Mégis halasztást kérhet a brexitre Boris Johnson

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.04. 20:56

Nemrég még azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy haladékot kérjen.

Mégis halasztást kérhet a brexitre Boris Johnson

Egy napvilágra került kormányzati dokumentum szerint, amelyet egy skót bíróságra nyújtottak be, 

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben mégis kérni fogja az EU-t a brexit határidejének újabb meghosszabbítására, amennyiben nem sikerül tető alá hozni az új megállapodást október 19-ig.

A brit parlament által elfogadott törvény is előírja ezt: a cél, hogy a no deal brexitet elkerüljék. Csakhogy eddig Johnson nem sok hajlandóságot mutatott a törvény betartására: azt nyilatkozta, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, semmint, hogy újabb haladékot kérjen. 

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszabbítás ismét reális forgatókönyv. Ez amúgy nem meglepő annak fényében, hogy Johnson a héten végre konstruktív tervvel állt elő a brexit legproblémásabb pontjának, az ír határ rendezésének ügyében, viszont a részletek kidolgozásához biztosan több kell majd, mint négy hét. (Az persze kérdés, hogy mi lesz pontosan a határidőhosszabbításról szóló levélben: sokan attól tartanak, hogy Johnson direkt úgy fogja azt kérni, hogy az EU elutasítsa a kérelmet, de ő mondhassa, hogy végül is megfelelt a törvénynek.)

„Egy határidőhosszabbítás mindenképp jobb lenne, mint a megállapodás nélküli kilépés” – jelezte pénteken Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki leginkább azt szeretné, ha október közepéig megállapodásra jutnának felek. Azonban amennyiben ez nem történne meg, és a britek mégis határidőt szeretnének hosszabbítani, azt az írek „természetesen fontolóra vennék”.

A megállapodáshoz az elmúlt napokban annyival kerültünk közelebb, hogy most már legalább van miről tárgyalniuk a feleknek,

hála az említett Johnson-féle javaslatnak, ami az ír-északír határ problémáját úgy kezelné, hogy egy határ helyett két határt hozna létre, amik annyira nem is lennének igaziak, Észak-Írország pedig megúszná az egészet egy fél brexittel. Hogy Johnson javaslata pontosan mit takar, itt elmagyaráztuk és kielemeztük.

A brit miniszterelnök javaslatát nem csupán az EU-ban, hanem Írországban is szkeptikusan fogadták.

NYITÓKÉP: Boris Johnson aláírja, hogy október 31-én brexit lesz. Fotó: Boris Johnson / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek