+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 16. szerda, 07:52
Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ, aki abban bízik: a végső meccs közte és a Warrennél is baloldalibb Bernie Sanders között dőlhet el. Egy ilyen meccsben ugyanis mindenkit, aki középen áll, Biden mozgósítani tud. Sanders mellé azonban a fiatal demokraták egyik sztárja áll oda.

Ohio ingadozó államnak számít. Noha jelenleg inkább a republikánusok határozzák meg, és 2016-ban is Donald Trump szerezte meg a többséget, 2008-ban és 2012-ben Barack Obama a demokratáknak hódította el.

 

A klasszikus kérdés: miből?

 

Kedd este itt gyűlt össze a tizenkét politikus, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni. A szeptemberi texasi vitához képest a mostani sokkal összeszedettebb volt – és jobban láthatóak lettek az ideológiai különbségek.

 

A vita elejét még az egyetértés uralta. A Donald Trump elleni impeachment eljárást mindegyik jelölt üdvözölte. Egyedül Andrew Yang, a többek között a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló baloldali vállalkozó mondta azt:

 

a republikánus elnököt nem elég elmozdítani, mert ezzel nem oldódnak meg azok a problémák, amelyek Trump elnökségéhez vezettek.

 

Ezek között említette Ohio példáját is, ahol a demokraták nem foglalkoztak eleget a munkásosztállyal, ezért onnan is sokan szavaznak át Trumpra.

 

Igazi vita az egészségügy kapcsán alakult ki. Mint ismert: Elizabeth Warren mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítást akar (ahogy az Európa valamennyi országában is van), Bernie Sanders pedig a magánpénztárak tagjainak is kötelezővé tenné az állami pénztárban való tagságot. Noha ezen ötletek Kanadában vagy Európában még különösen baloldalinak se számítanak, az USA-ban ez már szélsőbaloldal – olyannyira, hogy mérsékeltebb demokrata jelöltek össztűz alá vették Warrent.

 

Amy Klobuchar minnesotai szenátor szerint Warren nem árulja el, mi lenne az egészségügyi terveinek pénzügyi háttere

 

– konkrétan arra célzott, hogy lesz-e adóemelés, ami az USA-ban ördögi dolognak számít. Klobuchar szerint Warren tervei „álmodozások“.  Warren azt mondta, hogy az ő terveivel a középosztály járna jól, a középosztály számára nem jelentene több kiadást. Ezt azonban nem hitte el neki Klobuchar, aki szerint „Bernie Sanders legalább őszinte”, ő ugyanis nyíltan kiáll az adóemelések mellett.

 

Sanders valóban egyértelműbben állt ki a baloldali nézetei mellett. Adóemelést akarna, és egyáltalán nem vonná vissza azt a mondatát, hogy a cél az, hogy ne legyen több dollármilliárdos.

 

Így használhatja ki Biden Sanders-t

 

A keddi vita főleg Warrenről szólt – mégpedig a massachusettsi szenátor támadásáról. Nem is feltétlenül Biden végezte el ezt a „munkát”, hanem a többi, kevesebb eséllyel rendelkező mérsékeltebb jelölt, akik ezzel segíthetnek Bidennek letolni Warrent a pályáról.

 

JOE BIDEN SÜTI AZ ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYSTEAKET

 

A három fő esélyes Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. Bidennek az az érdeke, hogy ne Warren nőjjön fel vele szemben ellenjelöltként, azaz a mostani vitában keményen támadta őt, miközben hagyta, hogy Sanders jelenhessen meg baloldali alternatívaként.

 

Biden azzal számolhat: neki jobban megéri, ha Sanders az ellenfele,

 

mert a vermonti szenátor már tényleg túl radikális lenne sokaknak, mint azon Warren, aki radikálisokat, de centristákat is meg tudhat szólítani.

 

Bernie Sanders, aki a vitán is megköszönte az imákat a nemrégi szívinfarktusa után, eközben Warren alól képes kiszervezni a párt baloldalát: Alexandria Ocasio-Cortez new yorki képviselő például Sanders támogatására fog felszólítani. Bernie Sanders most szombaton New Yorkban tart kampányrendezvényt, és ott várható a hivatalos bejelentés. Ezzel viszont az amerikai baloldal két ikonikus – a legidősebb és a legfiatalabb – politikusa foghat össze, ami Elizabeth Warren esélyei ronthatja.

 

De ha Biden komolyan úgy hiszi, neki megéri Sanderst (és nem Warrent) kihívóként tudni, akkor neki is jól jön Sanders és Ocasio-Cortez szövetsége Warren ellenében.

 

Ha érdekel, hogy nézett ki Elizabeth Warren new yorki kampányrendezvénye, olvasd el róla Techet Péter cikkét!

 

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás