Börtönt kapott, és még szabadon sem alkothat egy londoni rapper

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.21. 18:23

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Börtönt kapott, és még szabadon sem alkothat egy londoni rapper

A bíróság bűnösnek találta, és három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Ervine Kimpalu londoni lakosra kábítószer-kereskedelemért, illetve az ebből származó készpénz birtoklásáért. Az ítélet azonban itt nem ér véget: Ervine Kimpalu egy öt évre szóló tiltást is kapott, melynek értelmében nem rappelhet arról, amiről csak akar.

Az érintettet ugyanis művésznevén Rico Racksnek hívják, és egyike azoknak a rappereknek, akikkel évek óta hadakozik a brit rendőrség.

Rico Racksnek az ítélet szerint az elkövetkező öt évben kerülnie kell számaiban a drogozáshoz kapcsolódó szóhasználatot, amit ennek előtt előszeretettel megtett.

Így például nem rappelhet az úgynevezett bandoe nevű helyről sem, ami a szlengben a kábítószer-kereskedelem és -használat színhelyét jelöli.

London polgármestere szerint a bűnözésről szövegelő rapperek miatt sok a késelés Nagy-Brittaniában

A tiltás nem olyan meglepő, ha hozzátesszük, Rico Racks az úgynevezett drill rap műfaját képviseli. A drill rap az egyesült államokbeli Chicagóból származik, és védjegye a szövegvilága: erőszak, bűnözés, nihilizmus, az utcai gettók és bandák világa – ilyen és ehhez hasonló, sötét témák jellemzik ezt a műfajt. Az évtized elején kialakult drill zene pár éven belül a brit utcákat is elérte, először Londonban jelentek meg azok a rapperek, akik társaiknál jóval kihívóbban, tabukat döntögetve kezdtek el mesélni az erőszakos, hedonista bűnözőéletről.

Sokaknak azonban ez nem tetszik, és azt állítják, hogy a drill rapperek a bűnözői életmódot, az egymással rivalizáló bandákat népszerűsítik, és ennek is köszönhető, hogy bizonyos bűncselekmények száma megemelkedett az Egyesült Királyságban.

London polgármestere, Sadiq Khan például idén márciusban a drill zenében találta meg az egyik okát annak, hogy emelkedett a késeléses bűnelkövetések száma az országban, és átfogó oktatási reformot sürgetett a helyzet javítása érdekében.

A rendőrök és a rapperek már évek óta gyűrik egymást

A rendőrségnek pedig meg is vannak az eszközei arra, hogy fellépjen a drill rapperek ellen, hála a 2007-es, a súlyos bűncselekményekről szóló törvénynek, ami a korábbiakhoz képest jóval mélyebb és szélesebb körű adatmegosztást tesz lehetővé a kormányzati ügynökségek között a súlyos bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében.

A 2007-es törvény alapján létrehozott, a súlyos bűnelkövetéseket megelőzni hivatott rendelet, a Serious Crime Prevention Order (röviden SCPO) már kifejezetten azt célozza, hogy a rendőrség anélkül is felléphessen a bűncselekmények lehetséges gyanúsítottjaival szemben, hogy ellenük büntetőjogi eljárást kelljen kezdeményezni.

A gyakorlatban a rendőrség arra is használja a rendeletet, hogy a szürkezónás bűnözéssel szemben is fellépjen, mint amilyen a szerintük a bűnöző bandaéletet népszerűsítő drill rap.

Nagy visszhangja volt például annak a 2018-as esetnek, amikor a Skengdo és AM nevű drill rappereket a bíróság kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azért, mert egy koncertjükön eljátszották a bandavilág erőszakosságáról szóló Attempted 1.0 című számot. Tavalyi történet az is, hogy öt drill rapper a bíróság ítélete alapján nem hozhat ki új számot erőszakos szövegekkel, és kötelezően értesíteniük kell a rendőrséget minden új megjelenésükről, illetve koncertjükről.

Ezek az ügyek persze megütközést keltettek a szólásszabadságért felszólaló szervezetek, illetve a rapperek között is. A Skengdo és AM-ügy kapcsán A Cenzúra Indexe nevű szervezet vezérigazgatója, Jodie Ginsberg például a törvényi szabályozás túlterjeszkedéséről beszélt, ami szerinte nem oldja meg az erőszakos bűncselekmények problémáját. Hasonló véleményt fogalmazott meg idén júniusban egy vezető, Krept and Konan néven alkotó, brit rapduó is, ami egy majdnem tizenkét perces videót tett közzé, felszólítva a rendőrséget, hogy hagyjanak fel a fiatal, színesbőrű művészek kriminalizálásával.

MONTÁZS: Petróczi Rafael via Rico Racks / Twitter

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek