszírozott magánélet miatt nemcsak Heinz-Christian, de Philippa Strache ellen is nyomozást rendeltek el. Jogászok szerint azonban Philippát nem védené meg az immunitás, ugyanis az csak Ausztriában a politikai tevékenységgel összefüggésben véd, azaz az ügyészség, ha vádat emel, nem is kell kérje Strache mentelmi jogának felfüggesztését.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás