+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Dániel
2019. október 13. vasárnap, 17:39
Nem biztos, hogy azok a felvételek hitelesek, az újságírók sem tettek közzé konkrét adatokat – nagyjából így lehet összefoglalni a kispesti Bolyai János Általános Iskolában kialakított szavazóhelyiségnél megkérdezett emberek válaszát arra a kérdésemre, hogy befolyásolták-e őket döntésükben a Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselőről kiszivárgott felvételek. Azok, amelyeken kokainozik, valamint arról beszél, hogyan lehet pénzt csinálni a képviselői tisztséggel.

A legtöbb szavazó esetében a döntésüket semmi más nem befolyásolta, mint az, amit maguk körül látnak. „Én igazából annyit látok, hogy Kispest fejlődik. Egyébként nem foglalkozom a politikával” – mondta egy, elég laza stílusban nyilatkozó napszemüveges férfi. Hasonlóan vélekedtek Gajda Péter MSZP-s polgármester munkájáról a roma szavazók is, akik kifejezetten elégedettnek mondták magukat. Szerintük a jelenlegi polgármester régóta a helyén van már, és jót tesz. Azt, hogy kire voksoltak, semmi nem befolyásolta, és bár a kokainos videót látták, nem tulajdonítottak neki jelentőséget. „Az ilyeneket minden választásnál előveszik” – mondta egy lófarkas férfi, és többeket visszhangozva hozzátette:

 

honnan tudjuk, hogy mi igaz a kampány során felszínre került, lejárató célú felvételekből?

 

„Karácsonyra szavaztatok? Hát ti hülyék vagytok!” – ezt már egy urnák elé siető, telefonon beszélgető középkorú nő vetette oda. Miután kijött az iskolából, megkérdeztem őt és a vele sétáló középkorú férfit, mégis mi alapján döntöttek az előbb. Tarlós István főpolgármester-jelölt érvelését visszamondva közölték, hogy a biztosra voksoltak. Gajda évek óta polgármester, a kerület fejlődik. Ezért nem lehet valami ismeretlennek odaadni a vezetést, mert sokkal fontosabb az, ami biztos. Ezért mellőzve a pártpolitikát,

 

a kerület élén az MSZP-s Gajdát, a városvezetői székében pedig továbbra is Tarlós Istvánt szeretnék látni, akár fideszes, akár nem.

 

„A Karácsony egy bohóc, a Berki meg ilyenek. Az újraválasztottaknak meg bizonyítaniuk kell” – zárta le a beszélgetést a nő.

 

 

A kampányról és a botrányokról tájékozottnak a fiatalabbak tűntek, ők azt is mondták, hogy céltudatosan mentek szavazni. Azt sugallták, hogy úgy voksoltak, hogy változás történjen az országos politikában. „Persze változást szeretnék, de nem tudni, lesz-e” – lamentált egy 20 év körüli lány.

 

„Azért szavazunk, mert még élünk” – mondta egy 83 éves úr. „Mielőtt vége a dalnak, még egyszer beledobunk az urnába” – konstatálta nevetve az úr mellett ülő, hasonlóan szépkorú hölgy. Meg is kérdeztem, hogy kinek az érdekeit tartották szem előtt a voksolásnál. „Én teljes mértékben a fiatalok oldalán állok” – mondta az úr, de az már nem derült ki, hogy ennek megfelelően kire ikszelt, pláne főpolgármesternek. Mivel a kokainozó Lacknerről még csak nem is hallottak, felmerül a kérdés, hogy mi alapján dönti el valaki, ki a jó választás a fiataloknak.

 

Kokain ide vagy oda, úgy néz ki, az átlagszavazó az alapján dönt, amit a közvetlen környezetében észlel. Ha van fejlődés, az már elég. Az, meg hogy felmerül annak gyanúja, hogy Kispest MSZP-s vezetése is korrupt lehet, szinte senkit sem érdekel. „Ezek ilyenek. De én nem látok bele ebbe” – mondta őszinte mosollyal egy szemüveges bácsi, aki többekhez hasonlóan először hallott Lackner ügyéről.

 

Csak legyen tánc!

 

FOTÓK: Kiss Dániel / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás