+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 11. péntek, 19:02
Élesen neki ment Bojan Glavašević horvát parlamenti képviselő mai beszédében a magyar kormányfőnek. A fiatal, egykori szociáldemokrata politikus szerint téved a jelenlegi zágrábi kormány, amikor Orbánt a horvátok barátjaként állítja be.

Bojan Glavašević, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) egykori politikusa mai parlamenti beszédében (amit horvátul itt, magyar felirattal pedig itt lehet megtekinteni) az európai korrupciót ostorozta – és példaként Magyarországot, „az Európai Unió legkorruptabb államát” hozta fel. A politikus szerint felháborító, hogy

 

„évek óta tétlenül nézzük, ahogy az EU-támogatások Orbán és barátainak meggazdagodására mennek el”.

 

Glavašević felrója a konzervatív kormánypártnak, a HDZ-nek, hogy „ugyanezt az Orbánt, ugyanezt a Fideszt” nevezik Horvátország barátainak. A politikus leszögezi: „Orbán Viktor a magyaroknak se barátja, még kevésbé Horvátország polgárainak”.

 

Majd hosszan sorolja azokat az ügyeket – Hernádi Zsolt MOL-vezér kiadatásának megtagadásától az INA megvásárlásáig –, amelyek a szocdem politikus szerint mind azt bizonyítanák, hogy „Horvátország polgárainak érdekei a legkevésbé se érdeklik Orbánt”.

 

De Glavašević szerint Borkai Zsolt győri polgármester mostani botránya azt is mutatja, hogy „Orbánt a saját polgárai se érdeklik“. Majd ismereteti röviden a Borkai-botrányt, ami amúgy a horvát sajtót is bejárta már. A vádakat ismertetve a politikus szerint Borkai „magának és barátainak drogot és prostituáltakat vett” a dubrovniki jachton. Igaz, Glavašević sem említi, hogy mindez nem csak erkölcsi, de főleg Horvátországban, ahol a prostitúció tilos, büntetőjogi kérdéseket is felvet.

 

A jelenleg független politikus szerint a korrupció ügye egész Európát érinti, nem lehet azt tagállami ügyként kezelni – a korrupcióval szemben közösen kell mindenütt fellépni. A politikus szerint a horvátoknak is elegük van abból, hogy a jobboldali kormányuk nem foglalkozik a korrupció ügyével. Ennek tudja be, hogy oly sok fiatal hagyja ott az országot, és megy inkább Írországba, Németországba vagy a skandináv államokba. A horvátoknak is elegük van abból, hogy

 

„az iskolákra, a kórházakra, a vasútra, a lakhatásra költendő pénzt prostituáltakra, drogokra, luxusjachtokra költik”.

 

Amikor az állam mindenről hallgat, azt üzeni: „nem érdekel a szegénységet, nem érdekelnek a problémáid”.

 

A politikus szerint Orbán „megpróbálja elhallgattatni az ellenfeleit, például a Momentum Mozgalom fiataljait, akik a legnagyobb veszélyt jelentik a rezsimjére”. A Momentumnak amúgy Horvátországban nem Glavašević egykoti pártja, azaz a balközép SDP a partnere.

 

A horvát liberálisok több pártban is tömörülnek: az isztriai regionális és olasz kisebbségi érdekeket képviselő IDS/DDI, illetve a balliberális Polgári Liberális Szövetség (Glas) ellenzékben, a jobboldali liberális Horvát Néppárt (HNS) pedig a kormányban ül. Noha az európai parlamenti választások előtt – a HNS és egy aprócska neoliberális párt (HSLS) kivételével – az összes liberális párt – kiegészülve a Parasztpárttal (HSS) – összeállt az Amszterdami Koalícióban, az EP-választásokon végül csak egy mandátumot szereztek. (A Momentummal a Renew Europe frakcióban ezért ma az isztriai olasz-horvát párt képviselője ül csak Horvátországból.)

 

FOTÓ: Bojan Glavašević / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás