Ilyen a bűn és a bűnhődés a Fideszben

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.10.21. 07:16

Borkai Zsolt győri polgármester sorsa sokat elárul nekünk arról, pontosan milyen is ma a kormánypártok gondolkodása az erkölcsről.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Mi fér bele a Fidesz világképébe?

 

Az önkormányzati kampány utolsó hete egyértelműen Borkai Zsoltról és a hozzá fűződő botrányok soráról szólt egy végig névtelenségben maradó bloggernek hála, aki nagy ígéretei ellenére bizonyítani csak egy dolgot bizonyított: hogy a győri polgármester valamikor örömlányok társaságában nagyon jól érezte magát egy jachton barátaival együtt.

 

A videóra rögzített, eléggé parvenü gangbang-parti önmagában elég volt arra, hogy hirtelen minden apró, Borkaival kapcsolatos dolog érdekelni kezdje az olvasókat az interneten, így aztán előkerültek már ismert, akkor a kutyát nem érdeklő ügyek, de hirtelen előkerült a Borkai feleségének nevén lévő sokorópátkai birtok, meg még egy csomó apró-cseprő korrupciógyanús ügy a polgármester környezetéből.

 

Manapság ritkán szoktam előhozakodni ilyesmivel, de a helyzet az, hogy egy rendes országban ennek éppen elégnek kellene lennie ahhoz, hogy valaki egyszerűen nyilvánosan bocsánatot kérjen és visszavonuljon a politikától, pártja pedig minél előbb elhatárolódjon tőle, és sűrű meaculpázások közepette próbálja rendezni a sorait.

 

Az ügyben a valódi meglepetés az, hogy a Borkai-botrány még a NER-Magyarországon is majdnem elég volt ehhez,

 

hiszen Győrben ugyan a Fidesz nyert, de erősen megugrott az ellenzéki szavazók száma, országosan pedig – nyilván valamennyire a sajtót az utolsó héten lázban tartó Borkai-ügy hatására – elég nagy pofont kapott a Fidesz, főleg Budapesten, de máshol is.

 

Sőt, ha hihetünk a híradásoknak, maga a párt is megingott, és vagy azért, mert tényleg érezték a Borkai-ügy negatív hatását országosan, vagy azért, mert maradt bennük némi erkölcsi érzék, Kövér László visszaléptette volna a megszégyenült győri polgármestert, de aztán közbeszólt az élet, amit a Fideszben Orbán Viktornak hívnak.

 

Az ügyben morális szempontból ez utóbbi mozzanat, illetve a gordiuszi csomó keddi feloldása az, ami igazán izgalmas, avagy: mit árul el a Fidesz értékeiről az, ahogy a Borkai-ügyet kezelték? Persze előre szólok, hogy semmi meglepő nem lesz a dologban.

 

Vegyük sorra.

 

1. A polgármesterről kiderül, hogy minimum annyi van vele, hogy jachtokra jár prostikkal szexelni egy jó adag alkohol elfogyasztása mellett, erről pedig tagadhatatlan videófelvétel van.

 

2. A Fidesz maga nem reagál semmit, Borkai elismeri a dolgot, de bejelenti, hogy nem lép vissza, hanem harcolni fog. (Másnap a jobbikosok kilépnek az összefogásból, csökkentve ezzel az ellenzéki összefogás esélyeit a bármiféle győzelemre.)

 

3. Pénteken vagy saját elhatározásból, vagy Kövér utasítására Borkai meghirdet egy sajtótájékoztatót, amin várhatóan lemond, majd hamarosan lefújja azt – nyilvánvalóan a párt utasítására.

 

4. Megtörténik a választás, Borkai minimális szavazatkülönbséggel nyer.

 

5. Kedden bejelenti azt, amit előtte egy nappal fideszes potentátok már bejelentettek a tévében: a pártból kilép, de polgármester marad függetlenként.

 

Nem kell túl nagy elemzés, hogy megállapítsuk, hogy ez alapján mi fontos a Fidesznek: csak a hatalom.

 

Hiszen, mint azt fent említettem, senki nem tartotta volna furcsának, ha már a videófelvétel napján elengedik a polgármester kezét, mivel látjuk, mi történik azon a felvételen. Ugyanígy nem lett volna a furcsa, ha az egyre mélyülő válság egy pontján döntenek így.

 

Mi történt volna, ha Borkai visszalép? A DK-s Glázer Tímea fideszes ellenfél nélkül nyer (de azért volt ott még két civil jelölt), a körzeteket pedig valószínűleg így is a fideszesek vitték volna (bár ki tudja). A legrosszabb esetben van öt év egy baloldali polgármesterrel és jobbos közgyűléssel, láttunk már ilyet, de ugyanígy lehetett volna új választást kiírni, miután elcsendesül a botrány: abból az erkölcsi tőkéből, amit Borkai visszaléptetése jelent, simán lehetett volna nyerni a városban ismét.

 

Ezt azonban nem engedi meg a Fidesz logikája: nem adnak fel területet harc nélkül,

 

és nem sokon múlt, de meg is nyerték a várost. Fordítsuk ezt le.

 

Borkainak és családjának, a helyi fideszeseknek, illetve a város polgárainak Orbán miatt végig kell csinálnia azt a megaláztatást, hogy – ha igazat mondott a polgármester a szándékairól, akkor – még öt évig legalább az az ember tartson beszédeket nemzeti ünnepeken, iskolákban, satöbbi, aki erkölcsileg egyértelműen megbukott, és akkor a korrupciós ügyekről ugye nem is beszéltünk.

 

És hogy mi bizonyíthatja az erkölcsi bukást még a fideszes választók számára is? Hát az, hogy Borkait végül csak kirakták a Fideszből,

 

jelezve azt, hogy ez azért a Fideszben sem oké, legalább is ezt a képet szeretnék magukról sugallni, valamiért már csak akkor, amikor az nem befolyásolhatja semmilyen irányban a választást.

 

Szóval tényleg furcsa ez: Borkai ahhoz nem elég erkölcsös a Fidesz szerint, hogy a párt tagja legyen a továbbiakban, de ahhoz igen, hogy egy várost vezessen – nyilván a helyi fideszesek támogatásával és együttműködésével és az országos Fidesz jóváhagyásával, ahogy azt eddig tette. Hogy ezt a logikai bukfencet hogy oldják fel magukban a helyi fideszes képviselők és a helyi Fidesz-szavazók, azt nem tudom: mindenesetre nem kis mutatvány lesz.

 

Pintér Bence az Azonnali újságírója. Olvasnál még tőle? Ide kattints!

 

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek