Ne kritizáljátok Erdoğant, kéri az EU-s vezetőktől a bolgár miniszterelnök

Szerző: Illés Gergő
2019.10.14. 12:10

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja majd Európára.

Ne kritizáljátok Erdoğant, kéri az EU-s vezetőktől a bolgár miniszterelnök

Miután Donald Tusk, az Európai Tanács hamarosan leköszönő elnöke pénteken keményen odamondott Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek, és arra figyelmeztetett, hogy Ankara hagyja abba Európa fenyegetését, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök azt kéri az uniós vezetőktől, hogy azok enyhítsenek az Erdoğannal kapcsolatos hangnemükön – írja az Euractiv.

A konfliktus forrása Törökország fegyveres beavatkozása a szíriai háborúba, ennek kapcsán az uniós vezetők attól tartanak, hogy a törökök a Szíria északi részén formálódó kurd autonóm tartományra csapnak majd le elsősorban. Ráadásul Erdoğan a kritikákat sem viseli túlságosan jól, mikor a fegyveres beavatkozást az európai vezetők „inváziónak” értékelik: nemrég a török elnök azzal fenyegetett, hogy

3,6 millió menedékkérőt szabadít rá Európára, ha az uniós tagállamok vezetői továbbra is kritizálják a szíriai török hadműveletet.

Erre reagált Donald Tusk, mikor úgy fogalmazott: „soha nem fogjuk elfogadni, hogy a menedékkérőket fegyverként használják és zsaroljanak velük minket. Erdoğan elnök fenyegetéseinek egyáltalán nincsen helyük”. Hozzátette: Törökországnak meg kell értenie, hogy az EU fő fenntartása a szíriai hadművelettel kapcsolatban, hogy az újabb elfogadhatatlan humanitárius katasztrófához vezetne.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök ekkor sietett Erdoğan védelmére, és szombaton kijelentette: „megkéri” brüsszeli kollégáit, hogy „fejezzék be a folyamatos támadásokat” a török elnök ellen.

„Brüsszel messze van, de a török határ közel, ott pedig négymillió menedékkérő várakozik. Nincs olyan kerítés, hadsereg, vagy bármi, ami megállíthatná a migránsokat, ha egyszer százezrével indulnak meg”

– fogalmazott Boriszov.

Az Európai Tanács október 17-én és 18-án ülésezik majd, a napirenden főleg a brexit kérdése lesz, de Törökország szíriai invázióját is átbeszélik majd az uniós tagállamok állam- és kormányfői. Erdoğan itt Boriszovon kívül Orbán Viktorban is bízhat, aki egyedüliként vétózta meg az EU török beavatkozását elítélő nyilatkozatát. Emiatt is hiányzik a végül kiadott nyilatkozatból a kurdok nevének említése. A kurdok kérdéséről az Azonnalin is kialakulni látszik egy vita, Kardos Gábor cikkét itt, Szalai Máté cikkét pedig itt olvashatod el.

Boriszov egyébként nem először segít be Erdoğannak, amennyiben annak szüksége van rá: a 2016-os török puccskísérlet után Bulgária úgynevezett „gülenistákat”, vagyis az Erdoğan-ellenes Fettulah Gülen Amerikában élő török hitszónok vélt vagy valós támogatóit adott ki Törökországnak, akik a bukott puccskísérlet után a bolgároknál kerestek menedéket. Cserébe Törökország ígéretet tett arra, hogy mindazokat a menedékkérőket, akik a bolgár-török határon álló kerítésen át beszöktek az EU-ba, visszaveszi a bolgár hatóságoktól.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek