+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 20:56
Nemrég még azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy haladékot kérjen.

Egy napvilágra került kormányzati dokumentum szerint, amelyet egy skót bíróságra nyújtottak be, 

 

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben mégis kérni fogja az EU-t a brexit határidejének újabb meghosszabbítására, amennyiben nem sikerül tető alá hozni az új megállapodást október 19-ig.

 

A brit parlament által elfogadott törvény is előírja ezt: a cél, hogy a no deal brexitet elkerüljék. Csakhogy eddig Johnson nem sok hajlandóságot mutatott a törvény betartására: azt nyilatkozta, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, semmint, hogy újabb haladékot kérjen. 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszabbítás ismét reális forgatókönyv. Ez amúgy nem meglepő annak fényében, hogy Johnson a héten végre konstruktív tervvel állt elő a brexit legproblémásabb pontjának, az ír határ rendezésének ügyében, viszont a részletek kidolgozásához biztosan több kell majd, mint négy hét. (Az persze kérdés, hogy mi lesz pontosan a határidőhosszabbításról szóló levélben: sokan attól tartanak, hogy Johnson direkt úgy fogja azt kérni, hogy az EU elutasítsa a kérelmet, de ő mondhassa, hogy végül is megfelelt a törvénynek.)

 

„Egy határidőhosszabbítás mindenképp jobb lenne, mint a megállapodás nélküli kilépés” – jelezte pénteken Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki leginkább azt szeretné, ha október közepéig megállapodásra jutnának felek. Azonban amennyiben ez nem történne meg, és a britek mégis határidőt szeretnének hosszabbítani, azt az írek „természetesen fontolóra vennék”.

 

A megállapodáshoz az elmúlt napokban annyival kerültünk közelebb, hogy most már legalább van miről tárgyalniuk a feleknek,

 

hála az említett Johnson-féle javaslatnak, ami az ír-északír határ problémáját úgy kezelné, hogy egy határ helyett két határt hozna létre, amik annyira nem is lennének igaziak, Észak-Írország pedig megúszná az egészet egy fél brexittel. Hogy Johnson javaslata pontosan mit takar, itt elmagyaráztuk és kielemeztük.

 

A brit miniszterelnök javaslatát nem csupán az EU-ban, hanem Írországban is szkeptikusan fogadták.

 

NYITÓKÉP: Boris Johnson aláírja, hogy október 31-én brexit lesz. Fotó: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás