+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. október 14. hétfő, 14:33
A csalódottság hullámait meglovagolva tudta legyőzni a fideszes polgármestert, mondja az ex-LMP-s Sallai R. Benedek, akit arról is kérdeztünk: mit üzen a függetlenként elért sikere az LMP-nek, és hogy nyúlhatott így mellé Túrkevén a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Polgármester lett Túrkevén Sallai R. Benedek korábbi LMP-s parlamenti képviselő, aki nyár elején lépett ki a pártból azután, hogy tettlegességig fajuló konfliktusba került az LMP korábbi társelnökével, Hadházy Ákossal (aki azóta szintén otthagyta a pártot). Sallai augusztus végén jelentette be, hogy függetlenként indul a polgármesteri székért a Szolnokhoz közeli kisvárosban, és akkor ezt azzal az indoklással nem volt hajlandó részletesen kommentálni az Azonnalinak, hogy Ungár Péter lapjával nem áll szóba.

 

 

Tettünk még egy próbát, hátha polgármesterként már szóba áll velünk a politikus, és nem is csalódtunk. Mint mondta, polgármesterként már nem teheti meg, hogy nem nyilatkozik.

 

Valamit a fideszes és az összellenzéki jelölt is nagyon elrontott

 

Az első kérdésünk természetesen az volt, hogy hogyan tudta megverni a hivatalban lévő fideszes Vida Tamást, aki 2014-ben nagyon magasan nyerte meg a várost. Sallai szerint ennek a fő oka a polgármester elmúlt ötéves munkájával szembeni csalódottság. Sokan azért szavaztak rá öt éve, mert azt gondolták, hogy jó lesz a városnak, ha kormánypárti a polgármester, azonban ez nem jött be.

 

„A csalódottság hullámán kínáltam ésszerű alternatívát” – összegezte Sallai.

 

Sallai úgy nyert a szavazatok 52,7 százalékával, hogy a fideszes Vida Tamás 32 százalékot kapott, és a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által esélyes ellenzéki jelöltnek kikiáltott Ozsváth László pedig 6,8 százalékkal állt bele a földbe utolsó helyen: őt még egy másik független jelölt, Szemes Attila is megelőzte 8,3 százalékkal.

 

Hogy lehet, hogy ennyire mellélőttek Márki-Zayék? – merül fel a kérdés. Sallai erre diplomatikusan azt válaszolta, hogy sokan a saját burkukban élnek, nem tudják, hogy mi van például Túrkevén. Ő pont

 

azért is indult el, mert úgy érezte, hogy a másik két nem fideszes jelöltnek esélye sincs.

 

Ez egy kis közösség, fontos a helyi ismertség, számít, hogy ki a jelölt – mondta. Sallai egyébként hálás a többi jelöltnek azért, hogy Túrkevén nem sárdobálás ment a kampányban, hanem az kifejezetten inspiráló volt, és volt polgármesterjelölti vita is. Rá egyébként még ösztönzőleg is hatott, hogy az egyik jelölt mögött összeállt az ellenzék, és így ő harmadikutas lehetőséget tudott kínálni.

 

Min kéne elgondolkodnia az LMP-nek?

 

És hogy milyen következtetést kellene levonnia volt pártjának, az LMP-nek abból, hogy ő immár függetlenként ért el sikert egy közvetlenül választott tisztségre? Semmilyet. Sallai szerint

 

az LMP-nek inkább sok más dologból, például az országos támogatottsági szintekből és eredményekből kellene következtetéseket levonnia.

 

Sallai hangsúlyozta, hogy hálás a pártnak, amiért lehetősége volt 2014-től négy évig országgyűlési képviselőként dolgozni, de megváltozott a vezetés, az irányvonal, így azzal már nem tud azonosulni. Az LMP mostani véleményformálói már nem olyanok, ami miatt szívesen dolgozna a pártnak. 

 

Sallai reggel óta az embereket nyugtatja

 

Arra a kérdésre, hogy polgármesterként mi lesz az első dolga, Sallai azt mondta: reggel óta nyugtatja az embereket, hogy nem a többségi kormányzás kultúráját akarja követni, hanem kiegyensúlyozott, békés képviselőtestületet akar létrehozni. Vida ezer körüli szavazatot szerzett, tehát még mindig erős, legitim közösség támogatja. „Nem az a célom, hogy őket elnyomjam, hanem megbékélés.” 

 

A képviselőtestületbe 2 fideszes, 2 szocialista és 5 független jelölt jutott be. Sallai azt mondta: sok olyan ügy van, amiben szívesen együttdolgozna a szocialistákkal, de még a fideszesekkel is.

 

Kifejezetten törekszik rá, hogy a Fidesz felé gesztusokat tegyen.

 

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az első ügy, amit sikerül konszenzuálisan megoldani, azt mondta: a bizottsági struktúrát lehet, hogy konszenzusosan sikerül kialakítani, és van pár fejlesztési terv, amiket a fideszes polgármester kezdett előkészíteni, és ezeket folytatni akarják.

 

FOTÓ: Sallai Róbert Benedek / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás