Lement az első megszakítás nélküli 20 órás repülőút

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.20. 08:41

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

Lement az első megszakítás nélküli 20 órás repülőút

Bár a zöldülés keretében egyre többet hallani róla, hogy vissza kéne fognunk a környezetet különösképp szennyező repülőhasználatot, úgy tűnik, a világ épp más irányba tart: az ausztrál Qantas szombaton sikeresen tesztelte le a Sidney-New York közvetlen útvonalát, összesen 19 óra és 16 perc alatt. Ezzel ez lesz a világ leghosszabb repülőjárata időben, és persze 16200 kilométerével távban is – írja a BBC.

Az még nincs eldöntve, a mostani 49 emberen túl civilek is ülhetnek-e majd majdnem egy napot repülőn, ugyanis ez a járat egyelőre rakomány nélkül, korlátozott poggyászméretekkel indult el annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üzemagyag felférjen rá.

Nem is a benzin volt az érdekes, hanem az utasok és a pilóták, akik az úton magukon tesztelték, milyen hatással van az emberi szervezetre 20 óra folyamatosan a levegőben. Az utasok magas szénhidráttartalmú ételt kaptak, amitől elvileg jobban tudtak aludni, a pilóták agyhullámait pedig folyamatosan monitorozták, figyelték a melatonin szintjüket, és külön ellenőrizték, milyen hatással van az emberi szervezetre ennyi időzóna egyszerre történő átlépése.

Az extrahossszú repülőutak egyre nagyobb számban lepik el a világot: a Singapore Airlines a tavalyi év óta 18 óra és 20 percig tartó közvetlen járatot üzemeltet Szingapúr és New York között, a Qatar Airways pedig 17 óra és 40 perc alatt repülő rendszeresen a Doha-Auckland távot. Érdekes, hogy a top 10-es listán egyáltalán nincs Európát érintő járat.

Ha jól sikerülnek a tesztek, a Quantas járata 2022-ben indulhat el utasokkal is.

FOTÓ: Disney

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek