Salvini alatt újra együtt az olasz jobboldal három nagy pártja

2019.10.20. 09:33

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki, és immáron az ő vezetésével hívják ki az ottani jobboldal örök ellenfelét, az ún. kommunistákat. Fotóink az Olasz Büszkeség Napjáról!

Salvini alatt újra együtt az olasz jobboldal három nagy pártja

Matteo Salvini a nyári mutatványával kitaktikázta magát a római kormányból, amit ma ezért három baloldali párt, a balpopulista Öt Csillag Mozgalom, a balközép Demokrata Párt és a balliberális Matteo Renzi-féle Italia Viva alkot. Salvini számára ezért most az utca maradt csak. Már az új Conte-kabinet megalakulása után megígérte: október tizenkilencedikére összehívja az olasz jobboldalt az új kormány ellen.

TÖMEG A SAN GIOVANNI TÉREN

TÖBB OLYAN ZÁSZLÓ IS VOLT, AMI ÉSZAKI TARTOMÁNYOKNAK KÖVETELT AUTONÓMIÁT. ENNEK FÉNYÉBEN FURA, HOGY KIFESZÍTETTEK EGY „A DÉL SALVINIVEL VAN” TRANSZPARENST IS.

Rómában, a San Giovanni téren gyűltek össze a Lega hívei. Nem csak ők jöttek: mivel végül más jobboldali pártok is támogatásukról biztosították Salvini tüntetését, a neofasiszta Olaszország Fivérei (nemrég velük énekelt Orbán Rómában) és a berlusconista Forza Italia zászlai és hívei is jelen voltak a tömegben. A Berlusconi-pártban azonban nem mindenkinek tetszett, hogy a tüntetésen képviseltette magát a hardcore-fasiszta Casapound párt is, amelynek Rómában saját megszállt háza is van a Termini-pályaudvar közelében. A Casapound kétezer főven volt jelen, de rögtön ki is jelentették: a Conte-kormányt elutasítani jöttek, nem a jobbközepet támogatni.

A színpadon is egymásra talált a három pártvezér, akik még a tavaly márciusi választásokon együtt indultak, de aztán Salvini árulása – azaz az Öt Csillaggal való koalíciókötése – miatt kicsit eltávolodott egymástól: Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini.

EGY LELKES BERLUSCONISTA

ÖT CSILLAG? INKÁBB ÖT SZARKUPAC, ÜZENI A TRANSZPARENS

Újra összeállt a jobboldali koalíció, de most már Salvini vezeti

A három nagyágyú közül először színpadra lépő Forza Italia-vezér Berlusconi arról beszélt, hogy „nemet kell mondani az adók, a bürokrácia és a túlzott jogászkodás (bíráskodás) kormányára”. Majd rátért kedvenc vesszőparipájára, és kommunistázni kezdett azon Olaszországban, ahol harminc éve nincs kommunista párt a parlamentben se: „Olaszország nem akar kommunista kormányt, Olaszország minket akar a kormányban látni”, mert szerinte a jobbközép „testesíti meg azt a jobb Olaszországot, amely dolgozik, amely termel”.

Berlusconi szerint a kommunisták többek között a bíróságokon ülnek, mert „a bírák nem hagytak fel azzal, hogy politizáljanak”. Az adócsalási és prostitúciós ügyei miatt többször is perbe fogott Berlusconi a kommunistáknál valóban már csak az igazságszolgáltatást utálja jobban.

Berlusconi beszéde végén békejobbot nyújtott Salvininek és Meloninak, és az összefogást sürgette pártjaik között, mert „együtt hatalmas győzelmet érünk el”.

A neofasiszta Giorgia Meloni arról beszélt, hogy megvédik „a jelképeiket, az egyházat, az istent, a hazát, a családot”. Meloni azt ordította, hogy „nő vagyok, anya vagyok, olasz vagyok, keresztény vagyok, és nem hagyom, hogy ezeket elvegyék tőlem”. A magát eszerint kereszténynek tartó politikusnő amúgy vadházassagban él jelenlegi barátjával, akitől gyereke született. Meloni külön hangsúlyozta, hogy a San Giovanni tér hagyományosan a baloldal tüntetéseinek volt a helyszíne a múltban, de „visszavettük a vörös zászlóktól, és most a nemzeti trikoloré a tér” – sikította Meloni.

EGY BÜSZKE OLASZ SALVINI-SZAVAZÓ

EGY MÁSIK BÜSZKE OLASZ SALVINI-SZAVAZÓ

Salvini szabadulni akar a szélsőséges címkétől

Kettejük után – Berlusconi halkan, kevés átéléssel beszélt, Meloni nagyon hosszan, rikácsolva ordibált – a kimondottan jó szónoknak tűnő, az orbáni magabiztosságot a gyurcsányi ripacskodással ügyesen ötvöző Matteo Salvini lépett színpadra.

A Lega-elnök – mintegy a Legát nemrég még kritizáló Berlusconinak is üzenve – azt mondta: „ez itt nem a szélsőségesek tere, ez itt azon olaszok tere, akik büszkék arra, hogy olaszok”, majd végigmutatott a téren: „a nép az elit ellen, a tér a paloták ellen”. Salvini szerint összesen kétszázezren gyűltek össze meghallgatni őt. A Legával szemben nem ellenséges rendőrség azonban ötvenezer résztvevőről beszélt.

AZ EGYIK LEGTÖBBET FOTÓZOTT TÜNTETÉSI KELLÉK EZÉ AZ ÚRÉ VOLT

EZ PEDIG UGYANAZ, CSAK HÁTULRÓL

Salvini meghirdette az esedékes teendőket: meg kell nyerni a közelgő regionális választásokat, köztük a nemsokára esedékes umbriait, „majd hazaküldjük ezt a kormányt, és azok térnek vissza, akik tudnak is kormányozni” – utalt magára, noha a Lega alig egy év után ellenzékbe kormányozni tudta csak magát az Öt Csillag mellett.

Salvini kitért az egyházi kritikákra is – mint ismert, több katolikus értelmiségi és pap is azt állította, aki keresztény, nem lehet Salvini híve. A Lega elnöke szerint viszont inkább azokkal kéne foglalkozni, akiknek „véres a kezük” a menekültkérdésben, és szerinte ez nem ő, hanem azok, akik támogatják az illegális bevándorlást. Salvini szerint „az egyetlen megoldás” ma Olaszország számára, hogy „csökkenteni kell az olaszok adóit”.

SALVINI BESZÉDE ALATT INKÁBB KUTYÁJA LELKÉVEL FOGLALKOZOTT A GAZDI

SOKAN A SELFIEZÉS UTÁN LÉPTEK IS, A BESZÉDEKET ÚGYIS NÉZHETIK A FACEBOOKON, KÉNYELMESEBBEN, EGY POHÁR PROSECCO VAGY SZŰRETLEN ICHNUSA MELLETT

A római tüntetésen amúgy – hasonlóan egy augusztus végi Lega-tüntetéshez – a La Repubblica baloldali napilap zsidó származású tudósítóját, Gad Lernert a tömeg meglökdöste, bár ezúttal nem zsidózta le (noha „a menjél haza“ kitétel érthető akként is).

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek