+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 18:23
Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

A bíróság bűnösnek találta, és három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Ervine Kimpalu londoni lakosra kábítószer-kereskedelemért, illetve az ebből származó készpénz birtoklásáért. Az ítélet azonban itt nem ér véget: Ervine Kimpalu egy öt évre szóló tiltást is kapott, melynek értelmében nem rappelhet arról, amiről csak akar.

 

Az érintettet ugyanis művésznevén Rico Racksnek hívják, és egyike azoknak a rappereknek, akikkel évek óta hadakozik a brit rendőrség.

 

Rico Racksnek az ítélet szerint az elkövetkező öt évben kerülnie kell számaiban a drogozáshoz kapcsolódó szóhasználatot, amit ennek előtt előszeretettel megtett.

 

Így például nem rappelhet az úgynevezett bandoe nevű helyről sem, ami a szlengben a kábítószer-kereskedelem és -használat színhelyét jelöli.

 

London polgármestere szerint a bűnözésről szövegelő rapperek miatt sok a késelés Nagy-Brittaniában

 

A tiltás nem olyan meglepő, ha hozzátesszük, Rico Racks az úgynevezett drill rap műfaját képviseli. A drill rap az egyesült államokbeli Chicagóból származik, és védjegye a szövegvilága: erőszak, bűnözés, nihilizmus, az utcai gettók és bandák világa – ilyen és ehhez hasonló, sötét témák jellemzik ezt a műfajt. Az évtized elején kialakult drill zene pár éven belül a brit utcákat is elérte, először Londonban jelentek meg azok a rapperek, akik társaiknál jóval kihívóbban, tabukat döntögetve kezdtek el mesélni az erőszakos, hedonista bűnözőéletről.

 

Sokaknak azonban ez nem tetszik, és azt állítják, hogy a drill rapperek a bűnözői életmódot, az egymással rivalizáló bandákat népszerűsítik, és ennek is köszönhető, hogy bizonyos bűncselekmények száma megemelkedett az Egyesült Királyságban.

 

London polgármestere, Sadiq Khan például idén márciusban a drill zenében találta meg az egyik okát annak, hogy emelkedett a késeléses bűnelkövetések száma az országban, és átfogó oktatási reformot sürgetett a helyzet javítása érdekében.

 

A rendőrök és a rapperek már évek óta gyűrik egymást

 

A rendőrségnek pedig meg is vannak az eszközei arra, hogy fellépjen a drill rapperek ellen, hála a 2007-es, a súlyos bűncselekményekről szóló törvénynek, ami a korábbiakhoz képest jóval mélyebb és szélesebb körű adatmegosztást tesz lehetővé a kormányzati ügynökségek között a súlyos bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében.

 

A 2007-es törvény alapján létrehozott, a súlyos bűnelkövetéseket megelőzni hivatott rendelet, a Serious Crime Prevention Order (röviden SCPO) már kifejezetten azt célozza, hogy a rendőrség anélkül is felléphessen a bűncselekmények lehetséges gyanúsítottjaival szemben, hogy ellenük büntetőjogi eljárást kelljen kezdeményezni.

 

A gyakorlatban a rendőrség arra is használja a rendeletet, hogy a szürkezónás bűnözéssel szemben is fellépjen, mint amilyen a szerintük a bűnöző bandaéletet népszerűsítő drill rap.

 

Nagy visszhangja volt például annak a 2018-as esetnek, amikor a Skengdo és AM nevű drill rappereket a bíróság kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azért, mert egy koncertjükön eljátszották a bandavilág erőszakosságáról szóló Attempted 1.0 című számot. Tavalyi történet az is, hogy öt drill rapper a bíróság ítélete alapján nem hozhat ki új számot erőszakos szövegekkel, és kötelezően értesíteniük kell a rendőrséget minden új megjelenésükről, illetve koncertjükről.

 

Ezek az ügyek persze megütközést keltettek a szólásszabadságért felszólaló szervezetek, illetve a rapperek között is. A Skengdo és AM-ügy kapcsán A Cenzúra Indexe nevű szervezet vezérigazgatója, Jodie Ginsberg például a törvényi szabályozás túlterjeszkedéséről beszélt, ami szerinte nem oldja meg az erőszakos bűncselekmények problémáját. Hasonló véleményt fogalmazott meg idén júniusban egy vezető, Krept and Konan néven alkotó, brit rapduó is, ami egy majdnem tizenkét perces videót tett közzé, felszólítva a rendőrséget, hogy hagyjanak fel a fiatal, színesbőrű művészek kriminalizálásával.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via Rico Racks / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

Még mindig nem tudni magyarországi fertőzésről, de Olaszországban tizenegy, Franciaországban pedig egy halottat követelt a héten Európában is megjelent vírus.

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás