Orbánt bűnözőnek, az ellenzékieket ostoba fajankóknak nevezték a parlament őszi ülésszakának első ülésén

2019.10.21. 12:49

Itt az első parlamenti ülés azután, hogy az ellenzék jelentős sikereket ért el az önkormányzati választásokon, Kövér László pedig kicsinálta a parlamenti újságírást. A színvonal az egekben volt: volt szó jobbágyforradalomról, Kövér Lászlót leelvtársazták, egy fideszes pedig magyar zászlóval takarta el a molinóval akciózó Hadházy Ákost. Éld át újra velünk az őszi parlamenti ülésszak első ülését!

Orbánt bűnözőnek, az ellenzékieket ostoba fajankóknak nevezték a parlament őszi ülésszakának első ülésén

+++FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK!+++

 

Frissítés

Illés Gergő

Vége az ülés igazán vicces részének

14:42 Illés Gergő

Orbán valószínűleg már többször nem fog felszólalni, az ellenzéki frakcióvezetők pedig eldurrogtatták a legerősebb szlogenjeiket. Eseménydús volt tehát az őszi ülésszak első munkanapja, volt molinózás Hadházytól, bűnözőzés, elvtársazás és jobbágyforradalmazás Jakab Pétertől, őszödözés Orbán Viktortól, demszkyzés és lovasrohamozás Kocsis Mátétól, ellenzéki képviselők ostoba fajankónak nevezése Kövér Lászlótól, továbbá Boldog karácsonyt!-beköszönés Szabó Tímeától.

Ezzel le is zárjuk a tudósításunkat, reméljük, élveztétek!

Parlament, sose legyél ennél unalmasabb!
Illés Gergő

Jakab Péter: Orbán bűnöző, Kövér elvtárs

14:34 Illés Gergő

Az emberek sem jobbágyok, ahogy a miniszterelnök sem őfelsége, hanem egy közönséges bűnöző, akit el fogunk számoltatni – mondta Jakab Péter Orbánról. Kövér László már nagyon ideges, leállította Jakabot és hozzátette: „mindennek van határa, ezt már hagyják abba!” Jakab szerint ugyanakkor a hatalmi arroganciának kéne, hogy legyen határa. Mikor a házelnököt Jakab „Kövér elvtársnak” nevezte, meg is vonta tőle a szót a leelvtársazáson felháborodó Kövér.

Illés Gergő

Most, hogy Karácsony kitiltaná a Lokált, Orbán rögtön a sajtószabadságról papol

14:29 Illés Gergő

A sajtószabadságról mondottakat a szocialistákról különösen viccesnek tartom – mondta Orbán, aki szerint sokkal több Karácsony-plakát volt a fővárosban, mint Tarlós-poszter. „Ezt mondják önök a sajtószabadság hiányának? Nézzük, meg uraim!” A Lokál kitiltásáról szólva Orbán elmondta: „önök vettek egy mély levegőt, és elhatározták: betiltanak újságokat”. Óriási a hangzavar a teremben, a párbeszédes Szabó Tímea kiabál közbe, és arra hivatkozik, hogy a Lokált közpénzből készítik.

„Ha jól értettem az összes ellenzéki hozzászólót, akkor önök nem kevesebbet tettek, minthogy a mai napon felszólították a nemrég megválasztott polgármestereket, hogy a kormánnyal való együttműködés” és a települések érdekeinek védelme helyett helyezkedjenek szembe a kormánnyal, hirdessenek jobbágylázadást. 

Pintér Bence

Kövér: Az érzelmi Polt Péteren tekerjünk lejjebb

14:29 Pintér Bence

Persze nem ezt mondta a házelnök, hanem azt, hogy az érzelmi potméteren tekerjenek lejjeb azok, akik most, hogy végetért az Országház munkájának látványos része, nem hagyják el a termet. Elég sokan elhagyják. Az érzelmi Polt Péterem azért letekertem.

Hutter Marianna

Orbán szeretne együttműködni

14:29 Hutter Marianna

A miniszterelnök szerint nem helyes az ellenzék részéről azt kérni a polgármesterektől, hogy küzdjenek a kormánnyal. Ő maga inkább azt kéri a polgármesterektől, keressék az együttműködést a kormánnyal, hogy együtt szolgálják a településen élő magyar emberek érdekét. Ezzel Orbán befejezi beszédét, jó nagy tapsot kap a kormánypárti képviselőktől. Ezt követően Kövér László egy gyors szünetet rendel el, és azt kéri: akiknek elég volt a mai napból szép csöndben és gyorsan hagyják el az üléstermet, akik maradnak, csavarjanak lefelé az érzelmi potméteren.

Pintér Bence

Kövér: Primitív, ostoba fajankók

14:25 Pintér Bence

A házelnök megint kiakadt valakin, és előre szólt, hogy a házbizottság következő ülésén lesz miről beszélni. Végül azt mondta az ellenzékieknek: szégyelljék magukat. Primitív, ostoba fajankók – tette még hozzá. Ezt olyan fontosnak tartotta Kövér, hogy még Orbánt is leállította, hogy elmondhassa.

Illés Gergő

Erkölcsi kioktatást kisnyilasoktól nem fogad el Orbán

14:20 Illés Gergő

Orbán viszontválaszol, szerinte még a legképtelenebb ellenzéki felvetésre is válaszolni kell. Jakab Péter jobbágylázadásról szóló hozzászólását visszautasította a kormányfő, szerinte Magyarországon szabad emberek élnek. „Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból jótanácsokat kisnyilasoktól nem fogadunk el” – mondta Orbán a Jobbikról, és hivatkozott a Duna-parti cipőkbe beleköpő jobbikos politikusra. A sajtószabadságot Orbán „korlátozhatatlannak” nevezte a XXI. században, ilyenkor szerinte kár a szabad sajtó hiányáról beszélni.

A szíriai török beavatkozásról pedig elmondta, ez nem Magyarország felelőssége, a magyar nemzeti érdek pedig az, hogy a Törökországban élő szíreket Szíriába vigyék vissza, és ez a menekültáradat ne az Európai Unió felé induljon el. „Van kerítésünk, de ne próbáljuk ki a helyzetet, mikor a kerítés egyik oldalán 100 ezer migráns, a másik oldalon pedig 50 ezer V4-es határőr van” – szögezte le hozzátéve, hogy az EU-nak pénzügyi felelősséget kell vállalnia Szíriában annak érdekében, hogy ott élhető körülmények jöhessenek létre.

Pintér Bence

Budapestet nem fosztották ki,

14:19 Pintér Bence

legalábbis Orbán szerint, aki azt sorolja, hogy milyen értékben valósultak, valósulnak meg fejlesztések Budapesten. Megígérte ismét: amiben Tarlóssal megegyezett, azt megtartja, de szeretné, ha a budapesti közgyűlés előre megmondaná, mit kér és mit nem.

Hutter Marianna

Kocsis Máté: anarchista provokáció, primitívség

14:18 Hutter Marianna

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője folytatja a napirend előtti felszólalók sorát. Hadházy táblájáról úgy szólt: az ilyen „provokatív, anarchista és primitív” húzásokra a Fidesz-KDNP a maga mértéktartó módján fog reagálni.

Jakab Péter felszólalására Kocsis azt mondta: ha már erőszakról beszélt, a mellette ülő elnök elődjét (Sneider Tamást – a szerk.) kérdezze meg, milyen érzést cigányt verni, egy másik párttársát arról, milyen érzés a Duna-parton a cipőkbe köpni vagy félkatonai szervezetekkel közösségeket megfélemlíteni. 

Gyurcsányt Kocsis azzal ostorozta: szálljon le a magas lóról, soha nem fogjuk elfelejteni a szemkilövetést, a négyes metró korrupciós ügyét, ami az ő kormányzása alatt történt. 

A Fidesz frakcióvezetője Szabó Tímeának gratulál ahhoz, hogy egy nulla százalékos párt tagját sikerült megválasztatni Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelyt, de arra intette: ne akarja a parlamentből meghatározni, hogy az Origo, vagy Index mit ír, mert ennek meghatározása kommunista módszer, amilyet már láttunk a történelemben.

Tóth Bertalant pedig azzal kritizálta Kocsis: beszédében nem szólt Wittinghoff Tamásról, az MSZP-s Lackner Csaba drogozásáról, vagy Tóth Csabáról és arról, milyen maffamódszerekkel dolgozik.

Kocsist végül lekeverte Kövér László házelnök, miután lejárt az ideje. 

Pintér Bence

Orbán a DK-tól sem fogad el kritikát, mert Őszöd

14:17 Pintér Bence

A Jobbikban kisnyilasok ülnek, a DK-ban pedig Gyurcsány Ferenc, aki az őszödi beszédet elmondta, ezért tőlük sem fogad el kritikát Orbán. A miniszterelnök szerint visszajön a Demszky-éra szelleme Budapesten, és ez aggasztó.

Illés Gergő

Kampányolni lehet gyűlölettel, de települést vezetni nem

14:07 Illés Gergő

Mindannyian abban reménykedtünk, hogy véget ért a kampány, de a hozzászólások alapján erről szó nincs. Van, aki elviseli a kampányt, van, aki még szereti is, de egy bizonyos hangnemet meg kell tartani – kezdte felszólalását Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető. „Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemből lehet”, például Tarlóshoz hasonló városvezetőt sem lesz könnyű találni. „Ki fogja Karácsony helyett vezetni a várost?” – tette fel a kérdést Harrach, aki szerint a Budapestet vezető koalíció társadalomképileg, ideológiailag nagyon eltérő. 

Gyermekvállalás, házasság – ezekről a témákról szólt még Harrach, aki szerint jó, hogy Ursula von der Leyen családanyaként lesz az Európai Bizottság új elnöke. Kövér László Harrach felszólalása után töredelmesen elnézést kért a bekiabáló ellenzékiek miatt.

Hutter Marianna

Nem meglepő, hogy az őszi időszak ilyen indulatokkal kezdődik

13:59 Hutter Marianna

–  erről már Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője beszélt, aki szerint Orbán Viktornak nem volt joga megpróbálni elvenni Hadházy Ákos tábláját. Szerinte egy ilyen választás után az első feladat megköszönni a választóknak, akik részt vettek rajta. Úgy vélte, Orbán hibát követett el azzal, hogy győzelmi jelentést mondott a parlamentben, mert óriási vereséget szenvedtek a kormánypártok. Ki kell mondani, hogy közel három millió ember él már olyan településen, ahol ellenzéki vezetés van. 

Illés Gergő

Tóth Bertalan = alvás

13:57 Illés Gergő

Az MSZP elnöke nem mondott lendületes beszédet. Tóthnak a tavaly év vége jutott eszébe, mikor a fideszesek azon nevetgéltek, hogy a rabszolgatörvény megakadályozása érdekében létrejött az ellenzéki egység a parlamentben. Ugyanakkor Tóth szerint az önkormányzati választáson ez a stratégia működött is.

A pártelnök szerint az Orbán által elmondott „termelési értekezletben” nem esett szó a lakhatási válságról, a nyugdíjasok körében tapasztalható szegénységről, a korrupcióról, a monopóliumokról és a romló egészségügyről. Csak tavaly 452 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldön dolgozhasson, és egyre nő a kórházak adósságállománya. Ezután Tóth még elkanyarodott kicsit demokráciát siratni, szólt az egyenlőtlen plakátpiacról, a közmédiáról, a fenyegetésekről is.

Pintér Bence

Úgy tűnik, a Szabad Városok Szövetsége lett az ellenzék új szövege

13:53 Pintér Bence

Ezzel talán meg is van az új SZDSZ!

Pintér Bence

Szabó: A Fidesz a luxushempergő Borkai Zsoltok pártja

13:50 Pintér Bence

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt Tarlós veresége kapcsán, hogy Orbánék Budapesten túltolták a biciklit, sokat loptak az emberektől, és sok volt a gyűlöletből, a propagandából és a főváros kisemmizéséből is. Rohadnak a kórházak, satöbbi, erre mondtak nemet az emberek, akik a zsarolásra is nemet mondtak.

Szabó végül Borkait is megemlítette: Borkai Zsoltok százával rohangálnak a Fidesz színeiben szerte az országban, a Fidesz nem más, mint Borkai Zsoltok gyülekezete, a luxushempergő Borkai Zsolt nem más, mint maga a Fidesz – mondta. Mindezek után felsorolta a lépéseket, amiket Karácsony Gergely és a „szabad városok szövetsége” meg fog hozni.

Felszólalása elején egyébként Szabó Tímea boldog karácsonyt kívánt Orbánnak. Október van – mondta erre egy hang a széksorokból.

Hutter Marianna

Gyurcsány Ferenc következik – konferálja fel Kövér László a DK elnökét

13:46 Hutter Marianna

Gyurcsány szerint fontos, hogy a kormányfő beszélt, de bátrabb lett volna, ha mond is valamit. Arról beszélt, ő abba a vitába nem fog belemenni, hogy kinyerte meg az önkormányzati választást, de abban egészen biztos, hogy értik a kormánypártok is, hogy a nagyobb településeken inkább az ellenzékre szavaztak. „Nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikája elleni lázadás”.

Gyurcsány szerint harminc évvel ezelőtt látott egy fiatalembert szónokolni, akiről azt gondolta, okos és bátor, mert egy szabad világról beszélt, szabad sajtóról. Most ugyanaz az ember elmondhatta volna a pulpituson az imént, hogy mi történt vele, hogy a tudtával és a megrendelésével hazug és félrevezető propaganda van Magyarországon. „Hova lett az a fickó, mi történt vele?” – tette fel a kérdést Gyurcsány hangsúlyozva, ahol nem szabad a sajtó, ott nem szabad a választás. Arra is kitért, Törökország Szíria agresszora, felelős sok ezer civil áldozatért, ezért nem lát olyan nemzeti érdeket, ami miatt mi elmehetünk emellett. Gyurcsány ezért Orbán helyett is szégyelli magát.

Illés Gergő

Fellázadtak a jobbágyok a jobbikos frakcióvezető szerint

13:41 Illés Gergő

Jakab Péter jobbikos frakcióvezető szerint a 2022-es kormányváltáshoz való belépőjegyet a magyarok október 13-án megvették. „Önök az elmúlt években úgy kezelték a települések lakóit, mintha jobbágyok lennének”, de „a jobbágyok pedig fellázadtak”. És ez „őfelsége” számára azt jelenti, hogy „közeleg a trónfosztás” Jakab szerint.

„Akkor lesz itt keresztény rendszerváltás, ha a hatalom majd nem gerjeszti a gyűlöletet” – mondta Jakab, aki a Jobbik elnöki székéért is indul. Egyvalamit szerinte Orbánnak köszönhetünk: ez az embertelen rendszer megtanított minket az embert tisztelni. „Vannak ebben az országban menthetetlen emberek”, ilyen például Orbán Viktor, aki Jakab szerint kifosztotta az országot, de mindenki más még menthető. „Miniszterelnök úr, október 13-án a nemzet újraegyesítése elkezdődött” – zárta felszólalását. 

Pintér Bence

Kövér László láthatóan ideges

13:35 Pintér Bence

Remeg a bajusza Hadházy akciója és a többi miatt.

Illés Gergő

Persze, kár a macedónokért, de Szerbiáért nagyobb kár lenne

13:33 Illés Gergő

Orbán szerint rossz hír az, hogy a miniszterelnökök tanácsa nemet mondott Macedónia és Albánia EU-csatlakozási tárgyalásainak elkezdésére – itt ugyebár a franciák vétóztak az Európai Tanácsban, emiatt Észak-Macedóniában jövő áprilisban előrehozott választásokat is tartanak. A csatlakozások francia vétója bár rossz hír, de nem is tragikus, tragikus Szerbia kihagyása lenne. Ezért Orbán szerint különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatná a magyar kormány.

Pintér Bence

Orbán a klímasemlegességről: elérhető, de nehéz lesz

13:32 Pintér Bence

A klímasemlegesség elérhető Magyarországon a mininszterelnök szerint, de ehhez komoly gazdaságátalakításra lesz szükség, 150 milliárd euró kell hozzá, ehhez pedig nagyon kell az EU pénzbeli hozzájárulása. Érdemben ezzel zárta beszédét a miniszterelnök.

Hutter Marianna

Orbán folytatja beszédét

13:31 Hutter Marianna

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság élére sikerült olyan elnököt választani, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit mind a gazdaság, mind a migráció terén. Elmondta, ő kötelességének érezte megakadályozni olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt a magyarokról, vagy olyanét, aki bevándorlás kérdésében a magyarokéval ellentétes elveket vall. 

Kitért arra is, múlt héten megállapodást kötöttek Nagy-Britanniával az unióból való távozásukról, ő azt tartotta helyesnek, ha korrekt alku születik. Orbán szerint ő olyan megállapodáshoz járult hozzá, ami védi az ott dolgozó magyarok, illetve a magyar gazdaság érdekeit. 

Pintér Bence

Kövér: Ezen az asztalon egy golyónyom emlékeztet az ellenzék ostobaságára

13:30 Pintér Bence

Kövér László rendre inti a tiltakozó ellenzékieket: azt mondja, van egy golyónyom a pulpituson, ami az ellenzék ostobaságra emlékeztet. Hirtelen nem tudjuk, melyik ellenzék rendbontás hagyott golyónyomot a pulpituson, de volt pár. 1912-ben rálőttek Tisza István miniszterelnökre, 1904-ben az ellenzék pedig szétverte a parlament bútorzatát, akkor mondjuk nem lövöldöztek.

Illés Gergő

„Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”

13:29 Illés Gergő

– egy ilyen felirattal ellátott molinót feszített ki Hadházy Ákos Orbán alatt, kétszer is. Kövér László elküldte az akciózó független képviselőt, és figyelmeztette azt, ennek meglesz majd a következménye. De vajon mi lesz az?

 
Pintér Bence

Csehországot akarjuk utolérni

13:26 Pintér Bence

Orbán szerint bírja a magyar gazdaság a családtámogatásokat, fejlődünk, Csehország szintjét akarjuk elérni. Mindeközben mozgolódás a padsorokban.

Hutter Marianna

Orbán Viktor felszólal

13:24 Hutter Marianna

Száz napja ült össze utoljára az országgyűlés – emlékeztet a miniszterelnök, és beszámol róla, mi történt az elmúlt időszakban. Kiemeli az önkormányzati választásokat, hogy sikeresen, eredményesen lebonyolították, és köszöni annak a közel 20 ezer embernek, akik segítették ennek a folyamatát. Szerinte továbbra is igaz: a haza nem lehet ellenzékben, ezért minden polgármesterrel és képviselőtestülettel kész együttműködni a kormány, akik maguk is készen állnak erre. 

Pintér Bence

Orbán: A haza nem lehet ellenzékben

13:24 Pintér Bence

Mindenkivel együttműködünk pártállásra való tekintet nélkül. „Mert a haza nem lehet ellenzékben” – tette hozzá Orbán. A kormány számára viszont elismerés, hogy az egész országot tekintve a kormánypártok ötven százalék fölötti többséget szereztek, így tehát az folytathatja az eddig megkezdett munkáját. „A magyar demokrácia erős, és képes továbbra is szolgálni a magyar emberek érdekét.”

Illés Gergő

Néma csend, így emlékezik a parlament

13:18 Illés Gergő

Hutter Marianna

Kövér László megnyitotta a parlament ülését

13:17 Hutter Marianna

És rögtön üdvözölte a namíbiai parlament elnökét. Ezt követően a házelnök emlékeztet: öt volt országgyűlési képviselő is elhunyt nemrégiben:

+ Máthé László (MSZP)
Tóth Sándor (KDNP)
Rajk László (SZDSZ)
Riz Levenete (Fidesz)
Szekó József (Fidesz)

A képviselők néma felállással tisztelegnek az elhunytak emléke előtt. 

Hutter Marianna

Egy eldugott, kihalt folyosói szakaszra tették a sajtótermet, ahol...

13:12 Hutter Marianna

... a madár se jár. A parlament új sajtóterme, mint az Azonnali megírta, az itteni tudósítási szabályok szigorítása után a félemeletre került, vagyis egy szinttel lejjebb, mint ahol a plenáris ülést tartják. Ugyan a félemeleten is sok politikus fordult meg, de persze pont nem azon a félreeső részen, ahol az újságírók forgathatnak. A sajtóterem előtti rész pedig igen félhomályos, ami a videók minőségén nem segít. 

Ami a plenáris ülés emeletét illeti, ott a kéktársalgóban lehet forgatni (ezt ugyancsak könnyen kikerülhetik a politikusok), illetve a kupolacsarnok kordonnal leválasztott előterének egy részén, ami egy karámra emlékeztet. Ha el is halad egy politikus, sokkal könnyebb ignorálnia a kérdéseket, mint korábban.

Illés Gergő

Szép napot, újra itt a parlament!

12:48 Illés Gergő

Mi pedig percről percre fogjuk közvetíteni nektek, mi is történik a Tisztelt Házban. És érdemes is lesz minket követni, hiszen egy héttel az önkormányzati választások után kemény odamondások és heves vita várható, pontokba szedve össze is gyűjtöttük, mire számíthattok:

+ Megemlékezésre: a képviselők várhatóan fejet hajtanak a nemrégiben elhunyt Riz Levente rákosmenti polgármester és a Mohácsot vezető, de a kampányhajrában elhunyt Szekó József előtt is. Rákosmentén a fideszes Horváth Tamás végül át tudta venni Riztől a stafétabotot, Mohácson viszont Szekó hirtelen halála után az ellene induló MSZP-s jelölt nem lépett vissza, és még úgy is felveszi mandátumát, hogy a mohácsiak érvénytelen szavazatokkal jelezték, nem kérnek a szocialista polgármesterjelöltből.

+ Arra, hogy miután Kövér László házelnök teljesen ellehetetlenítette a parlamenti videózást, sokkal nehezebben tudunk majd kamutelefonálva szaladó képviselőket filmezni. Itt írtuk le, hogy miért.

+ Arra, hogy vélhetően Orbán is beszél majd. Ezt pedig a múlt vasárnapi részsikereken felbuzdult ellenzéki politikusok sem fogják szó nélkül hagyni várhatóan.

+ Kiderül, érdekel-e még valakit Vona Gábor, illetve az ő pártmentes önkormányzatokról szóló ötlete, amelyből Vona múlt péntekre csinált egy törvényjavaslatot

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek