+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 18:50
Az életbelépő szigorítás értelmében az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvsorozat a pornóval azonos szabályozás alá fog esni.

„A könyv egyes írásai káros hatással lesznek a 18 év alatti személyek tudatára” – így indokolta a kiskorúak védelmét ellátó kormánytestület Törökországban, hogy miért is kéne az Esti mesék lázadó lányoknak című gyerekkönyvet szigorúbb szabályozás alá vonni.

 

A döntés értelmében

 

a könyv azonos elbírálás alá fog esni Törökországban, mint a pornó: csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik meg, illetve az üzletek polcain sem lesz helye a műnek.

 

De mi is az a könyv, ami ennyire kiakasztotta a törököket?

 

A képet árnyalja, ha hozzátesszük: egy feminista gyerekkönyvről van szó. A 47 nyelvre lefordított, egyébként magyarul is kapható, két részes könyvsorozatot két olasz írónő, Elena Favilli és Francesca Cavallo jegyzi.

 

Könyvük vállaltan inspiráció akar lenni a fiatal lányok számára: egy könyvben száz történelmi, vagy ma is élő nő életútját ismerhetjük meg a gyerekek számára is fogyasztható formában. A bemutatott nőkkel a szerzőpáros azokkal a sztereotip női szerepekkel szemben lép fel, amit például a Disney-világ is közvetít. A férfiakat középpontba állító, a nőket a férfiakon keresztül meghatározó világ helyett

 

a szerzők olyan női modelleket akarnak bemutatni, akik bizonyítják: a lányok azok lehetnek felnőtt korukban, akik csak akarnak.

 

Az eddigi könyvekben szerepelt Kleopátra, Marie Curie, de feldolgozták már J. K. Rowling és Beyoncé történetét is.

 

Az ötletre volt is kereslet: mindkét rész közösségi finanszírozás útján jelenhetett meg. Az erre szakosodott online platformon, az amerikai Kickstarteren a szerzők eredetileg mindössze negyvenezer dollárt, átszámítva 11,5 millió forintot akartak összekalapozni a projektre, végül azonban az első könyvre 675 ezer dollárt (192 millió forint) kaptak a felhasználóktól. Ezzel a lázadó nőkről szóló könyvsorozat első része lett a Kickstarter legnagyobb összeggel finanszírozott gyerekkönyve. (A költségeket növeli, hogy a bemutatott nőkről egy-egy portré is készül, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó, hatvan női grafikus készít.)

 

„A török kormány fél egy egyenlőséget promotáló gyerekkönyvtől” – így kommentálta az esetet Francesca Cavallo, a könyv egyik szerzője, aki szerint ez is azt mutatja, hogy hatásos lehet ezeket az üzeneteket a gyermekirodalmon keresztül közvetíteni.

 

A török kormányzati döntés „még motiváltabbá tesz, hogy minden nap folytassam a harcot” – tette hozzá az írónő, aki felidézte azt is, hogy

 

eddig csak egy hasonló esettel szembesültek: tavaly Oroszország cenzúrázta a könyvet, eltávolítva belőle egy transznemű kislány, Coy Mathis történetét.

 

A török könyvkiadók szövetsége ennél már keményebben fogalmazott: közleményük szerint a kormány döntése veszélyt jelent a véleménynyilvánításra és sajtószabadságra, valamint a demokratikus társadalom alapelveire.

 

Az Esti mesék lázadó lányoknak török kiadója egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. A kiadó arra vár, hogy a döntést hivatalosan is kommunikálják feléjük, és csak ezt követően fognak reagálni.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Rebel Girls

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás