Hallgasd meg, hogyan riogatja migránsokkal a szombathelyieket egy névtelen géphang!

Szerző: Bakó Bea
2019.10.10. 18:18

Nem mutatkozik be az a robothang, amely azt kérdezi: ön hallott róla, hogy a szocialista Nemény András EU-s pénzekért cserébe migránsokat telepítene Szombathelyre?

Hallgasd meg, hogyan riogatja migránsokkal a szombathelyieket egy névtelen géphang!

Mivel se drog, se szex nincs benne, így mára egészen unalmasnak hathat az a kampányeszköz, amely során telefonon felhívják az embereket, és tendenciózus kérdésekbe csomagolt kampányszöveget ad elő nekik egy felvett hang. A módszerről az Index írt részletesen, a cikk közlése óta úgy tűnik, annyi változott, hogy időközben be sem mutatkozik a robothang, csak rákezd:

„Ön hallott arról, hogy Nemény András titokban migránspárti politikusokkal tárgyal?”

Igen, tényleg ezt kérdezi a hang a szombathelyi ellenzéki pártok közös, MSZP-s jelöltjéről. A válaszadás lehetőségét is megadják az embernek: az 1-es és a 2-es gomb megnyomásával lehet igent vagy nemet mondani, majd jön is a következő kérdés.

„Ön hallott arról, hogy Nemény András európai uniós forrásokért cserébe migránsokat telepítene Szombathelyre?”

A második kérdés valóságalapját az adja, hogy Nemény azzal pár hete maga is eldicsekedett, hogy Brüsszelben tárgyalt Frans Timmermansszal arról, hogy több uniós forrás közvetlenül lehívható legyen az önkormányzatok által. (Hogy mennyire reális az az ellenzéki törekvés, hogy a kormányzat által koordinált elosztást megkerülve közvetlenül pályázzanak EU-s pénzekre, arról itt írtunk részletesen.)

A harmadik kérdés aztán egy másik fideszes toposzra utal, miszerint az ellenzéki vezetésű városok nehezebben, kevesebb központi forráshoz jutnak majd. „Nemény András hazaárulónak nevezte az egész magyar kormányt.

Ön szerint ilyen hozzáállással hogy tudna együttműködni Nemény András a kormánnyal Szombathely érdekében?”

A hogyan-kérdésre is sajnos csak kétféle választ lehet adni: „ha ön szerint nem lenne jó az együttműködés, nyomja meg az egyes gombot”, ha jó lenne, a kettest.

„Köszönöm, hogy meghallgatott, viszonthallásra” – búcsúzik a géphang, az elköszönésben már feladva azt a látszatot, hogy itt most ő kérdéseket tett fel.

Megkérdeztük az ügyről Nemény Andrást, aki azt mondta: a Fidesz bizonyára nagy bajban van Szombathelyen, ezért ragadnak meg minden eszközt a kampányhajrában. Hozzátette: Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője hasonló szövegeket adott elő egy csütörtöki sajtótájékoztatón, és a fideszes polgármester, Balázsy Péter békét teremtő ígéretével ez pont szemben áll. Arra a kérdésre, hogy a névtelen kampány miatt tesz-e panaszt a választási irodánál, azt mondta: mire panaszt tesznek, és azt elbírálják, gyakorlatilag már úgyis mindegy.

Kérdésekkel fordultunk az ügyben a szombathelyi Fideszhez is, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Alább pedig végighallgathatod a különös hívást. 

NYITÓKÉP: Nemény András a Savaria Karneválon / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek