Márki-Zay Péter: Sokkal kevesebbet foglalkoztam országos politikával, mint az elődeim

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.05. 07:08

Meghallgat-e minden Lázár János-beszédet, és hiúsági kérdés-e számára felhívni a volt minisztert? Miért csak tízből nyolcra értékelné a saját munkáját? Küzdene-e tovább Hódmezővásárhely polgármesteri posztjáért, ha most októberben nem sikerül újráznia? Márki-Zay Péter-nagyinterjú az Azonnalin!

Márki-Zay Péter: Sokkal kevesebbet foglalkoztam országos politikával, mint az elődeim

Azzal kampányol Facebookon, hogy már csak pár nap, és felszabadulhat Hódmezővásárhely. A 168 Órának meg azt nyilatkozta, hogy már felszabadult a város. Most akkor melyik az igaz?

Az önkormányzatot valóban sikerült megtisztítani a korrupciótól, de az önkormányzati cégeket sajnos még nem. A felszabadulás akkor lesz teljes, ha ezt is sikerül véghezvinni, és igazán szabadok akkor leszünk, ha Lázár János mondásával ellentétben – aki egy rendezvényen azt mondta, hogy vissza kell foglalni Vásárhelyt – senki nem akarja a polgároktól visszafoglalni a várost.

Minden Lázár János-beszédet meghallgat?

Nem. Az említett beszédét sem hallgattam végig. 

Hogyan áll a proxyháború Lázár Jánossal, amire ugyancsak utalt?

Most is zajlik, mivel nem személyesen Lázár János indul a polgármesteri címért, hanem az egyik embere, Grezsa István.

Grezsa István jó, komoly ellenfél?

Jó és nagyon is komoly. Ő egy intelligens ember, a legokosabbak között van a fideszes csapatban. Az eddigi közgyűlési képviselők közül valószínűleg a legjobb és legrátermettebb jelölt.

Nem a polgármesteri kvalitások felől kell ezt értelmezni, de mindenképpen ő az egyik legjobb szónok és a leginkább vitaképes személy. Kár, hogy nem hajlandó velem vitázni.

Azért nem, mert állítása szerint ön megsértette azzal, hogy egy olyan közvélemény-kutatásról posztolt, amelyben valótlan információkat állítottak róla. 

Ez kifogás. Itt arról volt szó, hogy megjelent egy róla és rólam is valótlan állításokat is tartalmazó kutatás, de nem érte Grezsa Istvánt semmilyen hátrányos megkülönböztetés, hiszen a saját magamról szóló rágalmakat is megosztottam. Ő két sérelmet szokott emlegetni: az egyik állítás az volt, hogy az édesapjának ügynökmúltja lenne. Ez a pletyka valóban terjedt a városban, ám szerintem ez egy egyszerű félreértés volt, egy másik fideszes jelölt édesapjával keverhették össze sokan, akiről köztudomású, hogy ügynök volt, amiről ő maga is beszámolt évekkel ezelőtt.

A másik feltételezésről nem akarok beszélni sem, de örülök, hogy cáfolta ezt. Én pedig kiálltam mellette az ügyben, senki nem emlegeti azóta ezt a híresztelést. Egyébként én is felhozhatnám, hogy hányszor sértettek meg, mint amikor a családomat érte a gyermekgyilkosság és az adócsalás vádja, vagy amikor azzal próbáltak besározni, hogy minket haza kellett menekíteni Amerikából. Ezekkel teleszórták az egész várost, a rádióban is ez ment. 

Csak ezeket a vádakat nem Grezsa István osztotta meg személyesen.

Van olyan hazugság is, amit Grezsa személyesen is elmondott vagy megosztott. Például az ő szájából hangzott el, hogy szennyvíziszapot akarunk hozni a városba, ami színtiszta hazugság.

Hogy tetszik önnek Grezsa István programja?

Űrállomás kivételével lassan minden lesz Hódmezővásárhelyen.

És ez baj?

Természetesen nem. Ígérgetni könnyű. Főleg olyan dolgokat, amelyek amúgy is meg fognak valósulni, akárki lesz a polgármester. Például a Modern Városok Program egyes intézkedéseit, amiket szerződés, illetve kormányhatározat rögzít. Vagy a vasútállomás megújítását, amit a MÁV – a leendő polgármester személyétől függetlenül – már beütemezett. Grezsa István ígéreteinek másik része meg olyan, amihez nem kell polgármesternek lenni. Ilyen az, hogy ő rollerkölcsönzőt akar nyitni. Joga van hozzá, én támogatom ebben.

Egyébként tetszik az ötlet, hogy háromszáz elektromos rollerből álló flottát hozzanak létre Hódmezővásárhelyen?

Kipróbáltam ezt az elektromos rollert, szerintem meglehetősen veszélyes. Háromszáz watt teljesítménnyel és 30 km/h-s sebességgel lehet egy ilyen rollerrel közlekedni anélkül, hogy jelezni tudná az ember, milyen irányba szeretne menni.

Hogyan szabályozná a helyzetet?

Nem szükséges helyben szabályozni, az országos szabályok megfelelőek.

De azért mégis, ön mit tartana helyesnek: mehessenek a járdán a gyalogosok között az elektromos rollerezők, vagy csak a bicikliutakon?

Ez nem egyértelmű. Mivel egy gépi, nem pedig emberi erővel működő járműről beszélünk, ezért szerintem nem szabad azt a járdán használni, és általában nem is szokták.

Van, amit átemelne Grezsa István programjából?

Persze, vannak jó ötletei.

Például mik?

Nem konkrétumokra gondolok, de vannak megfontolandó ötletei, amiket figyelemmel kísérek. Ennél lényegesebb a hitelesség kérdése. Olyan pontok vannak a programjában, amiket mi nyújtottunk be korábban, ők meg leszavazták.

Például?

A mártélyi tanösvény felújítását leszavazták, ehhez képest most az egész holtágat akarják megújítani. Ez szimpatikus gondolat, de már 2011-ben is megígérték, és azóta sem történt meg. De mondhatnám a kórházfejlesztési programot is: régebben Grezsa csak meglévő kórtermeket akart felújítani egymilliárd forintos városi kiadással, most már újakat akar építeni, a Modern Városok Programból befolyó négymilliárd forint egy részét erre használva. Amikor én javasoltam, hogy a kórházfejlesztést ebből a négymilliárdból oldjuk meg, a fideszesek leszavazták. De legalább most már Grezsa István sem a város pénzét akarja feleslegesen elkölteni: ez pozitív fordulat.

Azt is nyilatkozta, hogy amennyiben újra ön nyer, rendeznie kell a viszonyát Lázár Jánossal. Ez azt jelenti, hogy október 13-án nyer, és 14-én felhívja Lázárt?

Határidőt nem szabtam magamnak, és nem is határoztam meg, hogy kinek kell kezdeményeznie. Azt állítottam, hogy ez a háború, ez a gáncsoskodás, ellehetetlenítés, amit Lázárék már másfél éve folytatnak ellenem, nem tartható. Optimistán remélem, belátják azt is, hogy ez nem működött. Az, hogy

a gyűlöletkampány után most nagy békeharcot hirdetett a Fidesz

– azt hangsúlyozzák Grezsáék, hogy Hódmezővásárhelynek békére van szüksége – is azt mutatja, hogy a gyűlöletkampány nagy felháborodást keltett, amit a jóérzésű fideszesek se tudtak támogatni.

Hiúsági kérdés, hogy ki keresse fel először a másikat, ön vagy Lázár János?

Nem. A korábbi találkozás alkalmával Lázár János nem akart időpontot egyeztetni, gőgösen kijelentve, hogy ott van a fogadóórája, én gond nélkül megalázkodtam, és elmentem. Pontosabban nem éreztem ezt megalázónak: ő országgyűlési képviselő, én polgármester, semmi akadálya nincs, hogy elmenjek a fogadóórájára.

Szóval nekem nem derogál felhívni Lázárt vagy elmenni a fogadóórájára.

Említette, hogy gáncsoskodtak ön ellen. Az nem volt gáncsoskodás, amikor azzal kezdték el vádolni Lázár Jánosékat, hogy kisajátítottak egy önkormányzati utat, ami történetesen Lázár híres vadászkastélyához vezet?

Ha valaki felhozza, hogy a másik törvénysértést követ el, az gáncsoskodás? Tény, a törvényekhez ragaszkodom.

Azt az utat amúgy is csak a vadászkastély üzemeltetői tudják használni, és éppen ezért ők maguk jelentkeztek, hogy szeretnék rendezni a helyzetet. Így felhozni ezt az ügyet nem csak arról szól, hogy odaszúrjon egyet Lázárnak?

Neki ez kellemetlen téma volt. Én is a rendezés érdekében szerettem volna erről tárgyalni. Nyilván a kampány miatt most nem akartak erről beszélni, és mivel a közgyűlésben a Fidesznek van többsége, ezért nem is került a kérdés az üléseken napirendre.

Akkor azóta nem is történt semmi ebben az ügyben?

Nem. Ez az új közgyűlés feladata lesz. Gondolom, ők azt remélik, hogy ha megint többségük lesz a közgyűlésben, el lehet sumákolni majd ezt a kérdést.

Értékeljük az elmúlt másfél évet: egytől tízig terjedő skálán hányast adna a saját polgármesteri munkájára?

Nyolcast biztosan.

Miért nem tízest?

Mert látja utólag az ember, hogy bizonyos dolgokat lehetett volna jobban is csinálni, mondjuk kommunikációban. Sokszor a szememre vetik, hogy naiv voltam, és azokkal az emberekkel dolgoztam együtt, akik még alattam is Lázár János utasításait hajtották végre.

Mi volt a legnagyobb kommunikációs hibája?

Az, hogy az eredményeinket nem kommunikáltuk eléggé. De ehhez hozzá kell tenni, hogy másfél évet lehúztunk úgy, hogy nem volt bennünket támogató média. Most sincs. Ezt kompenzálandó használtuk a Facebookot, a lakossági fórumokat vagy egy önkormányzati újságot, amit idén tavasszal csavartak ki a kezünkből. De ezzel a szerény felülettel is jobban kellett volna tájékoztatnunk az embereket az eredményeinkről. Mert kétségkívül sok mindent sikerült elérnünk.

Az, hogy nem ment csődbe a város, óriási eredmény, egy csoda!

Sok százmilliós adósságot fizettünk vissza az elmúlt másfél évben, és a város még mindig fizetőképes. Csak ezt a választók nem értékelik annyira, nem érdekli őket annyira. És ami látható eredmény lett volna, azt a fideszesek mindenáron megakadályozták. 

Ha már kommunikációs hiba, azt hittem, a gyereknevelési elveit fogja említeni.

Az is egy jó példa.

Csak kommunikációs hiba volt ez a megnyilatkozása? Nem stratégiai?

Nem gondolom. Ez kommunikációs hiba, egy félreértés volt, hiszen nem gyerekbántalmazásról beszéltem, de sokan félreértették a szavaimat.

Más az általam értelmezett testi fenyítés, és más, amikor az ember folyamatosan bántalmaz, terrorizál, lelki beteggé tesz egy gyereket.

Mi a tanulság?

Mivel a szóban forgó hangfelvétel nem egy élő műsor keretében készült, akár ki is vágathattuk volna. Én azonban naivan azt gondoltam, hogy ezt a félreértést rögtön meg is magyaráztuk, nem gondoltam arra, hogy ha később kiragadják ezt az egy-két szót, mondatot, azt már nem tudja az ember korrigálni.

Van még más, amiért önkritikát kéne gyakorolnia?

Az előbb említett naivitásért a fideszes önkormányzati cégek kapcsán. Persze fideszes többségű közgyűléssel nem is volt más lehetőségem, mint együttműködni velük. Ezek néhány kivétellel sikeres együttműködések voltak, de azért előfordult, hogy például a fűnyírás vagy a kátyúzás kérdésében szándékosan betartottak nekem ezek a cégek. Látjuk, a Fidesz sokszor még ma is úgy használja az önkormányzati cégeket, mintha azok az övéi lennének.

Mit gondol arról a visszatérő kritikáról, hogy a város helyett az országos ügyekkel foglalkozik?

Sokkal kevesebbet foglalkoztam országos ügyekkel, mint az elődeim.

Rapcsák András és Lázár János is országgyűlési képviselők voltak amellett, hogy Hódmezővásárhelyen voltak polgármesterek. Egyikükről volt kollégái mondták azt, hogy hetente csak egyszer járt be a városházára. Nem gondolom, hogy én, aki a hét minden napján a városházán vagyok, ne foglalkoznék a város ügyeivel. Persze, szabadnapjaimon vagy hétköznap este, a negyven óra munkaidőm felett időnként ellátogattam egy másik városba vagy az ATV stúdiójába, de ezek nem vontak el a város ügyeitől. Ezt csak a fideszesek hiszik el. Másrészről tulajdonképpen nem is nekem, hanem a hódmezővásárhelyi választók példamutatásának volt köszönhető, hogy a város országos hírnévre tett szert. Emiatt pedig előnyökben is részesültünk.

Például?

Például nagyon jók a kapcsolataink a nagykövetségekkel, akiknél lobbizni szoktam, hogy hozzanak befektetéseket a városba. Még a fideszes városvezetőkkel, illetve hatóságokkal való kapcsolatban is segített az országos ismertség.

Milyen fideszes ajtók nyíltak meg ön előtt?

Erről nem akarok nyilatkozni, de a megyei jogú városok között sok fideszes várost figyelek és tanulok az ottaniaktól, hogyan gazdálkodnak, hogyan vezetik a városukat.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere volt az, aki vállalta nyilvánosan is, hogy találkozott velem.

Tőle azt igyekszem megtanulni, hogy ha meglesz a közgyűlési többségünk, hogyan lehet a városi cégeket átszervezni úgy, hogy – Mórahalomhoz hasonlóan – egy tucat cégből tíz nyereséges legyen. Most sok százmilliós veszteséget termelnek a vásárhelyi cégek.

És milyen nagykövetségekkel ápol jó viszonyt?

Nagy-Britannia, Franciaország, Írország és Kanada – ezen országok nagykövetei látogattak el hozzánk. Velük beszélgettünk gazdasági kérdésekről, befektetési lehetőségekről, satöbbi. De találkoztam, és rendszeres kapcsolatban állok a holland, a német, a vatikáni, az Egyesült Államok-beli, illetve valamennyi skandináv ország nagykövetével.

Valamiért a nyugati demokráciák nagyköveteivel sikerül jó kapcsolatot kialakítani. Oroszország vagy Törökország nagyköveteivel például még nem is találkoztam.

De kereste őket?

Nem. Azokon a fogadásokon, amiken megfordulok, ők nincsenek ott.

Van már beruházás, ami a nagyköveti kapcsolatai miatt fog megvalósulni?

Tárgyalások voltak, vannak, de érdekes módon eddig ennél több segítséget kaptam a kormánytól is. A kormányzati befektetéseket támogató Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) például küldött hozzánk egy potenciális befektetőt.

Akkor mégse olyan rossz a kormány, ha segít egy ellenzéki vezetésű városnak?

Attól függ.

Vannak olyan szervek a kormányban, amik láthatóan akadályozzák a munkánkat, de a legtöbb semlegesen, korrektül ellátja a feladatát.

Gyopáros Alpárt szoktam emlegetni, aki mindenáron megakadályozza, hogy harminchárom üresen álló önkormányzati lakást kiadjunk rászoruló vásárhelyi családoknak. Egy aláírás kellene csak ehhez ettől a „családbarát kormánytól”, ugyanis a lakások a Modern Városok Program keretében kerültek az önkormányzat tulajdonába, és a szerződés szerint a felhasználáshoz kell a hozzájárulásuk is. Ehelyett ezeknek a lakásoknak a fenntartását az önkormányzatnak kell fizetnie anélkül, hogy abból bárkinek bármi haszna lenne. 

Mintha kritikusan állna a jelenleg is építés alatt álló vasút-villamos rendszerhez, a Szeged és Hódmezővásárhely között létesítendő úgynevezett tram-trainhez. Feleslegesnek tartja a beruházást?

Ez ügyben furcsa állásponton vagyok: már a tavalyi országgyűlési választáskor is elmondtam, hogy támogatom, örülni fogok, ha elkészül végre, és használni is fogom a tram-traint. De azt kritizálom, hogy a húszmilliárdosra tervezett költségvetés most már hetvenmilliárd felett van; hogy a projekt 2018-ra tervezett elkészültét már csak 2021-re ígérik; hogy a beruházás óriási szakmai hibáktól terhes, minthogy rendszeresen elvágják a közvilágítást vagy az internetelérést biztosító kábeleket. Az is hiba, hogy a tram-traint a régi autóbuszútvonalakon építik, így az nem fog bekapcsolni a tömegközlekedésbe új városrészeket. Ha ezek a hibák nem lennének, minden csodálatos lenne. De sajnos nem ezt látjuk. Ez egy rendkívül drága projekt, ami nem biztos, hogy megtérül, de örülni fogok, ha meglesz.

Erre mennyi ráhatása van az önkormányzatnak?

Annyi van, hogy kértük, mielőtt elkezdik építeni a tram-traint a belvárosban is, adják vissza a városi közlekedés két ütőere közül legalább az egyiket. Ezt meg is tették július elsején. A másikat július 15-re ígérték, és még mindig nem adták vissza. Küzdeni fogunk a jövőben azért is, hogy faltól falig újítsák fel azokat az utcákat, amiket szétvernek az építkezés során, és azokat is, amiket a nehézgépjárművek kerülőútként használnak. Abban van tehát szerepe az önkormányzatnak, hogy a kivitelezés szakszerűtlenségei miatti károkat megtéríttesse az emberek számára akár a fideszes kormánybiztos úrral, akár a beruházóval vagy a konzorciummal.

Ebben tudna segíteni Lázár János, nem?

Ő a másik oldalon áll ebben az ügyben, hozzá tartozik a kivitelezés. Őt vagy a kollégáit, beosztottait kell rendszeresen kérnünk, hogy tessék figyelembe venni a lakosság elemi érdekeit.

És erre mi a válasz?

A nyilvánosság ereje sokat jelent. Tavaly télen gyakorlatilag leállították az építkezést, aminek köszönhetően a városban állandósult a fölfordulás. Mióta ezt kritizáljuk, elkezdtek szorgalmasan dolgozni. Most már bejelentették azt is, hogy a szétvert utcák felújítását is tervezik.

Azért Lázár János is fél, hogy megutálják őt a lakosok.

Akkor azért van valamiféle együttműködés a tram-train kapcsán.

Persze, bár nem feltétlenül hívnám ezt együttműködésnek, inkább a nyilvánosság erejének, annak, hogy van eredménye a lakossági érdekképviseletnek. Nem érdeke a fideszes csapatnak sem, hogy a sok-sok szakmai hiba a fejükre hulljon.

Mennyire lett sikeres a Mindenki Magyarországa Mozgalom? Lett valami szerepe az önkormányzati választáson?

Óriási szerepe van, ez egy csoda! Gondoljon bele, hogy öt évvel ezelőtt pontosan nulla település volt, ahol az ellenzék – beleértve a Jobbikot is – közösen indult. Most van legalább százhatvan ilyen település, köztük – kettő kivételével – a megyei jogú városok, illetve a húszezernél több lakosú városok kilencven százaléka is ide sorolható. Nem is beszélve a budapesti kerületekről.

Szolnokon viszont sokáig úgy tűnt, pont az MMM-es Lukácsi Katalin lesz az összefogás kerékkötője.

És óriási szerepünk volt abban, hogy ez nem így lett.

Mármint pontosan kinek? Önnek?

Nekem is.

Tehát ön beszélt Lukácsi Katalinnal, hogy mégsem kéne elindulnia.

Hogyne. Meg Radócz Zoltánnal, és minden fontosabb helyi szereplővel beszéltem. És így sikerült elérni, hogy teljes megegyezés legyen. Hasonlóan biztattam a debrecenieket és a békéscsabaiakat is a teljes megegyezésre – ott ezt nem sikerült elérni.

Szolnokon miért Radócz Zoltánt tartotta alkalmasabbnak Lukácsi Katalinnál?

Azt nem nekem, hanem a helyi szereplőknek kell eldönteni, hogy ki az alkalmasabb.

De mégsem volt előválasztás vagy közvélemény-kutatás, ami megmérte volna, hogy ki az alkalmasabb jelölt.

Támogattam volna az előválasztást is, de a helyiek megegyeztek enélkül is.

Ha nem azt mondta, hogy Radócz Zoltán az alkalmasabb, akkor milyen tanáccsal szolgált a helyieknek?

Hogy üljenek le, egyezzenek meg, és kijelentettem, hogy az MMM csak amögé áll be, aki mögött konszenzus van.

Tud olyan települést mondani, ahol az MMM nélkül egyáltalán nem lett volna ellenzéki együttműködés?

Azt nehéz mondani, hogy nélkülünk nem lett volna egység, de az biztos, hogy sok településen a mi segítségünkkel érték ezt el a szereplők. Ilyen településből sok van.

Tudna mondani néhányat?

Tudomásom szerint ilyenek Vác, Berettyóújfalu, Esztergom, Sopron, de sokáig sorolhatnám még.

Hány tagot számlál most a mozgalom?

A tagfelvételi eljárás komplikációi miatt – elnökségi döntéssel lehet valaki tag – a hozzánk jelentkezők többsége még mindig tagjelölt. Szeretném, ha ehhez nem kellene az elnökség, hanem minden automatikusan zajlana. Az alapszabályon kell változtatni ennek érdekében. Így most 5500 tagjelöltünk van, tagunk csak néhány száz.

Sokat lehetett hallani arról, hogy nagyok a feszültségek a mozgalmon belül. Mit gondol, mi ennek az oka?

A jó emberek sem mindig tudnak megegyezni egymással, ezt látom most is. Ez a legfőbb akadálya annak, hogy az ellenzék sokkal ütőképesebb legyen.

Ennek mi köze van az önök belső feszültségeihez?

Nálunk ideológiai ellentétek nincsenek: jobb- és baloldali emberek egyaránt alkotják az MMM-et. Inkább stratégiai kérdésekben volt köztünk vita. De aki nem a teljes ellenzéki összefogást akarja, az nem lehet az MMM helyi vezetője. Ahol a belső konfliktusok nyilvánosságot kaptak, azok mind abból fakadtak, hogy a helyi Kossuth-kör meghatározó emberei, vezetői nem látták be, hogy szükség van a baloldali pártokra vagy a Jobbikra is.

Távozott az MMM elnökségéből Hadházy Ákos és Kaltenbach Jenő is. Ők is emiatt?

Hadházy Ákossal gyakorlatilag mindenben egyetértünk mind a mai napig.

Beszélnek azóta is?

Hogyne.

Azért maradt tüske önökben amiatt, hogy Hadházy lelépett?

Nem. Személyi ellentétek voltak az ő esetében is, de nem velem. Abban volt nézeteltérés közötte és az operatív vezetés között, hogy a különböző pozíciókat kik töltik be, a feladatokat kik látják el. Hadházy ennek ellenére – akárcsak Kaltenbach Jenő – továbbra is MMM-tag.

Nem gondolkozott el azon, hogy az operatív vezetésen változtatni kéne?

Folyamatosan változtatunk rajta, bővítettük az operatív vezetői kört, és remélem, a választások után ismét jönnek új emberek. Örülnék, ha mindenkivel tökéletesen együtt lehetne működni, de ez sok dolgon múlik. Például hogy rendben legyen a pénzügyi helyzetünk. Mi nem kapunk állami támogatást, nincsenek állandó, jelentős szponzorok, emiatt mindenki ingyen végzi a munkát. Aki ingyen dolgozik, azt meg nem szokás kirúgni, leváltani. Nyilván nem is akarjuk. Azt akarjuk, hogy minél többen érezzék magukénak az MMM ügyét, és jöjjenek segíteni.

Felmerültek olyan kritikák is, hogy nem átlátható az MMM gazdálkodása. Ez éppenséggel nem cseng jól egy olyan polgármester esetében, aki a korrupció ellen lép fel.

Ebben az esetben is személyi ellentétekről beszélünk, átláthatósági probléma nincs. Arról volt szó, hogy többek között Hadházy Ákos betekintést kért a szervezet kifizetett számláiba. Ez teljesült is, csak az operatív vezetés nem volt hajlandó másolatot adni ezekről a számlákról. Ettől még átlátható a gazdálkodás, hiszen az MMM egyébként is bármely pillanatban fel van készülve arra, hogy valamilyen hatóság ellenőrizni fogja a működését, gazdálkodását.

Ha nincsen akadálya az átláthatóságnak, miért nem töltenek fel minden iratot, számlát az internetre?

Mert az operatív vezetés nem akarja a minket támogató vállalkozásokat, magánszemélyeket kitenni a Fidesz zaklatásának. Ebbe én nem szólok bele.

Személy szerint én mindent mindig feltennék az internetre, de megértem azt is, hogy miért tart az esetleges retorzióktól az, aki kiadott nekünk egy helyiséget, felszolgált egy rendezvényünkön vagy éppen zászlókat gyártott nekünk.

A választás után mire lesz jó az MMM?

Ugyanaz lesz a célunk, mint most: a demokratikus, megfélemlítéstől és korrupciótól mentes európai jogállam megteremtése, aminek érdekében 2022-ben is meg kell valósítani a teljes ellenzéki egységet, hogy ne a pártok ellenállásán, szűklátókörűségén múljon a közös siker. Az persze igaz, hogy az önkormányzati választásra fókuszáltunk eddig, hiszen ennek apropóján jöttünk létre. Úgyhogy ezt követően biztosan újra kell fogalmazni a feladatainkat, a célt viszont nem.

Hogy látja, mekkora eséllyel vág neki az ellenzéki a mostani önkormányzati választásnak?

Ezt nehéz megmondani, mert az ellenfél láthatóan mindenre fölkészült: titkosszolgálati eszközökkel, törvénytelenül készített felvételekkel manipulálják a választókat. Budapesthez hasonlóan, ahol szoros küzdelem várható, ott hasonló módszerekhez nyúlnak. A Fidesz kampányához irdatlan pénzforrások és a kisajátított média is a rendelkezésükre áll. A közterületi plakátokat is a Fidesz uralja, mi Hódmezővásárhelyen egyetlen óriásplakáthelyet sem kaptunk. Megy a negatív kampány, megy az ígérgetés, a kormányzati kapcsolatokkal való visszaélés. Nehéz megmondani, hogy mindez milyen hatással lesz a választásra.

Nem hangzik túl magabiztosnak.

Nem akarok előre inni a medve bőrére, de optimista vagyok nem csak általánosságban, hanem Hódmezővásárhelyt illetően is. Bízom a hódmezővásárhelyiek józanságában és abban, hogy sikerül megmozgatni őket. Nálunk másfél éve zajlik a küzdelem, amiből mindenkinek elege van, ezért feladatunk azt is elérni, hogy ebbe az emberek ne fásuljanak bele.

A sikerhez elég a Fidesz-ellenességgel kampányolni? Jó az, ha a választás tétjét abban jelölik meg, hogy sikerül-e a Fidesz rendszerét leváltani?

Ez fel sem merült. Sem nálunk, sem máshol nem látok Fidesz-ellenes plakátokat, szórólapokat. Arról beszélünk mi is meg az emberek is, hogy mit értünk el, és mit tervezünk csinálni.

Hát azért Karácsony Gergely a plakátjain azt hirdeti, hogy szerinte kik a Fidesz bábjai, és az az üzenete, hogy legyen szabad Budapest.

Ez így is van.

De ebből is látszik, hogy az ellenzék Orbánnal szemben határozza meg magát.

Nem hiszem, hogy bármely település Orbán ellen határozná meg magát. Ez nem országgyűlési választás; én mindenütt helyi ügyeket látok. A szabadság is helyi ügy. Hódmezővásárhelyen a korábbi ciklusban szinte minden helyi közbeszerzést egy szűk kör, négy-öt helyi vállalkozó nyert meg. A szabadság azt is jelenti, hogy olyanok is kapnak megbízást, akik korábban csak alvállakozók lehettek.

A szabadságba beletartozik az is, hogy nem kell félnünk. Most a hódmezővásárhelyi önkormányzati dolgozók elmehetnek és el is mennek fideszes gyűlésekre anélkül, hogy félniük kelljen a kirúgástól. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a helyi ellenzék rendezvényére félelem nélkül el lehessen menni.

Ahogy az is, hogy a polgármestert beperlő vállalkozó kapja folyamatosan a megbízásokat. Korábban, ha valaki beperelte volna Lázár Jánost, nemhogy megbízásokat és pénzt nem kapott volna, még a városból is el kellett volna meneküljön.

Nem túlzás ez?

Egyáltalán nem.

Ha a mostani összefogás sem jön be az ellenzéknek, mi lesz elég 2022-re?

Akkor is tovább kell menni.

A már most látható tanulság mindenképpen az lesz, hogy ahol nincsen összefogás, teljesen esélytelen az ellenzék.

Az összefogás szükséges, de nem elégséges feltétele az ellenzéki sikernek. Ennek hiányában előre megmondom, hogy Debrecenben hatalmas lesz a Fidesz-fölény.

Azért azt se felejtsük el, hogy Debrecen eleve egy fideszes város

Ez igaz, de van tíz olyan körzet, amit az ellenzék elhozhatott volna október 13-án. Ha már kettészakadt az ellenzék, vissza kellett volna lépni öt-öt körzetben a másik javára, hogy ne akadályozzák egymás sikerét. Azonban ezt a debreceni szereplők nem voltak hajlandóak megtenni. Úgyhogy borítékolom, Debrecen mind a huszonhárom körzetében a Fidesz fog győzni. Visszatérve: az összefogáson túl hiteles alternatívát kell kínálni a választóknak, a fideszes szavazók számára is. És emellett kell biztosítani, hogy a helyi szereplők megtalálják a legjobb alternatívát, jelölteket, programot, és kapjanak elég forrást.

Ha újrázik polgármesterként, mi lesz ön számára a három legfontosabb prioritás?

A legfontosabb az önkormányzati cégek átszervezése. Az említett hibákon túl – veszteséges működés, alacsony színvonalú szolgáltatás – még mindig virágzik a korrupció. Egy ilyen önkormányzati cég gyártotta Lázár János borosládáit is tavaly decemberben. Aztán jön azon fejlesztések megvalósítása, amiket eddig a fideszes közgyűlés megakadályozott. Illetve szükséges a különböző szolgáltatások minőségfejlesztése is, mondjuk az egészségügyben. Szeretnénk elérni például, hogy a vásárhelyieknek ne kelljen Szegedre utazniuk, ha be kell őket gipszelni. Újra kell gondolni a Modern Városok Programot is.

Nincs szüksége Hódmezővásárhelynek a programban beígért Szeged-Szabadka vasútvonalra.

Ehelyett olyan fejlesztésekre van szükségünk, ami megoldja a lakásínséget. Illetve a már említett, politikai alapú félelemet is fel kell számolni. Tehát sok feladatunk van, és ehhez a legfontosabb, hogy ne csak én kapjak bizalmat polgármesterként, hanem a közgyűlésben is a minket támogató emberek.

És mi van akkor, ha ismét ön lesz a polgármester, de újra fideszes többségű közgyűléssel? Van ekkor értelme belevágni egy ötéves ciklusba?

Sokan úgy gondolják, hogy nincs, de ezalatt a másfél év alatt így is rengeteg mindent elértünk. A szabadság jó részét helyreállítottuk, a korrupció nagy részét megszüntettük, és megmutattuk, hogy így is lehet fejlődni, csak éppen nem hatékonyan: a városnak sok százmilliós vesztesége származott a közgyűlés szándékosan rossz döntéseiből. Azt, hogy azok a kollégáim, akik ilyen helyzetbe kerültek, nem akarnák ezt folytatni, megértem.

De önnek lenne kedve így folytatni a polgármesteri munkát? Felvenné a mandátumát?

Nekem se lenne, ez kínszenvedés, de ha ebbe a helyzetbe kerülök, nem mondhatok nemet. Ez nem kedv kérdése, nem tehetem ki annak az embereket, hogy csak azért, mert fideszes többségű a közgyűlés, nem vállalom a polgármesteri munkát, és ezért megszűnik az állásuk.

Azokat a vállalkozókat sem hagyhatom magukra, akik megérezték a szabadság ízét, kaptak megbízásokat, fellélegeztek a terhek alól. Azok mögül sem állhatok ki, akik megtapasztalva, hogy milyen is a demokrácia, fölvállalták a politikai nézeteiket.

Mihez fog kezdeni, ha nem lesz polgármester?

Újra fogom gondolni, hogy mivel foglalkozzak. Az biztos, hogy folytatni kell a küzdelmet mindaddig, amíg Magyarországot nem szabadítjuk fel a korrupció és a kommunista időkre emlékeztető megfélemlítés alól.

Akkor nem szállna ki a közéletből?

Nem hiszem. Addig biztosan nem, amíg bármi ráhatásom lehet arra, hogy merre halad az ország.

Ha nem lennének polgármesteri feladataim, sok más dolgot is meg tudnánk szervezni.

Akkor nem küzdene azért, hogy öt év múlva újra Hódmezővásárhely polgármestere legyen?

Ezt még nem tudom. Csak azt mondom, hogyha bármit tehetek azért, hogy Magyarország nyugati demokrácia és jogállam legyen, meg fogom tenni.

FOTÓK: Azonnali, A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata / Facebook, Márki-Zay Péter / Facebook, Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Az Azonnali a fideszes jelölttől, Grezsa Istvántól is kért interjút, aki azonban nem akart élni a lehetőséggel.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek