Horvát politikus: Orbán nem csak a magyaroknak, de a horvátoknak se barátja

Szerző: Techet Péter
2019.10.11. 19:02

Élesen neki ment Bojan Glavašević horvát parlamenti képviselő mai beszédében a magyar kormányfőnek. A fiatal, egykori szociáldemokrata politikus szerint téved a jelenlegi zágrábi kormány, amikor Orbánt a horvátok barátjaként állítja be.

Horvát politikus: Orbán nem csak a magyaroknak, de a horvátoknak se barátja

Bojan Glavašević, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) egykori politikusa mai parlamenti beszédében (amit horvátul itt, magyar felirattal pedig itt lehet megtekinteni) az európai korrupciót ostorozta – és példaként Magyarországot, „az Európai Unió legkorruptabb államát” hozta fel. A politikus szerint felháborító, hogy

 

„évek óta tétlenül nézzük, ahogy az EU-támogatások Orbán és barátainak meggazdagodására mennek el”.

 

Glavašević felrója a konzervatív kormánypártnak, a HDZ-nek, hogy „ugyanezt az Orbánt, ugyanezt a Fideszt” nevezik Horvátország barátainak. A politikus leszögezi: „Orbán Viktor a magyaroknak se barátja, még kevésbé Horvátország polgárainak”.

 

Majd hosszan sorolja azokat az ügyeket – Hernádi Zsolt MOL-vezér kiadatásának megtagadásától az INA megvásárlásáig –, amelyek a szocdem politikus szerint mind azt bizonyítanák, hogy „Horvátország polgárainak érdekei a legkevésbé se érdeklik Orbánt”.

 

De Glavašević szerint Borkai Zsolt győri polgármester mostani botránya azt is mutatja, hogy „Orbánt a saját polgárai se érdeklik“. Majd ismereteti röviden a Borkai-botrányt, ami amúgy a horvát sajtót is bejárta már. A vádakat ismertetve a politikus szerint Borkai „magának és barátainak drogot és prostituáltakat vett” a dubrovniki jachton. Igaz, Glavašević sem említi, hogy mindez nem csak erkölcsi, de főleg Horvátországban, ahol a prostitúció tilos, büntetőjogi kérdéseket is felvet.

 

A jelenleg független politikus szerint a korrupció ügye egész Európát érinti, nem lehet azt tagállami ügyként kezelni – a korrupcióval szemben közösen kell mindenütt fellépni. A politikus szerint a horvátoknak is elegük van abból, hogy a jobboldali kormányuk nem foglalkozik a korrupció ügyével. Ennek tudja be, hogy oly sok fiatal hagyja ott az országot, és megy inkább Írországba, Németországba vagy a skandináv államokba. A horvátoknak is elegük van abból, hogy

 

„az iskolákra, a kórházakra, a vasútra, a lakhatásra költendő pénzt prostituáltakra, drogokra, luxusjachtokra költik”.

 

Amikor az állam mindenről hallgat, azt üzeni: „nem érdekel a szegénységet, nem érdekelnek a problémáid”.

 

A politikus szerint Orbán „megpróbálja elhallgattatni az ellenfeleit, például a Momentum Mozgalom fiataljait, akik a legnagyobb veszélyt jelentik a rezsimjére”. A Momentumnak amúgy Horvátországban nem Glavašević egykoti pártja, azaz a balközép SDP a partnere.

 

A horvát liberálisok több pártban is tömörülnek: az isztriai regionális és olasz kisebbségi érdekeket képviselő IDS/DDI, illetve a balliberális Polgári Liberális Szövetség (Glas) ellenzékben, a jobboldali liberális Horvát Néppárt (HNS) pedig a kormányban ül. Noha az európai parlamenti választások előtt – a HNS és egy aprócska neoliberális párt (HSLS) kivételével – az összes liberális párt – kiegészülve a Parasztpárttal (HSS) – összeállt az Amszterdami Koalícióban, az EP-választásokon végül csak egy mandátumot szereztek. (A Momentummal a Renew Europe frakcióban ezért ma az isztriai olasz-horvát párt képviselője ül csak Horvátországból.)

 

FOTÓ: Bojan Glavašević / Facebook

 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek