+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 17. csütörtök, 09:04
A pár éve felfedezett, de most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

1958-ban készült egy B kategóriás, tudományos-fantasztikus horror The Blob (magyarul A massza) címen, amiben egy titokzatos, amőbaszerű organizmus terrorizálja a pennsylvaniai Downingtown lakóit, bekebelezve és magába olvasztva mindent, ami útjába kerül.

 

Ki gondolta volna, hogy a film valósággá is válhat? Pontosabban hogy a film a tudta nélkül a valóságot imitálta.

 

Ugyanis a tudományos világ pár éve már felfedezte és vizsgálja azt az egyébként több millió éve létező organizmust, amit a Párizsi Állatkert szombattól nyilvánosan is bemutat a nagyközönségnek mint az állatkert legújabb lakóját. Az élőlény tudományos elnevezése a Physarum polycephalum, de köznapi nevén egyszerűen csak – utalva a horror filmre – „blobnak” hívják. (A blob egyébként tükörfordításban foltot jelent, de mivel szakszerű magyar elnevezés még nincs rá, ezért maradok a blob megnevezésnél.)

 

„A blob egy olyan élőlény, amely a természet egyik legnagyobb rejtélye” – jellemezte az organizmust Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója, amihez az állatkert is tartozik.

 

 

A blob ugyanis egy sárgaszínű, a környezetére rátapadó, gombának kinéző valami, aminek nincsen szája, nincsen gyomra és szeme, mégis – akárcsak az állatok – képes érzékelni az élelmet, és afelé mozogni. De nem is akárhogyan. A blob határozottan egy intelligens, tanulékony lény, ami képes nem hogy megtalálni egy útvesztőben az étel felé vezető utat, még meg is tanulja, hogy mely irányokba nem szabad mennie. A tudósok ezt úgy tesztelték, hogy az útvesztő egy részét sóval szórták be, amit a blob kifejezetten nem szeret, és a fura élőlény nem is ment arra, még ha az étel amúgy közvetlenül a sós felület mögött is volt.

 

Ami miatt ez a látható értelem és tanulási képesség zavarba ejtő, hogy a blobnak nincs agya, nincs idegrendszere, ami utasíthatná a testét, hogy az egyes helyzetekben hogyan viselkedjen.

 

A legújabb kutatások szerint speciális, jelátvitelre alkalmas jelzőmolekula áll a komplex viselkedés hátterében, de találgatták már azt is, hogy a blob hullámokat bocsát ki a testén keresztül ahhoz, hogy érzékelni tudja környezetét.

 

A tudományos világ még így is értetlenül áll a blob előtt, és nem tudják eldönteni, hogy hova is sorolják azt: a gombák vagy az állatok közé.

 

Mindenesetre az már biztos a tudósok szerint, hogy a blobnak majdnem 720 nemét lehet azonosítani, és ha félbevágjuk, két perc alatt képes magát meggyógyítani.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via bioGraphicMagazine / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás