Az észak-macedón miniszterek kicsit kiakadtak az EU-ra

Szerző: Pintér Bence
2019.10.18. 14:36

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az EU világosan mondja meg, mi a helyzet.

Az észak-macedón miniszterek kicsit kiakadtak az EU-ra

Mint arról reggel beszámoltunk: Emmanuel Macron francia elnök vétója miatt semmiféle egyezségre nem jutottak tegnap az EU vezetői a nyugat-balkáni bővítés sorsáról, avagy Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásának megkezdéséről: hiába van mellette Donald Tusk, az Európai Bizottság és Angela Merkel német kancellár, a franciák nem tágítanak, ennek eredményeképpen az EU-csúcs résztvevői semmit nem írtak alá az ügyben.

Ezen akadt ki egy kicsit Észak-Macedónia miniszterelnöke a Twitteren.

„Az EU vezetői fogalmazzanak világosan: ha nincs konszenzus a Nyugat-Balkán európai jövőjéről, ha a 2003-as thessaloniki ígéret nem áll, tudassák velünk” – írta Nikola Dimitrov, aki egyúttal háláját fejezte ki minden olyan vezetőnek, aki küzdött az észak-macedón tagságért, kiemelve a tényt, hogy az egész ország nevét megváltoztatták egyébként, hogy megfeleljenek az EU kritériumainak.

Bujar Osmani, az ország európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese azt emelte ki, hogy az EU döntése nem csak Észak-Macedóniában, de az összes nyugat-balkáni országban aláássa az EU hitelességét. Hozzátette: ez persze nem akadályozza meg, hogy a továbbiakban is folytassák az integrációhoz szükséges teendőket, mivel

„bármi is legyen, Észak-Macedónia Európa része”.

Mindeközben az EU-csúcson a területért egyelőre még felelős biztos, Johannes Hahn is kifejezte: nagyon csalódott a döntés miatt.

FOTÓ: Bakodi Péter-Illés Gergő / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek