+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 16. szerda, 07:52
Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ, aki abban bízik: a végső meccs közte és a Warrennél is baloldalibb Bernie Sanders között dőlhet el. Egy ilyen meccsben ugyanis mindenkit, aki középen áll, Biden mozgósítani tud. Sanders mellé azonban a fiatal demokraták egyik sztárja áll oda.

Ohio ingadozó államnak számít. Noha jelenleg inkább a republikánusok határozzák meg, és 2016-ban is Donald Trump szerezte meg a többséget, 2008-ban és 2012-ben Barack Obama a demokratáknak hódította el.

 

A klasszikus kérdés: miből?

 

Kedd este itt gyűlt össze a tizenkét politikus, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni. A szeptemberi texasi vitához képest a mostani sokkal összeszedettebb volt – és jobban láthatóak lettek az ideológiai különbségek.

 

A vita elejét még az egyetértés uralta. A Donald Trump elleni impeachment eljárást mindegyik jelölt üdvözölte. Egyedül Andrew Yang, a többek között a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló baloldali vállalkozó mondta azt:

 

a republikánus elnököt nem elég elmozdítani, mert ezzel nem oldódnak meg azok a problémák, amelyek Trump elnökségéhez vezettek.

 

Ezek között említette Ohio példáját is, ahol a demokraták nem foglalkoztak eleget a munkásosztállyal, ezért onnan is sokan szavaznak át Trumpra.

 

Igazi vita az egészségügy kapcsán alakult ki. Mint ismert: Elizabeth Warren mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítást akar (ahogy az Európa valamennyi országában is van), Bernie Sanders pedig a magánpénztárak tagjainak is kötelezővé tenné az állami pénztárban való tagságot. Noha ezen ötletek Kanadában vagy Európában még különösen baloldalinak se számítanak, az USA-ban ez már szélsőbaloldal – olyannyira, hogy mérsékeltebb demokrata jelöltek össztűz alá vették Warrent.

 

Amy Klobuchar minnesotai szenátor szerint Warren nem árulja el, mi lenne az egészségügyi terveinek pénzügyi háttere

 

– konkrétan arra célzott, hogy lesz-e adóemelés, ami az USA-ban ördögi dolognak számít. Klobuchar szerint Warren tervei „álmodozások“.  Warren azt mondta, hogy az ő terveivel a középosztály járna jól, a középosztály számára nem jelentene több kiadást. Ezt azonban nem hitte el neki Klobuchar, aki szerint „Bernie Sanders legalább őszinte”, ő ugyanis nyíltan kiáll az adóemelések mellett.

 

Sanders valóban egyértelműbben állt ki a baloldali nézetei mellett. Adóemelést akarna, és egyáltalán nem vonná vissza azt a mondatát, hogy a cél az, hogy ne legyen több dollármilliárdos.

 

Így használhatja ki Biden Sanders-t

 

A keddi vita főleg Warrenről szólt – mégpedig a massachusettsi szenátor támadásáról. Nem is feltétlenül Biden végezte el ezt a „munkát”, hanem a többi, kevesebb eséllyel rendelkező mérsékeltebb jelölt, akik ezzel segíthetnek Bidennek letolni Warrent a pályáról.

 

JOE BIDEN SÜTI AZ ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYSTEAKET

 

A három fő esélyes Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. Bidennek az az érdeke, hogy ne Warren nőjjön fel vele szemben ellenjelöltként, azaz a mostani vitában keményen támadta őt, miközben hagyta, hogy Sanders jelenhessen meg baloldali alternatívaként.

 

Biden azzal számolhat: neki jobban megéri, ha Sanders az ellenfele,

 

mert a vermonti szenátor már tényleg túl radikális lenne sokaknak, mint azon Warren, aki radikálisokat, de centristákat is meg tudhat szólítani.

 

Bernie Sanders, aki a vitán is megköszönte az imákat a nemrégi szívinfarktusa után, eközben Warren alól képes kiszervezni a párt baloldalát: Alexandria Ocasio-Cortez new yorki képviselő például Sanders támogatására fog felszólítani. Bernie Sanders most szombaton New Yorkban tart kampányrendezvényt, és ott várható a hivatalos bejelentés. Ezzel viszont az amerikai baloldal két ikonikus – a legidősebb és a legfiatalabb – politikusa foghat össze, ami Elizabeth Warren esélyei ronthatja.

 

De ha Biden komolyan úgy hiszi, neki megéri Sanderst (és nem Warrent) kihívóként tudni, akkor neki is jól jön Sanders és Ocasio-Cortez szövetsége Warren ellenében.

 

Ha érdekel, hogy nézett ki Elizabeth Warren new yorki kampányrendezvénye, olvasd el róla Techet Péter cikkét!

 

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás