+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 20. vasárnap, 08:41
Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

Bár a zöldülés keretében egyre többet hallani róla, hogy vissza kéne fognunk a környezetet különösképp szennyező repülőhasználatot, úgy tűnik, a világ épp más irányba tart: az ausztrál Qantas szombaton sikeresen tesztelte le a Sidney-New York közvetlen útvonalát, összesen 19 óra és 16 perc alatt. Ezzel ez lesz a világ leghosszabb repülőjárata időben, és persze 16200 kilométerével távban is – írja a BBC.

 

Az még nincs eldöntve, a mostani 49 emberen túl civilek is ülhetnek-e majd majdnem egy napot repülőn, ugyanis ez a járat egyelőre rakomány nélkül, korlátozott poggyászméretekkel indult el annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üzemagyag felférjen rá.

 

Nem is a benzin volt az érdekes, hanem az utasok és a pilóták, akik az úton magukon tesztelték, milyen hatással van az emberi szervezetre 20 óra folyamatosan a levegőben. Az utasok magas szénhidráttartalmú ételt kaptak, amitől elvileg jobban tudtak aludni, a pilóták agyhullámait pedig folyamatosan monitorozták, figyelték a melatonin szintjüket, és külön ellenőrizték, milyen hatással van az emberi szervezetre ennyi időzóna egyszerre történő átlépése.

 

Az extrahossszú repülőutak egyre nagyobb számban lepik el a világot: a Singapore Airlines a tavalyi év óta 18 óra és 20 percig tartó közvetlen járatot üzemeltet Szingapúr és New York között, a Qatar Airways pedig 17 óra és 40 perc alatt repülő rendszeresen a Doha-Auckland távot. Érdekes, hogy a top 10-es listán egyáltalán nincs Európát érintő járat.

 

Ha jól sikerülnek a tesztek, a Quantas járata 2022-ben indulhat el utasokkal is.

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás