Női biztosjelöltet is szeretne hallani Orbántól von der Leyen

Szerző: Illés Gergő
2019.10.15. 09:28

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

Női biztosjelöltet is szeretne hallani Orbántól von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke ambiciózus ígéretet tett, mikor kijelentette, hogy saját bizottságában nemi egyenlőség lesz a biztosok között, vagyis a britekkel együtt huszonnyolc, anélkül huszonhét tagállamnak úgy kell megosztoznia a biztosi helyeken, hogy azoknak fele nőkből, a másik fele pedig férfiakból álljon.

A franciák hezitálása és a román kormány összeomlása miatt is várunk

A női kvóta persze új kihívás volt a tagállamoknak, hiszen az eddigi bizottságok a nők arányát tekintve meg sem közelítették azt, amit most von der Leyen elvár, de végül mikor a leendő elnök szeptember elején kihirdette biztosjelöltjeinek névsorát – róluk itt olvashatsz bővebben –, úgy tűnt, a nemi egyenlőség realitássá válhat. Ezután viszont következtek a biztosjelöltek meghallgatásai, és két jelölt, a román Rovana Plumb (akinek nagy előnye volt, hogy nő), és Trócsányi László már a rajtvonal előtt, a jogi szakbizottság zárt meghallgatásán elhasalt. Később a szakbizottságok meghallgatásain még egy női jelölt esett ki, mégpedig a francia Sylvie Goulard-ral kapcsolatban állapítottak meg a képviselők komoly etikai problémákat, Emmanuel Macron francia elnök pedig – aki épp a napokban tárgyalt von der Leyennel – nem leplezte csalódottságát amiatt, hogy az EP elkaszálta a jelöltjét.

Azzal viszont, hogy

a románok és a franciák által két női jelölt is kiesett, Magyarország pedig Várhelyi Olivér uniós szakdiplomatát szeretné majd jelölni Trócsányi helyére, felborult a nemi egyensúly.

További bizonytalan tényező ráadásul, hogy a hétvégén váratlan módon megbukott a parlamenti többségét már augusztusban elveszítő román kormány, így most Klaus Johannis államfőnek kell javaslatot tennie egy új miniszterelnök személyére. Jelenleg a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legesélyesebb arra, hogy kormányalakítási megbízást kap.

Hétfőn Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője tisztázni, hogy

minden országban, ahol megbukott az eredeti biztosjelölt, von der Leyen két nevet – egy férfit és egy nőt – is vár új jelöltekként.

Az Agerpres román hírügynökség tudósítása szerint Andreeva úgy fogalmazott, „lehet, hogy Romániában megváltozott a politikai helyzet, de a megválasztott elnök kérése továbbra is ugyanaz: több nevesítés hasznos lenne ahhoz, hogy közelebb jussunk a döntéshez”. Még az előző, szociáldemokrata kormány egyébként Dan Nica EP-képviselőt javasolta Rovana Plumb utódjaként, de nem valószínű, hogy az ügyvivő kormány is ragaszkodna Nicához.

Akár egy hónappal is csúszhat a VDL-bizottság munkába lépése

A Bruxinfo szerint épp ezért már fel is merült Siegfried Mureșan PNL-s politikus neve, aki az Európai Néppárt parlamenti frakciójának egyik alelnökeként tevékenykedik. Vele azonban a fő probléma, hogy férfi, így nem tud eleget tenni a von der Leyen-féle kiegyensúlyozott Európai Bizottság követelményeinek, ezért rebesgetik Luminiţa Odobescu nevét is, aki Románia állandó brüsszeli képviseletét vezeti, és nő.

A kétjelöltes rendszer vonatkozik Magyarországra és Franciaországra is, előbbi ugyanakkor már nevesítette saját jelöltjét Várhelyi Olivér szakdiplomata személyében, míg a franciák még ezt nem tették meg. Ugyanakkor formálisan Várhelyi jelölését már három hete nem hagyja jóvá von der Leyen, és

nagy a találgatás, hogy vajon a bizottsági elnöknek van-e problémája Várhelyivel, vagy csak a román jelöltre vár, mielőtt jóváhagyja a magyar jelölést.

A bizottsági szóvivő Andreeva azt is kijelentette, „még nincsenek meg a biztosjelöltek a három országból”. Az is felmerült, hogy esetleg a románok és a magyarok portfóliót cserélhetnének, így Bukarest a bővítési és szomszédságpolitikai pozíciót, Budapest pedig a közlekedésügyi tárcát kaphatná meg, de Andreeva szerint nem érdemes erről spekulálni, hiszen ez a javasolt jelöltektől is függ majd.

Eredetileg az új Európai Bizottságról október 23-i strasbourgi plenáris ülésén szavazott volna az Európai Parlament. Ugyanakkor a három ország jelöltjeinek elbukása, illetve von der Leyen nőikvótás elvárásai miatt ez minimum két héttel, de akár egy hónappal is csúszhat, addig pedig a Juncker-bizottság működne tovább ügyvivőként. A jelöltállítás ugyanis elég macerás procedúra: először von der Leyennek meg kell hallgatnia, és jóvá kell hagynia őket, majd ugyanezt az Európai Tanácsnak is meg kell tennie, ezután a jogi szakbizottság átvilágítása következik (ezen hasalt el Trócsányi és Plumb), majd, ha ezzel is kész van a jelölt, akkor vár rá az igazi vizsga, a nyílt szakbizottsági meghallgatás (ezen hasalt el Goulard).

De felmerülhet a kérdés, hogyha már Várhelyi Olivér kiesik amiatt, mert férfi, akkor ki is legyen a női magyar jelölt? Szavazás lentebb!

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek