Elkaszálta az EP Macron biztosjelöltjét

2019.10.10. 14:47

A második meghallgatás után a EP-szakbizottsága visszautasította a belső piaci portfólióra jelölt Sylvie Goulardot, aki korábban EU-s pénzeket szabálytalanul használt fel.

Elkaszálta az EP Macron biztosjelöltjét
Másodjára is alkalmatlannak találta az Európai Parlament belső piaci szakbizottsága Sylvie Goulard francia biztosjelöltet: ez komoly politikai vereség Emmanuel Macron francia elnök számára,

 

akinek nem elég, hogy így új biztost kell jelölnie az összeférhetetlenséggel gyanúsított Goulard helyére, de ezzel a biztosjelöltjüket szintén etikai okok miatt elvesztő magyarokkal és románokkal került egy szégyenpadba.

 

A második meghallgatás után a belső piaci és az ipari bizottságban

 

82-en szavaztak Goulard ellen, és csak 29-en mellette, egyetlen képviselő tartózkodott.

 

Goulard eredetileg igen értékes portfóliót kapott volna, hiszen a rengeteg pénzzel járó belső piaci tisztségen felül ő felelt volna a Bizottság újonnan létrehozandó védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó főigazgatóságáért, az audiovizuális politikáért és a digitális egységes piacért is. Goulardnak viszont nem sikerült elnyernie a képviselők bizalmát, ez pedig elsősorban nem alkalmatlanságának, vagy politikai tapasztalata hiányának tudható be.

 

A politikus ugyanis tíz éven át volt EP-képviselő, hazájában volt védelmi miniszter is, a probléma vele kapcsolatban az, hogy az EP által fizetett asszisztenseit az EP helyett otthon, a párt céljaira foglalkoztatta. Emiatt vissza is fizetett 45 ezer eurót, és lemondott a miniszteri tisztségéről. Goularddal szemben a másik kétes ügy a Berggruen Institute nevű amerikai think tankben végzett tanácsadói másodállása:

 

a politikus ezzel havi bruttó 10 ezer eurót tett zsebre európai parlamenti fizetésén felül,

 

és meghallgatásán nehezen tudta elmagyarázni az EP-képviselőknek, hogy másodállása mennyire volt összeegyeztethető EP-képviselőségével. Ráadásul a francia a parlamentnek küldött írásbeli válaszaiban sem tudta garantálni, hogyha a finanszírozási botránya miatt Franciaországban elmeszelik, akkor le fog mondani biztosi tisztségéről, részben emiatt is lehetett, hogy Goulardot visszarendelték második meghallgatásra. Trócsányival és a román biztosjelölttel ellentétben bár Goulardot nem kaszálta el összeférhetetlenség miatt a meghallgatása előtt a jogi szakbizottság, azonban mégis ez az összeférhetetlenségi ügy lett a jelölt buktatója. 

 

Nem sikerült túl jól a második meghallgatás sem

 

Goulard már a második meghallgatása legelején azzal kezdett, hogy mennyire tiszteli az EP szerepét a Bizottság fölötti demokratikus kontrollban. A meghallgatás után Martina Dlabajová, a csehek Andrej Babis-párti liberális EP-képviselője természetesen megvédte Goulardot, bár ez önmagában nem csoda: a liberális Renew Europe frakció legnagyobb erejét a francia Macron-párt adja, kínos lenne, ha pont saját pártcsaládjából szúrnák hátba a jelöltet. Dlabajová szerint mindenesetre Goulard jól teljesített és jót tenne a jelöltsége az európai iparnak.

 

A GUE/NGL szélsőbalos frakció nem volt megengedő: „másodjára is meghallgattuk Sylvie Goulardot, de nem tudott minket meggyőzni”, nyilatkozták. Hozzátették, hogy

 

Goulard EP-n kívüli többezer eurós fizetése, a mögötte álló lobbiérdekek és az összeférhetetlenség miatt nemmel fognak szavazni.

 

Egy portugál szocialista is arra utaló kijelentéseket tett, hogy a parlament szociáldemokrata frakciója sem fogja támogatni Goulardot: a jelölt szerinte képtelen volt elmagyarázni, hogy mikor alkalmatlanná vált védelmi miniszterként Franciaországban, európai biztosnak miért lenne alkalmas.  

 

Az EPP képviselőcsoportjának kommunikációs igazgatója, Pedro Lopez de Pablo azt nyilatkozta: „szó sincs bosszúról Manfred Weberért”, szerinte ha Sylvie Goulard megbukik, az csakis Macron hibája lesz majd, aki rossz jelöltet választott.

 

Már a szavazás előtt sem állt túl jól Goulard szénája, miután a GUE/NGL-en kívül a Zöldek, a szélsőjobbos ID-frakció és az EPP is bejelentette, hogy ellene fog szavazni. Még ha a saját liberálisai, a Renew Europe egységesen be is áll mögé, és ha a szocialista S&D-sek és a konzervatív ECR-esek is mellette szavaznak, akkor sem lett volna meg a többsége. A szavazás egyébként titkos volt.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek