Elkaszálta az egyházak kárpótlásának megadóztatását a cseh alkotmánybíróság

Szerző: Pintér Bence
2019.10.16. 09:00

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Elkaszálta az egyházak kárpótlásának megadóztatását a cseh alkotmánybíróság

Végigkövettük az Azonnalin, hogy Csehországban a liberális-baloldali kisebbségi kormányt kívülről támogató kommunisták zsarolása után olyan törvényt hoztak, amely alapján az egyházak számára nyújtott kárpótlási pénzeket megadóztatták. A legújabb fordulatról a cseh közrádió számol be:

jobboldali szenátorok a cseh alkotmánybíróság elé terjesztették az ügyet, ami felülvizsgálta, majd eltörölte a törvényt.

A törvénynek egyébként majdnem olyan rögös útja volt az elfogadásig, mint annak a 2013-as, jobboldali kormány által hozott törvénynek, amely alapján egyáltalán járt a kárpótlás a cseh egyházaknak azon ingatlanjaik után, amit a náci és a kommunista rezsimek elvettek tőlük, és a cseh állam nem szolgáltatott vissza.

A 75 milliárd koronát (930 milliárd forintot) érő visszajuttatott ingatlanok és földek mellett összesen 59 milliárd koronás (731 milliárd forintos) kárpótlás fizetésére kötelezte magát az állam részletekben, erre vetettek volna ki a kommunisták javaslatára 19 százalékos adót, avagy 380 millió koronát (4,8 milliárd forintot) adót vettek volna el az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekből, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján. A képviselőház megszavazta, a szenátus pedig visszadobta a tervezetet, amit a képviselők megint megszavaztak áprilisban.

Az ügy kapcsán korábban már írtunk róla, mert érdekes, hogy Csehország egyébként különböző történelmi okokból egyáltalán nem vallásos ország, mindössze a lakosság 29 százaléka hisz Istenben.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek