+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 22. kedd, 18:19
Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát, ő azonban beül a parlamentbe. Egyelőre független lesz, de ha Strache megcsinálja végül az új pártját, a feleség lehet annak első képviselője.

Miután a szeptember végi előrehozott választásokon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál is rosszabbul szerepelt, megindult a bukásért az ibiziai videó és a pártkasszából finanszírozott privátköltései miatt kritizált egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache kiszorítása a pártból.

 

A volt pártelnök végül maga vette a kalapját, nem várta meg a megalázó kizárást. A párt azonban – hiába fenyegetőzött ügyvédekkel Strache – nem adta vissza a személyes Facebook-oldalának adminjogait ezután sem. Ezeket már a kampány során Strache leadni kényszerült, ezzel elvesztette a közvetlen kommunikáció lehetőségét a majdnem nyolcszázezres követői táborral.

 

A pártból való lelépése után azonban vissza akarta kapni az oldalt – vélhetően éppen azért, mert új párt építése esetén jól jöhet a méglévő tábor mozgósítása. Az FPÖ azonban nem adta vissza neki, inkább

 

az egész oldalt múlt pénteken becsukták – azaz már nem érhető el a HC Strache nevű Facebook-oldal.

 

Helyette Strache létrehozott egy Heinz-Christian Strache nevű oldalt, de ezt egyelőre még csak alig ötvenezren lájkolják.

 

A feleség marad

 

Mindazonáltal nem csak a Facebook-oldalért való küzdelem mutatja, hogy Strache vissza akarhat még térni a politikába – mondjuk a jövőre esedékes bécsi tartományi választásokon egy saját listával.

 

Az is a politikai tervek mellett szól, hogy felesége, Philippa Strache végül mégis beül a holnap alakuló osztrák parlamentbe. Mint ismert, Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján szerzett mandátumot. A párt egykori állatjogi szóvivőjét az FPÖ először jogi eszközökkel akarta elütni a mandátumszerzéstől, aztán

 

maga Philippa Strache mondta azt, hogy a férje elleni intrikák miatt nem is kér már a mandátumból – de végül meggondolta magát, és beül.

 

HEINZ-CHRISTIAN ÉS PHILIPPA STRACHE EGYÜTT MARADNAK AZ FPÖ ELLENÉBEN. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FACEBOOK

 

Philippa Strache maga is részese volt a férje körüli botrányoknak, ugyanis kiderült: az ő részére is biztosított a párt havi tizenegyezer eurós keretet, amit személyes célokra költhetett el. Utóbb azt mondta: ez volt a fizetség az állatjogi szóvivősködésért. Ami csak azért sajátos, mert előtte mindig azt állította: ezt a feladatot ingyen, társadalmi munkában látja el.

 

Azt Herbert Kickl, bukott belügyminiszter, az FPÖ jelenlegi frakcióvezetője leszögezte: Strache felesége nem ülhet be a párt parlamenti klubjába. (Ausztriában – a monarchia parlamentjének szokását továbbvíve – nem frakcióik, hanem parlamenti klubjaik vannak a pártoknak.) Mindazonáltal a helyzet nem annyira egyszerű, ugyanis Philippa tagja az FPÖ-nek, férjével ellentétben nem zárták ki.

 

A mandátum Philippa Strachének azért is jöhet jól, mert mentelmi jogot biztosít számára. A bécsi ügyészség ugyanis bejelentette: a pártkasszából finanszírozott magánélet miatt nemcsak Heinz-Christian, de Philippa Strache ellen is nyomozást rendeltek el. Jogászok szerint azonban Philippát nem védené meg az immunitás, ugyanis az csak Ausztriában a politikai tevékenységgel összefüggésben véd, azaz az ügyészség, ha vádat emel, nem is kell kérje Strache mentelmi jogának felfüggesztését.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás