Borkai-ügy: a győri Jobbik váratlanul kilépett az ellenzéki összefogásból

Szerző: Pintér Bence
2019.10.08. 09:26

Azt írják, hogy csak trükkből léptek be az összefogásba, a civil jelöltek támogatására szólítottak fel. De miért, és milyen helyeket bukott ezzel az ellenzék?

Borkai-ügy: a győri Jobbik váratlanul kilépett az ellenzéki összefogásból

Tényleg senki nem gondolta volna, hogy hirtelen Győrben lesz a legizgalmasabb az önkormányzati választás, és lám: Borkai Zsolt szexbotránya után itt az újabb csavar!

A helyi Jobbik kilép az ellenzéki összefogásból, visszalépteti jelöltjeit négy körzetben, és a civilek támogatására buzdít, ráadásul azt írják: csak trükkből léptek be az összefogásba

írta Facebookon az a Fodor Roland képviselő és képviselőjelölt, aki az ellenzéki összefogás plakátjain is szerepel.

„Az ellenzéki moslékszövetség elveszítette a képviselőjelöltjeinek negyedét, és a minimális győzelmi esélyeit is. Kilépésünk hónapok óta tervezett volt, nincs köze a DK országos pártközpontja által megrendelt, a fideszes polgármestert ocsmány módon lejárató anyagokhoz!” – írta Fodor, aki szerint

direkt azért csatlakoztak megtévesztésből az összefogáshoz, hogy az ellenzék ne tudjon majd frakciót alakítani az új közgyűlésben, ugyanis alkalmatlannak tartják őket a város vezetésére.

A posztban a civilek támogatására buzdítanak: Győrben két civil szervezet indul, az egyik a volt jobbikos Kovács László csapata, a Civilek Győrért, ahol rengeteg korábbi jobbikos képviselőjelölt is indul önkormányzati helyekért, a másik pedig Balla Jenő Összefogás Győrért Egyesülete, de Fodor nem részletezte, hogy melyiket támogatják inkább: telefonon azt mondta, hogy ezt a győriek lelkiismeretére bízzák.

Kerestük az ügyben Kovács Lászlót, aki tőlünk értesült az ügyről, és kérdésünkre, hogy nem közösen tervezték-e el ezt Fodor Rolanddal még korábban, azt válaszolta, hogy szó sincs erről, őt is meglepte ez: ő májusban kilépett a Jobbikból.

Fodor Rolandot hívtuk telefonon, ő annyit mondott, hogy minden benne van a posztban, ahhoz nem tud mit hozzátenni. Kerestük Glázer Tímeát, az ellenzék közös polgármesterjelöltjét is az ügyben, aki elmondta: a győri ellenzéki összefogás megmaradt pártjai, a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP délelőtt tart sajtótájékoztatót az ügyben. Ezt itt nézhetitek meg:

A sajtótájékoztatón Glázer Tímea arra a kérdésre, hogy valóban lehetett-e szerepe a DK-nak a Borkai-botrány nyilvánosságra kerülésében, azt mondta: a hajón DK-tag nem volt jelen, őket nem hívták meg ilyen bulikra, és „amúgy sem jellemző a DK-ra, hogy ilyet csinál”. Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke az összefogásból kilépett helyi jobbikosokkal kapcsolatban elsütötte azt a poénnak szánt metaforát, hogy „Borkai a lányok mellett fiúkat is vásárolt magának”. Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő pedig elmondta: elítélik a négy helyi jobbikos jelölt lépését, akik ellen etikai vizsgálatot indítanak, és a Jobbik amúgy kifejezetten az alapszervezet kérésére ment bele a győri együttműködésbe, 

Nem igazán befutó körzetekben indultak volna a jobbikos jelöltek

Kérdés, hogy egyébként nyerhető körzetekben lépnek-e most vissza a jobbikos jelöltek. A négy jobbikos az egyes, a kettes, a tizenhármas és a tizennégyes választókerületben indult volna,

ezek pedig nem számítanak kifejezetten nyerhetőnek Győrben, persze a töredékszavazatok miatt fájni fog a hiányuk az összefogásnak.

+ Az egyes körzetben (Pinnyéd, Győr-Sziget, valamint Győr-Újváros egy része) a hivatalban lévő fideszes Szeles Szabolcs ellen indult volna Fodor Roland az összefogás színeiben, visszalépése után Szeles ellenfele a Civilek Győrért színeiben Kovács Balázs Sándor, a Mi Hazánk színeiben Márton Levente, az Összefogás Győrért színeiben pedig Nagy Ferenc lesz. Szeles 2014-ben 59 százalékkal nyerte a körzetet.

A kettes körzetben (Győr-Újváros és a belváros egy része) a hivatalban lévő fideszes alpolgármester, Fekete Dávid ellenzéki ellenfele Takács Gábor lett volna, visszalépése után a Civilek Győrért képviseletében Oláh Edina, az Összefogás Győrért képvseletében Csatári Jenő Péter, illetve egy független jelölt, Kirchfeld Mária maradt versenyben. Fekete Dávid 2014-ben 61 százalékkal nyerte a körzetet.

A tizenhármas körzetben (ez Győr-Szabadhegy déli része és Kismegyer) Diligens Tibor hivatalban lévő fideszes képviselő ellenzéki kihívója Horváth Balázs lett volna, visszalépése után a Civilek Győrért jelöltje,Szalay András, és az Összefogás Győrért jelöltje, Győrfi Zsolt maradnak versenyben. Diligens 62 százalékkal nyert 2014-ben.

A tizennégyes körzetben (Győszentiván) a hivatalban lévő fideszes Dr. Sík Sándor ellen az ellenzék színeiben Weller Ramóna indult volna, a Civilek Győrért  Szabó Róbert Kálmánt indítja, aki 2014-ben egyébként a Jobbik színeiben mérette meg magát. Az Összefogás Győrért Egyesület jelöltje Hajdú István lesz, rajtuk kívül pedig több független jelölt is indul Győrszentiván képviseletéért. Sík 62 százalékkal nyerte a körzetet öt éve.

A kompenzációs listán egyedül Fodor Roland van befutó helyen a Jobbikból, de az ellenzéki összefogás egyik politikusától úgy értesültünk: vizsgálják, hogy őt vissza tudják-e még léptetni.

Jobbik-központ: továbbra is az összefogás pártján!

A Jobbik közleményben tudatta az Azonnalival, hogy határozottan elítéli, hogy négy tagja visszalépett a közös ellenzéki képviselőjelöltségtől Győrben. Az országos elnökség ma reggeli döntése alapján a győri alapszervezet működését felfüggesztették, a négy visszalépő képviselőjelöltet összes párton belüli tisztségéből visszahívták, és etikai eljárás indult velük szemben. Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött, a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz, így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson, írja a párt.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek