Töltsd ki ezt a tesztet, és megtudod, kire szavazz az önkormányzati választáson

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.05. 07:09

Kire add a szavazatod a főpolgármester-választáson? Ki a te polgármesterjelölted az egyes kerületekben? Ha vidéki nagyvárosban laksz, akkor is neked szól a Vokskabin tesztje!

Töltsd ki ezt a tesztet, és megtudod, kire szavazz az önkormányzati választáson

Tanácstalan vagy az önkormányzati választáson? Hogy megtudd, melyik polgármesterjelölt áll hozzád a legközelebb – pártokról vagy egyéni kerületi jelöltekről nincs szó –, csak néhány kérdésre kell válaszolnod, amik a hétköznapokban is felmerülnek. Mindezt úgy, hogy a Vokskabin teljesen anonim, és nem rögzíti a személyes adatokat sem. A megadott „igen vagy nem” válaszok alapján a felhasználó megtudhatja a saját és a politikai szereplők álláspontja közötti azonosság, illetve eltérés arányát – ez a kérdéssor kitöltése után megjelenik az oldalon.

Az Azonnalinak küldött közlemény szerint az önkormányzati választási tesztet készítve a Vokskabin – ami egyébként az Andrássy Egyetem, a Netpol és a német külügyminisztérium projektje, most pedig a a K-Monitorral és a Transparency International Magyarországgal közösen dolgozták ki a kérdőíveket – megkereste az egyes polgármesterjelölteket is a kérdéseivel, amikre ha nem kapott választ, úgy a jelöltek programjai, nyilatkozatai alapján készítette el a kérdéssort.

Így sikerült a főpolgármester-választás mellett tizenegy fővárosi kerület, illetve négy megyei jogú város (Pécs, Szeged, Szombathely, Miskolc) polgármesterválasztására is olyan kérdőívet készíteni, amiből kiderül, hogy a válaszadó mennyire ért egyet a jelöltekkel az egyes szakpolitikai kérdésekben, illetve helyben fontos ügyekben.

 A főpolgármester-választással kapcsolatban például ilyen állításokról kell eldönteni, hogy egyetértünk-e velük:

Létre kell-e hozni az egységes budapesti előjegyzési és betegirányító rendszert? Legyen-e ingyenes a húsz percen belüli parkolás Budapesten? Bevezessék-e a dugódíjat?

De mondjuk a XII. kerületi tesztben például már ilyen állítások szerepelnek: A Böszörményi úti postafiók újranyitása nagyban segítené a kerületiek (főleg az idősebb korosztály) ügyintézését. Vagy: A Törpe utca 2. szám alatt épült Hegyvidéki Kulturális Szalon nagyban hozzájárult a kerület központjának megújulásához és a helyi kulturális élet fellendítéséhez.

Ezekre nem csak válaszolni kell egy igen, nem, nem tudom opcióval, hanem rögtön megmondani azt is, hogy maga a témakör mennyire fontos a kitöltő számára: nagyon, közepesen, vagy kevésbé.

Ezt követően a Vokskabin megmutatja, hogy melyik helyi polgármesterjelölttel egyezik a leginkább a véleményünk. Aki kíváncsi, részletes lebontásban azt is láthatja, melyik jelölt melyik kérdésben mit képvisel, és ő ahhoz képest milyen választ adott.

Kíváncsi vagy? Akkor irány a teszt!

Vagy ha budapesti vagy, láss neki rögtön itt!

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek