Orbán Viktor is felszólalhat az újrainduló parlament első ülésén

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.21. 08:24

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát, akit azzal vádolnak: még a tavalyi országgyűlési választáson megpróbált rávenni egy független jelöltet, lépjen vissza a javára anyagi juttatás fejében.

Orbán Viktor is felszólalhat az újrainduló parlament első ülésén

Az őszi parlamenti szezon idáig az önkormányzati választásra tekintettel nem kezdődött el, ám a moratóriumnak vége, hétfőn újraindul a parlament és egészen a december 9-i hétig fog tartani.

A hétfői parlamenti ülés megemlékezéssel fog kezdődni, ugyanis elhunyt több volt országgyűlési képviselő. Például nemrégiben halt meg Riz Levente, a tizenhetedik kerület kormánypárti polgármestere, és az ugyancsak Fidesz-KDNP-s Szekó József is, aki Mohácsot vezette. Szekó tragikus hirtelenséggel hunyt el, ráadásul már az ajánlásgyűjtési időszak lezárulta után, így egyedüli indulóként a szocialista Csorbai Ferenc maradt, akit nem volt hajlandó visszaléptetni az MSZP. Az Azonnali kérdésére pedig, hogy miután végül több érvénytelen szavazatot kapott, mint érvényeset, lemond-e, a szocialisták egy egy héttel korábbi nyilatkozat elküldésével tudatták: egyelőre nem.

A megemlékezést a szokásos módon napirend előtti felszólalások fogják követni, amelyek egy-egy cikluskezdéskor azért is érdekesek, mert ilyenkor az elmúlt évek tapasztalata szerint maga Orbán Viktor miniszterelnök is fel szokott szólalni.

Később többek közt majd dönt arról a parlament, felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát „választás rendje elleni bűntett miatt”. Ugyanis azzal vádolják Varjut: a 2018-as országgyűlési választás előtt találkozott egy függetlenként induló jelölttel, akinek – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította. Ami később még érdekes lehet a parlamentben, az az azonnali kérdések és válaszok órája, ilyenkor megy az adok-kapok a kormánypártok és az ellenzék között.

Kiderül, érdekel-e valakit a pártmentes önkormányzatok ötlete

Tehát így rajtol a parlament hétfőn, de persze már van terv arra is, ősszel milyen témákkal kívánnak foglalkozni. Lesz majd terítéken bürokráciacsökkentés, a szakképzési rendszer megújítása (tegyük hozzá, ezt a jelenlegi kormány már sokadszorra próbálja), a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának támogatása és a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása is.

Ha lesz rá nyitottság a képviselők részéről (ami nem túl valószínű), akár Vona Gábor volt Jobbik-elnök, jelenlegi vlogger pártmentes önkormányzatok kialakítását megcélzó törvényjavaslatával is foglalkozhatnak, amelyet pénteken prezentáltak a nyilvánosság felé. Ennek lényege, hogy pártok nem, csak az alábbi kritériumoknak megfelelő egyesületek indulhatnának a választáson:

olyan egyesület, amelyet már két éve jogerősen nyilvántartásba vettek,

az egyesület székhelye azon a településen van, ahol jelöltet állít, és még tevékenységét is ott végzi,

az előző öt lezárt üzleti évben az egyesület bevételei között nem szerepel párt által rendelkezésére bocsátott pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás,

+ a választás kitűzését megelőző öt évben nem szerepelt az egyesület neve, logója támogatóként az országgyűlési képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán a jelölő szervezetek és a jelöltek által készített plakátokon.

Lesz még csata

Menet közben egy időközi választás biztosan borzolja majd a kedélyeket: a jobbikos Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere lett, ezért lemond országgyűlési mandátumáról, amit egyéniben szerzett.

Tehát választás jön, amivel a Fidesz, ha nyer, tovább növelheti kétharmados parlamenti előnyét.

Jelenleg ugyanis az összesen 199 képviselői helyből 133 mandátum van a Fidesz-KDNP-nél, plusz ott van a jellemzően a kormánypártokkal szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is. Tehát a kormánypártok nincsenek rászorulva a pluszmandátumra, de nyilván presztízskérdés, hogy nyerjenek a számukra sok szempontból kudarcos önkormányzati választás után.

Ezt a szöveget már olvashattad reggel, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek