+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 20. vasárnap, 08:41
Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

Bár a zöldülés keretében egyre többet hallani róla, hogy vissza kéne fognunk a környezetet különösképp szennyező repülőhasználatot, úgy tűnik, a világ épp más irányba tart: az ausztrál Qantas szombaton sikeresen tesztelte le a Sidney-New York közvetlen útvonalát, összesen 19 óra és 16 perc alatt. Ezzel ez lesz a világ leghosszabb repülőjárata időben, és persze 16200 kilométerével távban is – írja a BBC.

 

Az még nincs eldöntve, a mostani 49 emberen túl civilek is ülhetnek-e majd majdnem egy napot repülőn, ugyanis ez a járat egyelőre rakomány nélkül, korlátozott poggyászméretekkel indult el annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üzemagyag felférjen rá.

 

Nem is a benzin volt az érdekes, hanem az utasok és a pilóták, akik az úton magukon tesztelték, milyen hatással van az emberi szervezetre 20 óra folyamatosan a levegőben. Az utasok magas szénhidráttartalmú ételt kaptak, amitől elvileg jobban tudtak aludni, a pilóták agyhullámait pedig folyamatosan monitorozták, figyelték a melatonin szintjüket, és külön ellenőrizték, milyen hatással van az emberi szervezetre ennyi időzóna egyszerre történő átlépése.

 

Az extrahossszú repülőutak egyre nagyobb számban lepik el a világot: a Singapore Airlines a tavalyi év óta 18 óra és 20 percig tartó közvetlen járatot üzemeltet Szingapúr és New York között, a Qatar Airways pedig 17 óra és 40 perc alatt repülő rendszeresen a Doha-Auckland távot. Érdekes, hogy a top 10-es listán egyáltalán nincs Európát érintő járat.

 

Ha jól sikerülnek a tesztek, a Quantas járata 2022-ben indulhat el utasokkal is.

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Összefoglaltuk, mi hangzott el a pénteki koronatájékoztatón!

Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

A halálos áldozatok mindegyike krónikus beteg volt, a regisztrált fertőzöttek száma pedig elhagyta a hatszáz főt.

A mikroblog-szolgáltató összesen öt ország kamuhálózatát törölte, de ebből Szerbiának nagyobb bázisa volt, mint a másik négynek összesen.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás