Leleplezett egy orosz kémhálózatot tavaly a cseh titkosszolgálat

Szerző: Pintér Bence
2019.10.21. 15:55

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

Leleplezett egy orosz kémhálózatot tavaly a cseh titkosszolgálat
Orosz kémhálózatot leplezett le Csehországban a cseh titkosszolgálat és a szervezett bűnözés elleni központ

írja a cseh közrádió angol nyelvű honlapja a cseh titkosszolgálat (BIS) vezetője, Michal Koudelka közlése alapján. Az esetről Koudelka a cseh képviselőház tagjainak számolt be egy konferencián.

Koudelka szerint az orosz pénzből a prágai orosz nagykövetségen keresztül finanszírozott kémhálózat célja az volt, hogy különféle kibertámadásokat indítson Csehországban és a környező országokban.

A közrádió az ügy kapcsán a cseh katonai elhárítás kotábbi vezetőjével, Andor Šándorral interjúzott, aki elmondta: az orosz kémtevékenység arra irányul, hogy a NATO egységét megbontsa – szerinte ez nem meglepő, hiszen Oroszország a legnagyobb ellenfelének a NATO-t tartja. Šándor szerint az oroszok nagyon agresszívan nyomulnak a térségben.

Ez valószínűleg ugyanaz az ügy lehet, amiről már a Respekt nevű cseh hetilap is írt márciusban: eszerint a tavaly lekapcsolt kémek egy nagyobb nemzetközi hálózat részei voltak, a hálózat többi csoportja pedig más EU-s országokban tevékenykedik. A csoport két IT-céget használt fedősztoriként, és olyan gépeket használtak a kémkedéshez, amelyeket a lap szerint orosz diplomatagépjárművekben hoztak az országba.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek