+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 21. hétfő, 08:24
A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát, akit azzal vádolnak: még a tavalyi országgyűlési választáson megpróbált rávenni egy független jelöltet, lépjen vissza a javára anyagi juttatás fejében.

Az őszi parlamenti szezon idáig az önkormányzati választásra tekintettel nem kezdődött el, ám a moratóriumnak vége, hétfőn újraindul a parlament és egészen a december 9-i hétig fog tartani.

 

A hétfői parlamenti ülés megemlékezéssel fog kezdődni, ugyanis elhunyt több volt országgyűlési képviselő. Például nemrégiben halt meg Riz Levente, a tizenhetedik kerület kormánypárti polgármestere, és az ugyancsak Fidesz-KDNP-s Szekó József is, aki Mohácsot vezette. Szekó tragikus hirtelenséggel hunyt el, ráadásul már az ajánlásgyűjtési időszak lezárulta után, így egyedüli indulóként a szocialista Csorbai Ferenc maradt, akit nem volt hajlandó visszaléptetni az MSZP. Az Azonnali kérdésére pedig, hogy miután végül több érvénytelen szavazatot kapott, mint érvényeset, lemond-e, a szocialisták egy egy héttel korábbi nyilatkozat elküldésével tudatták: egyelőre nem.

 

A megemlékezést a szokásos módon napirend előtti felszólalások fogják követni, amelyek egy-egy cikluskezdéskor azért is érdekesek, mert ilyenkor az elmúlt évek tapasztalata szerint maga Orbán Viktor miniszterelnök is fel szokott szólalni.

 

Később többek közt majd dönt arról a parlament, felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát „választás rendje elleni bűntett miatt”. Ugyanis azzal vádolják Varjut: a 2018-as országgyűlési választás előtt találkozott egy függetlenként induló jelölttel, akinek – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította. Ami később még érdekes lehet a parlamentben, az az azonnali kérdések és válaszok órája, ilyenkor megy az adok-kapok a kormánypártok és az ellenzék között.

 

Kiderül, érdekel-e valakit a pártmentes önkormányzatok ötlete

 

Tehát így rajtol a parlament hétfőn, de persze már van terv arra is, ősszel milyen témákkal kívánnak foglalkozni. Lesz majd terítéken bürokráciacsökkentés, a szakképzési rendszer megújítása (tegyük hozzá, ezt a jelenlegi kormány már sokadszorra próbálja), a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának támogatása és a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása is.

 

Ha lesz rá nyitottság a képviselők részéről (ami nem túl valószínű), akár Vona Gábor volt Jobbik-elnök, jelenlegi vlogger pártmentes önkormányzatok kialakítását megcélzó törvényjavaslatával is foglalkozhatnak, amelyet pénteken prezentáltak a nyilvánosság felé. Ennek lényege, hogy pártok nem, csak az alábbi kritériumoknak megfelelő egyesületek indulhatnának a választáson:

 

olyan egyesület, amelyet már két éve jogerősen nyilvántartásba vettek,

az egyesület székhelye azon a településen van, ahol jelöltet állít, és még tevékenységét is ott végzi,

az előző öt lezárt üzleti évben az egyesület bevételei között nem szerepel párt által rendelkezésére bocsátott pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás,

+ a választás kitűzését megelőző öt évben nem szerepelt az egyesület neve, logója támogatóként az országgyűlési képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán a jelölő szervezetek és a jelöltek által készített plakátokon.

 

Lesz még csata

 

Menet közben egy időközi választás biztosan borzolja majd a kedélyeket: a jobbikos Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere lett, ezért lemond országgyűlési mandátumáról, amit egyéniben szerzett.

 

Tehát választás jön, amivel a Fidesz, ha nyer, tovább növelheti kétharmados parlamenti előnyét.

 

Jelenleg ugyanis az összesen 199 képviselői helyből 133 mandátum van a Fidesz-KDNP-nél, plusz ott van a jellemzően a kormánypártokkal szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is. Tehát a kormánypártok nincsenek rászorulva a pluszmandátumra, de nyilván presztízskérdés, hogy nyerjenek a számukra sok szempontból kudarcos önkormányzati választás után.

 

Ezt a szöveget már olvashattad reggel, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás