+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 20. vasárnap, 08:41
Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

Bár a zöldülés keretében egyre többet hallani róla, hogy vissza kéne fognunk a környezetet különösképp szennyező repülőhasználatot, úgy tűnik, a világ épp más irányba tart: az ausztrál Qantas szombaton sikeresen tesztelte le a Sidney-New York közvetlen útvonalát, összesen 19 óra és 16 perc alatt. Ezzel ez lesz a világ leghosszabb repülőjárata időben, és persze 16200 kilométerével távban is – írja a BBC.

 

Az még nincs eldöntve, a mostani 49 emberen túl civilek is ülhetnek-e majd majdnem egy napot repülőn, ugyanis ez a járat egyelőre rakomány nélkül, korlátozott poggyászméretekkel indult el annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üzemagyag felférjen rá.

 

Nem is a benzin volt az érdekes, hanem az utasok és a pilóták, akik az úton magukon tesztelték, milyen hatással van az emberi szervezetre 20 óra folyamatosan a levegőben. Az utasok magas szénhidráttartalmú ételt kaptak, amitől elvileg jobban tudtak aludni, a pilóták agyhullámait pedig folyamatosan monitorozták, figyelték a melatonin szintjüket, és külön ellenőrizték, milyen hatással van az emberi szervezetre ennyi időzóna egyszerre történő átlépése.

 

Az extrahossszú repülőutak egyre nagyobb számban lepik el a világot: a Singapore Airlines a tavalyi év óta 18 óra és 20 percig tartó közvetlen járatot üzemeltet Szingapúr és New York között, a Qatar Airways pedig 17 óra és 40 perc alatt repülő rendszeresen a Doha-Auckland távot. Érdekes, hogy a top 10-es listán egyáltalán nincs Európát érintő járat.

 

Ha jól sikerülnek a tesztek, a Quantas járata 2022-ben indulhat el utasokkal is.

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás