Francia építész pereli a Párizsi Filharmónia vezetőségét

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.21. 20:22

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Francia építész pereli a Párizsi Filharmónia vezetőségét

A napokban a Párizsi Filharmónia tervezője, Jean Nouvel beperelte a Párizsi Filharmóniát, mondva, a követelés, amit a Filharmónia ellene még 2017-ben támasztott, túlzott és indokolatlan.

A Párizsi Filharmónia egy igencsak látványos helyszíne a francia kulturális életnek: az 52 méter magas, modern, lekerekített formákkal operáló épület – a Berlini Filmharmóniára hajazva – arra épít, hogy az előadó és közönsége közti intimitást megteremtse. Teszi mindezt koncerttermek, kiállítótermek, próbatermek sokaságával, és természetesen éttermek és bárok is helyet kapnak a komplexumban.

A 2015-ben megnyitott, leginkább a komolyzenének dedikált kulturális központ azonban hamar a hamar a hatalmas kiadások szimbólumává vált:

a projekt 2006-os bejelentésekor még 173 millió eurós, átszámítva 54,5 milliárd forintos költséggel számoltak, ami a 2015-ös nyitásra már 386 millió euróra, azaz kis híján 122 milliárd forintra emelkedett.

A tervezés és kivitelezés során tehát a költségek több, mint duplájára emelkedtek. Ezzel a Párizsi Filharmónia lett a valaha épített egyik legdrágább, ilyen típusú komplexum.

A Filharmónia irányításáért felelős testület az elszálló költségek, valamint a megcsúszott kivitelezés miatt a tervezőt, Jean Nouvel építészt és annak cégét okolja, és ezért még 2017-ben el is küldött neki egy 170 millió eurós (53,5 milliárd forintos) számlát, hogy azt tessék Nouvelnek befizetni.

A napokban az építész erre válaszul perelte be a Párizsi Filharmóniát. Nouvel ügyvédei, William Bourdon és Vincent Brengarth szerint a Filharmónia követelése példátlan az építészet világában, és halálos ítélet lenne Nouvel stúdiója számára, ha kifizetnék. Ráadásul szerintük igencsak szokatlan, hogy a hatalmas összeget egyedül az építésztől akarják behajtani, míg a projektben részt vevő más vállalkozásoktól nem próbálnak behajtani pénzt.

Ezzel az amúgy évek óta tartó vita, amiben a Filharmónia vezetése és az építész kölcsönösen egymást okolja a kivitelezés során tapasztalt hibákért, jogi útra terelődött. Az indulatokat jól jelzi, hogy Nouvel a Párizsi Filharmónia átadójára el sem ment arra hivatkozva, hogy szerinte az még nem készült el.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek