+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. október 21. hétfő, 16:08
A magyar parlament nyitónapján soha nem látott szinten tűnt elveszettnek a miniszterelnök, de az őt körülvevő társaságban nem is csoda, ha elveszik valaki.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Egészen megdöbbentő helyzet fogadta a világot az idei parlamenti szezon nyitónapján: az az Orbán Viktor, aki éveken keresztül csak röhögve dobálta vissza az ellenzéki képviselők kérdéseit pár boldogkarácsonyozással, buzizással vagy semmivel, most hirtelen az idők szavát már meg se halló tehetetlen hülyének tűnt, akit a nála lendületesebb képviselők már csak kinevetnek. 

 

Hadházy Ákos ugyanis egy elég jól megfogalmazott táblát tartott Orbán alá a pulpitusnál, egy jó felirattal pedig bárkit nevetségessé tenni. A miniszterelnök még ki is akarta tépni Hadházy kezéből a táblát, már ez szórakoztató volt. A koronát az a fideszes képviselő tette fel a a történetre, aki igyekezett egy magyar zászlóval eltakarni a táblát, ezzel nagyjából olyan hangulatot teremtve, mint amikor a Rendőrakadémiában Proctor próbálja a maga esetlenségével nyalni Mauser hadnagy seggét.

 

Mindez csak pár perccel azután történt, hogy Orbán bejelentette, október 23-án nem mond nyilvános beszédet, csak a Zeneakadémián fog elmélkedni kicsit.

 

Ilyeneket nagyon rég láttunk a miniszterelnöktől: 2006 óta először nem erőt, hanem tétovaságot sugároz. Lehet mondani, hogy nagyarányú győzelmet szereztek a kormánypártok az önkormányzatikon, de a helyzet mégis csak az, hogy sikerült elveszteniük az ország GDP-jének nagy részét termelő Budapestet és a nagyvárosok majdnem felét. Plusz sikerült magukra égetni egy jachtokon kurvázó polgármestert is, akit mivel egészen parodisztikusan ráadásul épp újra is választottak Győrben, hogy még minimum hónapokig kell miatta idegeskedni.

 

Ennyi probléma Orbán Viktornál sokkal okosabb politikusokat is összezavarna, pláne, ha már nincs is kire támaszkodniuk: a Fideszből gyakorlatilag elfogytak az okos emberek. Nem volt nagy kérdés eddig sem, hogy kié a végső döntés, de a jelek szerint nem csak Simicska Lajos tűnt el a környezetéből, hanem már a nemzetközi vizekig üldözött Habony Árpád is, de még Lázár Jánost is délre száműzték.

 

Körülötte ott maradt például kampányfőnökösködni az a Kósa Lajos, akit a hivatalos álláspont szerint egy csengeri néni egy 4,5 millió eurós befektetéssel vert át, Rogán Antal, aki a propagandát irányítja olyan erősen, hogy lassan nem marad olvasója a kormányközeli kiadványoknak, vagy ugye Szijjártó Péter és Németh Szilárd, akikről talán nem is kell mondani annál többet, mint hogy ők Szijjártó Péter és Németh Szilárd.

 

Vagy persze Semjén Zsolt, a kiöregedő király udvari bolondja, és ott van még utolsó régi motorosként Kövér László, akinek a praktikus politikai elképzelései kimerülnek abban, hogy a kérdezősködő újságírók fogják be a pofájukat, kiegészítve pár fóliasisakos gondolattal a mindent elöntő buziterrorról.

 

Ha már a kormányon belül nincs erős hang, akkor kitől kérne tanácsot? Mészáros Lőrinctől? Tiborcz Istvántól? Esetleg lányától, Ráheltől?

 

Szóval Orbán mintha rájött volna, hogy ő azért nem egy Diego Maradona, akinek tényleg csak egy apró csalás kellett ahhoz, hogy világbajnokságot tudjon nyerni tök egyedül. Ő csak Magyarország szebb napokat látott miniszterelnöke. Ha pedig az ellenzék akar valamit, akkor ezt kell kihasználnia addig, ameddig még van ideje: az októberi eredmények után van pár hónapjuk komoly erőnek tűnni, lehetőségük lesz másra is, mint a kormánymédia hülyeségeinek tagadására, de ami még fontosabb, hogy van esély néha hülyét csinálni a korábban mindig magabiztos zseniként tündöklő Orbán Viktorból. 

 

Ettől még persze nincs megnyerve 2022, de annál jobb rendszerváltó imidzs kevés van, mint a lendületes ellenzékié, aki kiröhögi a pocakos korrupt pénzembert. Orbán Viktor tudja ezt a legjobban, hiszen lassan mindkét szerepből kihozta a maximumot.

 

Olvasnál még Fekő Ádámtól? Ide kell kattintanod!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás