+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 20:22
Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A napokban a Párizsi Filharmónia tervezője, Jean Nouvel beperelte a Párizsi Filharmóniát, mondva, a követelés, amit a Filharmónia ellene még 2017-ben támasztott, túlzott és indokolatlan.

 

A Párizsi Filharmónia egy igencsak látványos helyszíne a francia kulturális életnek: az 52 méter magas, modern, lekerekített formákkal operáló épület – a Berlini Filmharmóniára hajazva – arra épít, hogy az előadó és közönsége közti intimitást megteremtse. Teszi mindezt koncerttermek, kiállítótermek, próbatermek sokaságával, és természetesen éttermek és bárok is helyet kapnak a komplexumban.

 

A 2015-ben megnyitott, leginkább a komolyzenének dedikált kulturális központ azonban hamar a hamar a hatalmas kiadások szimbólumává vált:

 

a projekt 2006-os bejelentésekor még 173 millió eurós, átszámítva 54,5 milliárd forintos költséggel számoltak, ami a 2015-ös nyitásra már 386 millió euróra, azaz kis híján 122 milliárd forintra emelkedett.

 

A tervezés és kivitelezés során tehát a költségek több, mint duplájára emelkedtek. Ezzel a Párizsi Filharmónia lett a valaha épített egyik legdrágább, ilyen típusú komplexum.

 

A Filharmónia irányításáért felelős testület az elszálló költségek, valamint a megcsúszott kivitelezés miatt a tervezőt, Jean Nouvel építészt és annak cégét okolja, és ezért még 2017-ben el is küldött neki egy 170 millió eurós (53,5 milliárd forintos) számlát, hogy azt tessék Nouvelnek befizetni.

 

A napokban az építész erre válaszul perelte be a Párizsi Filharmóniát. Nouvel ügyvédei, William Bourdon és Vincent Brengarth szerint a Filharmónia követelése példátlan az építészet világában, és halálos ítélet lenne Nouvel stúdiója számára, ha kifizetnék. Ráadásul szerintük igencsak szokatlan, hogy a hatalmas összeget egyedül az építésztől akarják behajtani, míg a projektben részt vevő más vállalkozásoktól nem próbálnak behajtani pénzt.

 

Ezzel az amúgy évek óta tartó vita, amiben a Filharmónia vezetése és az építész kölcsönösen egymást okolja a kivitelezés során tapasztalt hibákért, jogi útra terelődött. Az indulatokat jól jelzi, hogy Nouvel a Párizsi Filharmónia átadójára el sem ment arra hivatkozva, hogy szerinte az még nem készült el.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás