Papokkal kampányol a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje

Szerző: Bakó Bea
2019.10.11. 14:33

Egy helyben ismert katolikus plébánossal és református lelkészekkel is közös fotókat posztolt polgármesterjelölti Facebook-oldalára Vári Attila. A plébános meglepődött.

Papokkal kampányol a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje

Nagyon belehúzott a kampányhajrába Vári Attila, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje. A jelenlegi fideszes polgármestert, Páva Zsoltot nem indította újra a Fidesz, mivel a polgármestersége alatt állami hitellel kellett megmenteni a várost a csődtől, az ellenzék pedig az LMP kivételével felsorakozott a független Péterffy Attila korábbi hőerőműigazgató mögött, így elég kiélezettnek ígérkezik a verseny a baranyai megyeszékhelyen.

Várinak a kormány számos tagja személyesen kampányolt Pécsen, viszont nem segíti az esélyeit, hogy csütörtökön kiderült: személyesen Polt Péter legfőbb ügyész kereste meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy vizsgálódjanak Vári hamis tanúzási ügyében, amelynek előzménye, hogy a Vári által igazgatott Pécsi Sport Nonprofit Zrt. biztonsági őrei bántalmaztak egy fiatalembert.

Ezzel egyidőben Vári úgy tűnik, belehúzott az erkölcsi alapú kampányba, ugyanis egyazon napon két pécsi református templom lelkészeivel, valamint egy, helyben a katolikusok körében viszonylag ismert plébánossal, Garadnay Balázzsal készült közös fotókat is kiposztolt a polgármesterjelölti Facebook-oldalára.

Felhívtuk Garadnay Balázst, aki azt mondta, kicsit meglepődött ezen: bár azt észrevette, hogy Vári Attila fotóssal érkezett, de nem kérdezte, hol fognak a felvételek megjelenni, ő arra gondolt, hogy magáncélra készülnek. Kérdésünkre, hogy szól-e Vári Attilának, hogy levegye a fotókat a kampányoldaláról, nemmel válaszolt.

A plébánostól megkérdeztük,

miben különbözik az, ha egy polgármesterjelölt egyházi személyekkel kampányol attól, hogy egy pap politizál a prédikációjában.

Garadnay erre úgy válaszolt: a papoknak nem tilos, hanem pont hogy kötelező politizálniuk, hiszen a közösségért, a poliszért élnek, azonban pártpolitizálniuk nem szabad. Szerinte „a hívek sincsenek kellőképp tisztában ezzel”.

Azzal kapcsolatban, hogy a pártmentes politizálásba belefér-e, hogy a polgármesterjelölt hivatalos Facebook-oldalára kikerül egy közös fotó, a plébános úgy válaszolt: „a templomban is vannak párttagok, baloldaliak is”. Őt az érdekli, hogy egy hívő ember felkereste őt beszélgetni. Hogy miről beszélgettek, azt nem árulta el.

Azon felvetésünkre, hogy mit szól hozzá, hogy Vári a reformátusokhoz is elment beszélgetni és fotózkodni, a plébános azt mondta: tisztességesnek tartja, hogy nem válogat.

Garadnay kérdésünkre azt is elmondta: ha az ellenzéki polgármesterjelölt megkeresné, vele is fotózkodna, de ő nem kereste meg.

Telefonon próbáltuk elérni az érintett református egyházközségeket és Vári Attila stábját is – egyelőre nem jártunk sikerrel.

NYITÓKÉP: Vári Attila, a Fidesz polgármesterjelöltje Garadnay Balázs plébánosnál / Fotó: Vári Attila, Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek