Strache felesége igenis beül a bécsi parlamentbe

Szerző: Techet Péter
2019.10.22. 18:19

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát, ő azonban beül a parlamentbe. Egyelőre független lesz, de ha Strache megcsinálja végül az új pártját, a feleség lehet annak első képviselője.

Strache felesége igenis beül a bécsi parlamentbe

Miután a szeptember végi előrehozott választásokon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál is rosszabbul szerepelt, megindult a bukásért az ibiziai videó és a pártkasszából finanszírozott privátköltései miatt kritizált egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache kiszorítása a pártból.

A volt pártelnök végül maga vette a kalapját, nem várta meg a megalázó kizárást. A párt azonban – hiába fenyegetőzött ügyvédekkel Strache – nem adta vissza a személyes Facebook-oldalának adminjogait ezután sem. Ezeket már a kampány során Strache leadni kényszerült, ezzel elvesztette a közvetlen kommunikáció lehetőségét a majdnem nyolcszázezres követői táborral.

A pártból való lelépése után azonban vissza akarta kapni az oldalt – vélhetően éppen azért, mert új párt építése esetén jól jöhet a méglévő tábor mozgósítása. Az FPÖ azonban nem adta vissza neki, inkább

az egész oldalt múlt pénteken becsukták – azaz már nem érhető el a HC Strache nevű Facebook-oldal.

Helyette Strache létrehozott egy Heinz-Christian Strache nevű oldalt, de ezt egyelőre még csak alig ötvenezren lájkolják.

A feleség marad

Mindazonáltal nem csak a Facebook-oldalért való küzdelem mutatja, hogy Strache vissza akarhat még térni a politikába – mondjuk a jövőre esedékes bécsi tartományi választásokon egy saját listával.

Az is a politikai tervek mellett szól, hogy felesége, Philippa Strache végül mégis beül a holnap alakuló osztrák parlamentbe. Mint ismert, Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján szerzett mandátumot. A párt egykori állatjogi szóvivőjét az FPÖ először jogi eszközökkel akarta elütni a mandátumszerzéstől, aztán

maga Philippa Strache mondta azt, hogy a férje elleni intrikák miatt nem is kér már a mandátumból – de végül meggondolta magát, és beül.

HEINZ-CHRISTIAN ÉS PHILIPPA STRACHE EGYÜTT MARADNAK AZ FPÖ ELLENÉBEN. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FACEBOOK

Philippa Strache maga is részese volt a férje körüli botrányoknak, ugyanis kiderült: az ő részére is biztosított a párt havi tizenegyezer eurós keretet, amit személyes célokra költhetett el. Utóbb azt mondta: ez volt a fizetség az állatjogi szóvivősködésért. Ami csak azért sajátos, mert előtte mindig azt állította: ezt a feladatot ingyen, társadalmi munkában látja el.

Azt Herbert Kickl, bukott belügyminiszter, az FPÖ jelenlegi frakcióvezetője leszögezte: Strache felesége nem ülhet be a párt parlamenti klubjába. (Ausztriában – a monarchia parlamentjének szokását továbbvíve – nem frakcióik, hanem parlamenti klubjaik vannak a pártoknak.) Mindazonáltal a helyzet nem annyira egyszerű, ugyanis Philippa tagja az FPÖ-nek, férjével ellentétben nem zárták ki.

A mandátum Philippa Strachének azért is jöhet jól, mert mentelmi jogot biztosít számára. A bécsi ügyészség ugyanis bejelentette: a pártkasszából finanszírozott magánélet miatt nemcsak Heinz-Christian, de Philippa Strache ellen is nyomozást rendeltek el. Jogászok szerint azonban Philippát nem védené meg az immunitás, ugyanis az csak Ausztriában a politikai tevékenységgel összefüggésben véd, azaz az ügyészség, ha vádat emel, nem is kell kérje Strache mentelmi jogának felfüggesztését.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek