Mi az: felnőtt tartalom, és káros a fiatal elmére? A török kormány szerint egy gyerekkönyv!

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.04. 18:50

Az életbelépő szigorítás értelmében az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvsorozat a pornóval azonos szabályozás alá fog esni.

Mi az: felnőtt tartalom, és káros a fiatal elmére? A török kormány szerint egy gyerekkönyv!

„A könyv egyes írásai káros hatással lesznek a 18 év alatti személyek tudatára” – így indokolta a kiskorúak védelmét ellátó kormánytestület Törökországban, hogy miért is kéne az Esti mesék lázadó lányoknak című gyerekkönyvet szigorúbb szabályozás alá vonni.

A döntés értelmében

a könyv azonos elbírálás alá fog esni Törökországban, mint a pornó: csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik meg, illetve az üzletek polcain sem lesz helye a műnek.

De mi is az a könyv, ami ennyire kiakasztotta a törököket?

A képet árnyalja, ha hozzátesszük: egy feminista gyerekkönyvről van szó. A 47 nyelvre lefordított, egyébként magyarul is kapható, két részes könyvsorozatot két olasz írónő, Elena Favilli és Francesca Cavallo jegyzi.

Könyvük vállaltan inspiráció akar lenni a fiatal lányok számára: egy könyvben száz történelmi, vagy ma is élő nő életútját ismerhetjük meg a gyerekek számára is fogyasztható formában. A bemutatott nőkkel a szerzőpáros azokkal a sztereotip női szerepekkel szemben lép fel, amit például a Disney-világ is közvetít. A férfiakat középpontba állító, a nőket a férfiakon keresztül meghatározó világ helyett

a szerzők olyan női modelleket akarnak bemutatni, akik bizonyítják: a lányok azok lehetnek felnőtt korukban, akik csak akarnak.

Az eddigi könyvekben szerepelt Kleopátra, Marie Curie, de feldolgozták már J. K. Rowling és Beyoncé történetét is.

Az ötletre volt is kereslet: mindkét rész közösségi finanszírozás útján jelenhetett meg. Az erre szakosodott online platformon, az amerikai Kickstarteren a szerzők eredetileg mindössze negyvenezer dollárt, átszámítva 11,5 millió forintot akartak összekalapozni a projektre, végül azonban az első könyvre 675 ezer dollárt (192 millió forint) kaptak a felhasználóktól. Ezzel a lázadó nőkről szóló könyvsorozat első része lett a Kickstarter legnagyobb összeggel finanszírozott gyerekkönyve. (A költségeket növeli, hogy a bemutatott nőkről egy-egy portré is készül, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó, hatvan női grafikus készít.)

„A török kormány fél egy egyenlőséget promotáló gyerekkönyvtől” – így kommentálta az esetet Francesca Cavallo, a könyv egyik szerzője, aki szerint ez is azt mutatja, hogy hatásos lehet ezeket az üzeneteket a gyermekirodalmon keresztül közvetíteni.

A török kormányzati döntés „még motiváltabbá tesz, hogy minden nap folytassam a harcot” – tette hozzá az írónő, aki felidézte azt is, hogy

eddig csak egy hasonló esettel szembesültek: tavaly Oroszország cenzúrázta a könyvet, eltávolítva belőle egy transznemű kislány, Coy Mathis történetét.

A török könyvkiadók szövetsége ennél már keményebben fogalmazott: közleményük szerint a kormány döntése veszélyt jelent a véleménynyilvánításra és sajtószabadságra, valamint a demokratikus társadalom alapelveire.

Az Esti mesék lázadó lányoknak török kiadója egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. A kiadó arra vár, hogy a döntést hivatalosan is kommunikálják feléjük, és csak ezt követően fognak reagálni.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Rebel Girls

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek