Öt perc alatt minden fontosat megtudhatsz a Borkai-ügyről!

Szerző: Pintér Bence
2019.10.09. 09:06

Mi történik Győrben? Mi ez az egész ügy? Nem magánügy, ha a polgármester félrelép? Mi igaz a különféle korrupciós vádakból? Összeszedtünk mindent!

Öt perc alatt minden fontosat megtudhatsz a Borkai-ügyről!

Látom, hogy most mindenhol Borkai Zsolt győri polgármester ügyei vannak, de lemaradtam. Mi ez az egész?

Október elsején elindult egy blog és egy Facebook-oldal, ami igazán múlt hét csütörtökön kezdett kézről kézre járni Győrben. Ebben valaki eleinte csak mindenféle bizonyíték nélkül arról írt, hogy Borkai Zsolt győri polgármesternek súlyos ügyei vannak, amiket ő most nyilvánosságra fog hozni.

Ez persze addig nem volt igazán érdekes, amíg tényleg nyilvánosságra nem hozott valamiféle bizonyítékot:

ez pedig egy sor kép és videó volt arról, ahogy a győri fideszes polgármester és pár barátja, köztük Rákosfalvy Zoltán kaszinótulajdonos és ügyvéd egy jachton félreérthetetlen helyzetben látható fiatal nőkkel.

De tényleg ő van a képeken? Manapság már bármit lehet hamisítani.

Valóban, lehet képeket manipulálni. Borkai pénteken még azt nyilatkozta, hogy hazugság az egész, hétfőn viszont maga ismerte el, hogy ő van a felvételeken, bár azt mondta, ezek egy része manipulált, de ezt nem fejtette ki részletesen. Borkait azóta távol tartják a nyilvánosságtól, az elismerést is egy előre rögzített videónyilatkozatban tették közzé.

Oké, de hát ez Borkai Zsolt magánügye, nem?

Igen is, meg nem is. Egyrészről persze alapvetően semmit sem árul el valakinek a városvezetői képességeiről, hogy félrelép-e, viszont Borkai a kampányában külön hangsúlyt fektetett arra, hogy ő családapa, miközben a Fidesz sugallt világképének is központi elemét adják a keresztény-konzervatív értékek, amelybe nehezen férhet bele az adriai jachtokon kurvázás.

Más szempontból pedig a blog névtelen gazdája a kezdetektől fogva arról ír, hogy ezt a kiruccanást – illetve állítólag több másikat, amiről bizonyítékot még nem mutatott – valójában a várostól valamilyen módon elsikkasztott vagy megszerzett pénzekből finanszírozta Borkai és köre. Ha ez bebizonyosodna, akkor egyértelműen a város polgárait érintő közügyről lenne szó.

Na de bebizonyosodott? Ahogy mondod, abból úgy tűnik, hogy bizonyíték, az nincsen. Győr meg közben épül-szépül. Hát kicsit félrelépett, de én azért mégis a Borkai úrra szavaznék.

A blog gazdája egyelőre csak ígérte a bizonyítékot a korrupcióra, közben azonban a hazai sajtó is elkezdte feldolgozni a nyomok alapján Borkai és Rákosfalvy üzleti ügyeit. A Mérce szedte össze, hogy mi került elő eddig, de röviden mi is megtesszük. A napvilágra került fotók állítólag tavaly pünkösdkor készültek, a jachtozás előtt pedig 250 millió forintot vettek ki az offshore-hátterű cégből, amelyben igazgató Borkai körének több tagja is, így Rákosfalvy, Somogyi János, illetve Kacsóh Gábor.

Ez ugyanaz a cég, ami 2012-ben egyszer már bekerült a hírekbe azzal, hogy felvásárolt pár szántót Győr körül, amit aztán ipari területté minősített a Borkai-féle városvezetés, így sokszoros áron tudták azt továbbadni az Audinak. A 24.hu szerint nem csak a tavalyi hajókázást megelőzően vettek ki pénzt a cégből, de

150-400 milliós tételekben az elmúlt az elmúlt nyolc évben összesen nagyjából 1,5 milliárd forintot.

A Válasz Online mindeközben arról írt, hogy Rákosfalvynak egy olyan céghez is köze van, ami gyakorlatilag semmi mást nem csinál, csak havi egymillió forintot fizet ki Borkai Zsolt Ádám nevű fiának. Az Átlátszó.hu pedig megtalálta a repülőgépet, amivel Rákosfalvy és Borkai, illetve mások az Adriára és máshová utazhattak. Rákosfalvyról közölt átfogó portrét a 444, Borkairól és ügyeiről pedig az Index.

Jó, legyen. De nem véletlen, hogy ez pont most került elő, a kampány hajrájában! Szörnyű, hová fajult ez az egész.

Persze, hogy nem véletlen, a valóságon, illetve valótlanságon alapuló lejárató anyagok is általában kampányok hajrájában szoktak előkerülni, ugyanis az a céljuk, hogy a választáson befolyásolják az embereket.

És ki profitál ebből? Biztos az ellenzék!

Való igaz, a Győrt 2006 óta irányító Borkai nimbuszának letörése és a körülötte szerveződő hálózat felfejtése valószínűleg a helyi ellenzéknek kedvez, ők azonban állítják, hogy nincs közük az ügyhöz. Nem is nagyon repültek rá, viszonylag későn, hétfő reggel szólaltak meg az ügyben, Glázer Tímeából, az ellenzék DK-s polgármesterjelöltjéből pedig harapófogóval kellett kihúznom bármilyen választ a Borkai-üggyel kapcsolatos kérdésekre. Egyedül a Momentum próbálja meg tematizálni a botrányt: ők szombat este a győri városháza előtt tüntetnek. Az akcióhoz azóta a többi ellenzéki párt is csatlakozott.

A névtelen blog mögött a jelek szerint tényleg valaki olyan állhat, aki korábban részese volt ennek a körnek, és valamivel kiakasztották,

viszont korábban gyűjtött annyi bizonyítékot, hogy most borsot törjön a győri polgármester és barátai orra alá.

Persze ebben az ügyben egyelőre nem tudunk igazságot tenni, de én június óta itt vagyok Győrben és foglalkozom az ellenzékkel, és őszintén megmondom: ha ők vitték véghez ezt a lejáratókampányt, akkor sokkal rafináltabbak, mint amilyennek tűnnek. 

És akkor Borkai nem lép vissza?

A videóüzenetben azt közölte, hogy nem, sőt, beígérte, hogy harcolni fog. Ennek egyelőre nem látni nyomát, hiszen teljesen eldugták a nyilvánosság elől. Bár lehet, hogy az már a harc része, hogy a győri Jobbik tegnap kilépett az összefogásból: a helyi ellenzéki politikusok egy része, köztük Pollreisz Balázs szocialista képviselő szerint ezt értette Borkai harc alatt – arra utalt tehát, hogy a helyi jobbikosok Borkai ügynökei voltak.

Na de mit szólnak ehhez az egészhez a győriek?

Közvélemény-kutatás még nem készült erről, vagy ha készült is, nem publikus. A belvárosban járva azonban lényegében mindenhol ez a téma, legyen az egy kisvendéglő hétköznap délben, ruhabolt a sétálóutcán, buszmegálló a városháza mellett. Mi hétfőn (az Indexhez és a Partizánhoz hasonlóan) legalább hatvan-hetven emberhez odamentünk Győrben a belvárosban és Marcalvárosban, hogy nyilatkozzon a kameránknak, nekik jó háromnegyedük tudott az ügyről. Ilyenkor általában tíz megkérdezettből nagyjából ketten állnak kamera elé. Nézd meg, ők mit mondtak nekünk!

Frissítés

Bukovics Martin

Tarlós megevett egy zsiráfot

12:22 Bukovics Martin

Állítólag azután, hogy megsimogatott egy cápát. Kép hamarosan, de ezt az információt nem tudtuk magunkban tartani, azért osztjuk meg már most.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek