Demokrata előválasztás: miért vette mindenki össztűz alá Elizabeth Warrent?

Szerző: Techet Péter
2019.10.16. 07:52

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ, aki abban bízik: a végső meccs közte és a Warrennél is baloldalibb Bernie Sanders között dőlhet el. Egy ilyen meccsben ugyanis mindenkit, aki középen áll, Biden mozgósítani tud. Sanders mellé azonban a fiatal demokraták egyik sztárja áll oda.

Demokrata előválasztás: miért vette mindenki össztűz alá Elizabeth Warrent?

Ohio ingadozó államnak számít. Noha jelenleg inkább a republikánusok határozzák meg, és 2016-ban is Donald Trump szerezte meg a többséget, 2008-ban és 2012-ben Barack Obama a demokratáknak hódította el.

A klasszikus kérdés: miből?

Kedd este itt gyűlt össze a tizenkét politikus, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni. A szeptemberi texasi vitához képest a mostani sokkal összeszedettebb volt – és jobban láthatóak lettek az ideológiai különbségek.

A vita elejét még az egyetértés uralta. A Donald Trump elleni impeachment eljárást mindegyik jelölt üdvözölte. Egyedül Andrew Yang, a többek között a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló baloldali vállalkozó mondta azt:

a republikánus elnököt nem elég elmozdítani, mert ezzel nem oldódnak meg azok a problémák, amelyek Trump elnökségéhez vezettek.

Ezek között említette Ohio példáját is, ahol a demokraták nem foglalkoztak eleget a munkásosztállyal, ezért onnan is sokan szavaznak át Trumpra.

Igazi vita az egészségügy kapcsán alakult ki. Mint ismert: Elizabeth Warren mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítást akar (ahogy az Európa valamennyi országában is van), Bernie Sanders pedig a magánpénztárak tagjainak is kötelezővé tenné az állami pénztárban való tagságot. Noha ezen ötletek Kanadában vagy Európában még különösen baloldalinak se számítanak, az USA-ban ez már szélsőbaloldal – olyannyira, hogy mérsékeltebb demokrata jelöltek össztűz alá vették Warrent.

Amy Klobuchar minnesotai szenátor szerint Warren nem árulja el, mi lenne az egészségügyi terveinek pénzügyi háttere

– konkrétan arra célzott, hogy lesz-e adóemelés, ami az USA-ban ördögi dolognak számít. Klobuchar szerint Warren tervei „álmodozások“.  Warren azt mondta, hogy az ő terveivel a középosztály járna jól, a középosztály számára nem jelentene több kiadást. Ezt azonban nem hitte el neki Klobuchar, aki szerint „Bernie Sanders legalább őszinte”, ő ugyanis nyíltan kiáll az adóemelések mellett.

Sanders valóban egyértelműbben állt ki a baloldali nézetei mellett. Adóemelést akarna, és egyáltalán nem vonná vissza azt a mondatát, hogy a cél az, hogy ne legyen több dollármilliárdos.

Így használhatja ki Biden Sanders-t

A keddi vita főleg Warrenről szólt – mégpedig a massachusettsi szenátor támadásáról. Nem is feltétlenül Biden végezte el ezt a „munkát”, hanem a többi, kevesebb eséllyel rendelkező mérsékeltebb jelölt, akik ezzel segíthetnek Bidennek letolni Warrent a pályáról.

JOE BIDEN SÜTI AZ ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYSTEAKET

A három fő esélyes Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. Bidennek az az érdeke, hogy ne Warren nőjjön fel vele szemben ellenjelöltként, azaz a mostani vitában keményen támadta őt, miközben hagyta, hogy Sanders jelenhessen meg baloldali alternatívaként.

Biden azzal számolhat: neki jobban megéri, ha Sanders az ellenfele,

mert a vermonti szenátor már tényleg túl radikális lenne sokaknak, mint azon Warren, aki radikálisokat, de centristákat is meg tudhat szólítani.

Bernie Sanders, aki a vitán is megköszönte az imákat a nemrégi szívinfarktusa után, eközben Warren alól képes kiszervezni a párt baloldalát: Alexandria Ocasio-Cortez new yorki képviselő például Sanders támogatására fog felszólítani. Bernie Sanders most szombaton New Yorkban tart kampányrendezvényt, és ott várható a hivatalos bejelentés. Ezzel viszont az amerikai baloldal két ikonikus – a legidősebb és a legfiatalabb – politikusa foghat össze, ami Elizabeth Warren esélyei ronthatja.

De ha Biden komolyan úgy hiszi, neki megéri Sanderst (és nem Warrent) kihívóként tudni, akkor neki is jól jön Sanders és Ocasio-Cortez szövetsége Warren ellenében.

Ha érdekel, hogy nézett ki Elizabeth Warren new yorki kampányrendezvénye, olvasd el róla Techet Péter cikkét!

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek