+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő & Pintér Bence
2019. október 21. hétfő, 12:49
Itt az első parlamenti ülés azután, hogy az ellenzék jelentős sikereket ért el az önkormányzati választásokon, Kövér László pedig kicsinálta a parlamenti újságírást. A színvonal az egekben volt: volt szó jobbágyforradalomról, Kövér Lászlót leelvtársazták, egy fideszes pedig magyar zászlóval takarta el a molinóval akciózó Hadházy Ákost. Éld át újra velünk az őszi parlamenti ülésszak első ülését!

+++FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK!+++

 

összesen: 30 db | 20 db/oldal

1 2

Illés Gergő

Orbán valószínűleg már többször nem fog felszólalni, az ellenzéki frakcióvezetők pedig eldurrogtatták a legerősebb szlogenjeiket. Eseménydús volt tehát az őszi ülésszak első munkanapja, volt molinózás Hadházytól, bűnözőzés, elvtársazás és jobbágyforradalmazás Jakab Pétertől, őszödözés Orbán Viktortól, demszkyzés és lovasrohamozás Kocsis Mátétól, ellenzéki képviselők ostoba fajankónak nevezése Kövér Lászlótól, továbbá Boldog karácsonyt!-beköszönés Szabó Tímeától.

Ezzel le is zárjuk a tudósításunkat, reméljük, élveztétek!

 

Parlament, sose legyél ennél unalmasabb!

 

Illés Gergő

Az emberek sem jobbágyok, ahogy a miniszterelnök sem őfelsége, hanem egy közönséges bűnöző, akit el fogunk számoltatni – mondta Jakab Péter Orbánról. Kövér László már nagyon ideges, leállította Jakabot és hozzátette: „mindennek van határa, ezt már hagyják abba!” Jakab szerint ugyanakkor a hatalmi arroganciának kéne, hogy legyen határa. Mikor a házelnököt Jakab „Kövér elvtársnak” nevezte, meg is vonta tőle a szót a leelvtársazáson felháborodó Kövér.

 

A sajtószabadságról mondottakat a szocialistákról különösen viccesnek tartom – mondta Orbán, aki szerint sokkal több Karácsony-plakát volt a fővárosban, mint Tarlós-poszter. „Ezt mondják önök a sajtószabadság hiányának? Nézzük, meg uraim!” A Lokál kitiltásáról szólva Orbán elmondta: „önök vettek egy mély levegőt, és elhatározták: betiltanak újságokat”. Óriási a hangzavar a teremben, a párbeszédes Szabó Tímea kiabál közbe, és arra hivatkozik, hogy a Lokált közpénzből készítik.

„Ha jól értettem az összes ellenzéki hozzászólót, akkor önök nem kevesebbet tettek, minthogy a mai napon felszólították a nemrég megválasztott polgármestereket, hogy a kormánnyal való együttműködés” és a települések érdekeinek védelme helyett helyezkedjenek szembe a kormánnyal, hirdessenek jobbágylázadást. 

Pintér Bence

Persze nem ezt mondta a házelnök, hanem azt, hogy az érzelmi potméteren tekerjenek lejjeb azok, akik most, hogy végetért az Országház munkájának látványos része, nem hagyják el a termet. Elég sokan elhagyják. Az érzelmi Polt Péterem azért letekertem.

Hutter Marianna

Orbán szeretne együttműködni
2019. október 21. 14:29

A miniszterelnök szerint nem helyes az ellenzék részéről azt kérni a polgármesterektől, hogy küzdjenek a kormánnyal. Ő maga inkább azt kéri a polgármesterektől, keressék az együttműködést a kormánnyal, hogy együtt szolgálják a településen élő magyar emberek érdekét. Ezzel Orbán befejezi beszédét, jó nagy tapsot kap a kormánypárti képviselőktől. Ezt követően Kövér László egy gyors szünetet rendel el, és azt kéri: akiknek elég volt a mai napból szép csöndben és gyorsan hagyják el az üléstermet, akik maradnak, csavarjanak lefelé az érzelmi potméteren.

Pintér Bence

Kövér: Primitív, ostoba fajankók
2019. október 21. 14:25

A házelnök megint kiakadt valakin, és előre szólt, hogy a házbizottság következő ülésén lesz miről beszélni. Végül azt mondta az ellenzékieknek: szégyelljék magukat. Primitív, ostoba fajankók – tette még hozzá. Ezt olyan fontosnak tartotta Kövér, hogy még Orbánt is leállította, hogy elmondhassa.

Illés Gergő

Orbán viszontválaszol, szerinte még a legképtelenebb ellenzéki felvetésre is válaszolni kell. Jakab Péter jobbágylázadásról szóló hozzászólását visszautasította a kormányfő, szerinte Magyarországon szabad emberek élnek. „Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból jótanácsokat kisnyilasoktól nem fogadunk el” – mondta Orbán a Jobbikról, és hivatkozott a Duna-parti cipőkbe beleköpő jobbikos politikusra. A sajtószabadságot Orbán „korlátozhatatlannak” nevezte a XXI. században, ilyenkor szerinte kár a szabad sajtó hiányáról beszélni.

A szíriai török beavatkozásról pedig elmondta, ez nem Magyarország felelőssége, a magyar nemzeti érdek pedig az, hogy a Törökországban élő szíreket Szíriába vigyék vissza, és ez a menekültáradat ne az Európai Unió felé induljon el. „Van kerítésünk, de ne próbáljuk ki a helyzetet, mikor a kerítés egyik oldalán 100 ezer migráns, a másik oldalon pedig 50 ezer V4-es határőr van” – szögezte le hozzátéve, hogy az EU-nak pénzügyi felelősséget kell vállalnia Szíriában annak érdekében, hogy ott élhető körülmények jöhessenek létre.

Pintér Bence

Budapestet nem fosztották ki,
2019. október 21. 14:19

legalábbis Orbán szerint, aki azt sorolja, hogy milyen értékben valósultak, valósulnak meg fejlesztések Budapesten. Megígérte ismét: amiben Tarlóssal megegyezett, azt megtartja, de szeretné, ha a budapesti közgyűlés előre megmondaná, mit kér és mit nem.

Hutter Marianna

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője folytatja a napirend előtti felszólalók sorát. Hadházy táblájáról úgy szólt: az ilyen „provokatív, anarchista és primitív” húzásokra a Fidesz-KDNP a maga mértéktartó módján fog reagálni.

Jakab Péter felszólalására Kocsis azt mondta: ha már erőszakról beszélt, a mellette ülő elnök elődjét (Sneider Tamást – a szerk.) kérdezze meg, milyen érzést cigányt verni, egy másik párttársát arról, milyen érzés a Duna-parton a cipőkbe köpni vagy félkatonai szervezetekkel közösségeket megfélemlíteni. 

Gyurcsányt Kocsis azzal ostorozta: szálljon le a magas lóról, soha nem fogjuk elfelejteni a szemkilövetést, a négyes metró korrupciós ügyét, ami az ő kormányzása alatt történt. 

A Fidesz frakcióvezetője Szabó Tímeának gratulál ahhoz, hogy egy nulla százalékos párt tagját sikerült megválasztatni Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelyt, de arra intette: ne akarja a parlamentből meghatározni, hogy az Origo, vagy Index mit ír, mert ennek meghatározása kommunista módszer, amilyet már láttunk a történelemben.

Tóth Bertalant pedig azzal kritizálta Kocsis: beszédében nem szólt Wittinghoff Tamásról, az MSZP-s Lackner Csaba drogozásáról, vagy Tóth Csabáról és arról, milyen maffamódszerekkel dolgozik.

 

Kocsist végül lekeverte Kövér László házelnök, miután lejárt az ideje. 

Pintér Bence

A Jobbikban kisnyilasok ülnek, a DK-ban pedig Gyurcsány Ferenc, aki az őszödi beszédet elmondta, ezért tőlük sem fogad el kritikát Orbán. A miniszterelnök szerint visszajön a Demszky-éra szelleme Budapesten, és ez aggasztó.

Illés Gergő

Mindannyian abban reménykedtünk, hogy véget ért a kampány, de a hozzászólások alapján erről szó nincs. Van, aki elviseli a kampányt, van, aki még szereti is, de egy bizonyos hangnemet meg kell tartani – kezdte felszólalását Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető. „Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemből lehet”, például Tarlóshoz hasonló városvezetőt sem lesz könnyű találni. „Ki fogja Karácsony helyett vezetni a várost?” – tette fel a kérdést Harrach, aki szerint a Budapestet vezető koalíció társadalomképileg, ideológiailag nagyon eltérő. 

Gyermekvállalás, házasság – ezekről a témákról szólt még Harrach, aki szerint jó, hogy Ursula von der Leyen családanyaként lesz az Európai Bizottság új elnöke. Kövér László Harrach felszólalása után töredelmesen elnézést kért a bekiabáló ellenzékiek miatt.

–  erről már Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője beszélt, aki szerint Orbán Viktornak nem volt joga megpróbálni elvenni Hadházy Ákos tábláját. Szerinte egy ilyen választás után az első feladat megköszönni a választóknak, akik részt vettek rajta. Úgy vélte, Orbán hibát követett el azzal, hogy győzelmi jelentést mondott a parlamentben, mert óriási vereséget szenvedtek a kormánypártok. Ki kell mondani, hogy közel három millió ember él már olyan településen, ahol ellenzéki vezetés van. 

Illés Gergő

Tóth Bertalan = alvás
2019. október 21. 13:57

Az MSZP elnöke nem mondott lendületes beszédet. Tóthnak a tavaly év vége jutott eszébe, mikor a fideszesek azon nevetgéltek, hogy a rabszolgatörvény megakadályozása érdekében létrejött az ellenzéki egység a parlamentben. Ugyanakkor Tóth szerint az önkormányzati választáson ez a stratégia működött is.

A pártelnök szerint az Orbán által elmondott „termelési értekezletben” nem esett szó a lakhatási válságról, a nyugdíjasok körében tapasztalható szegénységről, a korrupcióról, a monopóliumokról és a romló egészségügyről. Csak tavaly 452 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldön dolgozhasson, és egyre nő a kórházak adósságállománya. Ezután Tóth még elkanyarodott kicsit demokráciát siratni, szólt az egyenlőtlen plakátpiacról, a közmédiáról, a fenyegetésekről is.

Ezzel talán meg is van az új SZDSZ!

Pintér Bence

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt Tarlós veresége kapcsán, hogy Orbánék Budapesten túltolták a biciklit, sokat loptak az emberektől, és sok volt a gyűlöletből, a propagandából és a főváros kisemmizéséből is. Rohadnak a kórházak, satöbbi, erre mondtak nemet az emberek, akik a zsarolásra is nemet mondtak.

Szabó végül Borkait is megemlítette: Borkai Zsoltok százával rohangálnak a Fidesz színeiben szerte az országban, a Fidesz nem más, mint Borkai Zsoltok gyülekezete, a luxushempergő Borkai Zsolt nem más, mint maga a Fidesz – mondta. Mindezek után felsorolta a lépéseket, amiket Karácsony Gergely és a „szabad városok szövetsége” meg fog hozni.

Felszólalása elején egyébként Szabó Tímea boldog karácsonyt kívánt Orbánnak. Október van – mondta erre egy hang a széksorokból.

Gyurcsány szerint fontos, hogy a kormányfő beszélt, de bátrabb lett volna, ha mond is valamit. Arról beszélt, ő abba a vitába nem fog belemenni, hogy kinyerte meg az önkormányzati választást, de abban egészen biztos, hogy értik a kormánypártok is, hogy a nagyobb településeken inkább az ellenzékre szavaztak. „Nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikája elleni lázadás”.

Gyurcsány szerint harminc évvel ezelőtt látott egy fiatalembert szónokolni, akiről azt gondolta, okos és bátor, mert egy szabad világról beszélt, szabad sajtóról. Most ugyanaz az ember elmondhatta volna a pulpituson az imént, hogy mi történt vele, hogy a tudtával és a megrendelésével hazug és félrevezető propaganda van Magyarországon. „Hova lett az a fickó, mi történt vele?” – tette fel a kérdést Gyurcsány hangsúlyozva, ahol nem szabad a sajtó, ott nem szabad a választás. Arra is kitért, Törökország Szíria agresszora, felelős sok ezer civil áldozatért, ezért nem lát olyan nemzeti érdeket, ami miatt mi elmehetünk emellett. Gyurcsány ezért Orbán helyett is szégyelli magát.

Illés Gergő

Jakab Péter jobbikos frakcióvezető szerint a 2022-es kormányváltáshoz való belépőjegyet a magyarok október 13-án megvették. „Önök az elmúlt években úgy kezelték a települések lakóit, mintha jobbágyok lennének”, de „a jobbágyok pedig fellázadtak”. És ez „őfelsége” számára azt jelenti, hogy „közeleg a trónfosztás” Jakab szerint.

„Akkor lesz itt keresztény rendszerváltás, ha a hatalom majd nem gerjeszti a gyűlöletet” – mondta Jakab, aki a Jobbik elnöki székéért is indul. Egyvalamit szerinte Orbánnak köszönhetünk: ez az embertelen rendszer megtanított minket az embert tisztelni. „Vannak ebben az országban menthetetlen emberek”, ilyen például Orbán Viktor, aki Jakab szerint kifosztotta az országot, de mindenki más még menthető. „Miniszterelnök úr, október 13-án a nemzet újraegyesítése elkezdődött” – zárta felszólalását. 

Pintér Bence

Kövér László láthatóan ideges
2019. október 21. 13:35

Remeg a bajusza Hadházy akciója és a többi miatt.

Orbán szerint rossz hír az, hogy a miniszterelnökök tanácsa nemet mondott Macedónia és Albánia EU-csatlakozási tárgyalásainak elkezdésére – itt ugyebár a franciák vétóztak az Európai Tanácsban, emiatt Észak-Macedóniában jövő áprilisban előrehozott választásokat is tartanak. A csatlakozások francia vétója bár rossz hír, de nem is tragikus, tragikus Szerbia kihagyása lenne. Ezért Orbán szerint különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatná a magyar kormány.

Pintér Bence

A klímasemlegesség elérhető Magyarországon a mininszterelnök szerint, de ehhez komoly gazdaságátalakításra lesz szükség, 150 milliárd euró kell hozzá, ehhez pedig nagyon kell az EU pénzbeli hozzájárulása. Érdemben ezzel zárta beszédét a miniszterelnök.

összesen: 30 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás