+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 18:50
Az életbelépő szigorítás értelmében az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvsorozat a pornóval azonos szabályozás alá fog esni.

„A könyv egyes írásai káros hatással lesznek a 18 év alatti személyek tudatára” – így indokolta a kiskorúak védelmét ellátó kormánytestület Törökországban, hogy miért is kéne az Esti mesék lázadó lányoknak című gyerekkönyvet szigorúbb szabályozás alá vonni.

 

A döntés értelmében

 

a könyv azonos elbírálás alá fog esni Törökországban, mint a pornó: csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik meg, illetve az üzletek polcain sem lesz helye a műnek.

 

De mi is az a könyv, ami ennyire kiakasztotta a törököket?

 

A képet árnyalja, ha hozzátesszük: egy feminista gyerekkönyvről van szó. A 47 nyelvre lefordított, egyébként magyarul is kapható, két részes könyvsorozatot két olasz írónő, Elena Favilli és Francesca Cavallo jegyzi.

 

Könyvük vállaltan inspiráció akar lenni a fiatal lányok számára: egy könyvben száz történelmi, vagy ma is élő nő életútját ismerhetjük meg a gyerekek számára is fogyasztható formában. A bemutatott nőkkel a szerzőpáros azokkal a sztereotip női szerepekkel szemben lép fel, amit például a Disney-világ is közvetít. A férfiakat középpontba állító, a nőket a férfiakon keresztül meghatározó világ helyett

 

a szerzők olyan női modelleket akarnak bemutatni, akik bizonyítják: a lányok azok lehetnek felnőtt korukban, akik csak akarnak.

 

Az eddigi könyvekben szerepelt Kleopátra, Marie Curie, de feldolgozták már J. K. Rowling és Beyoncé történetét is.

 

Az ötletre volt is kereslet: mindkét rész közösségi finanszírozás útján jelenhetett meg. Az erre szakosodott online platformon, az amerikai Kickstarteren a szerzők eredetileg mindössze negyvenezer dollárt, átszámítva 11,5 millió forintot akartak összekalapozni a projektre, végül azonban az első könyvre 675 ezer dollárt (192 millió forint) kaptak a felhasználóktól. Ezzel a lázadó nőkről szóló könyvsorozat első része lett a Kickstarter legnagyobb összeggel finanszírozott gyerekkönyve. (A költségeket növeli, hogy a bemutatott nőkről egy-egy portré is készül, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó, hatvan női grafikus készít.)

 

„A török kormány fél egy egyenlőséget promotáló gyerekkönyvtől” – így kommentálta az esetet Francesca Cavallo, a könyv egyik szerzője, aki szerint ez is azt mutatja, hogy hatásos lehet ezeket az üzeneteket a gyermekirodalmon keresztül közvetíteni.

 

A török kormányzati döntés „még motiváltabbá tesz, hogy minden nap folytassam a harcot” – tette hozzá az írónő, aki felidézte azt is, hogy

 

eddig csak egy hasonló esettel szembesültek: tavaly Oroszország cenzúrázta a könyvet, eltávolítva belőle egy transznemű kislány, Coy Mathis történetét.

 

A török könyvkiadók szövetsége ennél már keményebben fogalmazott: közleményük szerint a kormány döntése veszélyt jelent a véleménynyilvánításra és sajtószabadságra, valamint a demokratikus társadalom alapelveire.

 

Az Esti mesék lázadó lányoknak török kiadója egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. A kiadó arra vár, hogy a döntést hivatalosan is kommunikálják feléjük, és csak ezt követően fognak reagálni.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Rebel Girls

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás