+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 20:22
Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A napokban a Párizsi Filharmónia tervezője, Jean Nouvel beperelte a Párizsi Filharmóniát, mondva, a követelés, amit a Filharmónia ellene még 2017-ben támasztott, túlzott és indokolatlan.

 

A Párizsi Filharmónia egy igencsak látványos helyszíne a francia kulturális életnek: az 52 méter magas, modern, lekerekített formákkal operáló épület – a Berlini Filmharmóniára hajazva – arra épít, hogy az előadó és közönsége közti intimitást megteremtse. Teszi mindezt koncerttermek, kiállítótermek, próbatermek sokaságával, és természetesen éttermek és bárok is helyet kapnak a komplexumban.

 

A 2015-ben megnyitott, leginkább a komolyzenének dedikált kulturális központ azonban hamar a hamar a hatalmas kiadások szimbólumává vált:

 

a projekt 2006-os bejelentésekor még 173 millió eurós, átszámítva 54,5 milliárd forintos költséggel számoltak, ami a 2015-ös nyitásra már 386 millió euróra, azaz kis híján 122 milliárd forintra emelkedett.

 

A tervezés és kivitelezés során tehát a költségek több, mint duplájára emelkedtek. Ezzel a Párizsi Filharmónia lett a valaha épített egyik legdrágább, ilyen típusú komplexum.

 

A Filharmónia irányításáért felelős testület az elszálló költségek, valamint a megcsúszott kivitelezés miatt a tervezőt, Jean Nouvel építészt és annak cégét okolja, és ezért még 2017-ben el is küldött neki egy 170 millió eurós (53,5 milliárd forintos) számlát, hogy azt tessék Nouvelnek befizetni.

 

A napokban az építész erre válaszul perelte be a Párizsi Filharmóniát. Nouvel ügyvédei, William Bourdon és Vincent Brengarth szerint a Filharmónia követelése példátlan az építészet világában, és halálos ítélet lenne Nouvel stúdiója számára, ha kifizetnék. Ráadásul szerintük igencsak szokatlan, hogy a hatalmas összeget egyedül az építésztől akarják behajtani, míg a projektben részt vevő más vállalkozásoktól nem próbálnak behajtani pénzt.

 

Ezzel az amúgy évek óta tartó vita, amiben a Filharmónia vezetése és az építész kölcsönösen egymást okolja a kivitelezés során tapasztalt hibákért, jogi útra terelődött. Az indulatokat jól jelzi, hogy Nouvel a Párizsi Filharmónia átadójára el sem ment arra hivatkozva, hogy szerinte az még nem készült el.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás