Boris Johnson végre írt egy tervet a brexitre, de az EU-ban nincsenek tőle elájulva

Szerző: Pintér Bence
2019.10.03. 09:25

Végre van írásba foglalt terve Londonnak az ír határkérdés megoldására, de Brüsszelben és Dublinban sem lelkesednek érte.

Boris Johnson végre írt egy tervet a brexitre, de az EU-ban nincsenek tőle elájulva

Újra megindulhat a rendes tárgyalás az EU és az Egyesült Királyság között a brexitről, miután

Boris Johnson kormánya hosszú idő után végre írásos tervet prezentált az ír határkérdés megoldására.

A terv lényege (amit hamarosan részletesen is elmagyarázunk), hogy az eredetileg javasolt mechanizmussal (backstop) szemben Észak-Írország is kilép a vámunióból, viszont a szabályozás terén igazodni fog az EU-s sztenderdekhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jogilag, elméletileg lesz egy vámhatár az Ír-szigeten belül, és lesz egy másik határ Észak-Írország és az Egyesült Királyság között a tengeren, de valójában az ellenőrzéseket a hatóságok nem egy fizikai határon, hanem rugalmasan folytatnák le, akár a kereskedők telephelyén.

A javaslat központi eleme, hogy az északír parlamentnek is rendszeres beleszólást biztosítana a dologba, hangsúlyosan az északír konfliktust 1998-ban lezáró nagypénteki egyezmény keretei között, ami magában foglalja, hogy nem lehet határ az Ír-szigeten belül. 

Az EU egyelőre vegyesen reagált: ugyan pozitívumként értékeli Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, hogy végre van egy konkrét írásos terv, amiről lehet tárgyalni, azt azért megmondta Johnsonnak, hogy a javaslat nem old meg minden problémát. Leo Varadkar ír miniszterelnök is úgy látja, hogy a javaslat nem teljesíti a korábban tárgyalt mechanizmus minden célját.

Michel Barnier, az EU brexittárgyalója szerint jelen formájában a terv például nem ad lehetőséget arra, hogy az EU megvédje a belső piacot, ha Észak-Írország mégis a brit kereskedelmi szabályokhoz alkalmazkodna.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitért felelős irányítócsoportjának koordinátora szerint az EP-képviselők nem támogatnák Johnson javaslatát a jelen formájában, mivel ő úgy látja, hogy ezek nem azok a biztosítékok, amelyre Írországnak szüksége van.

A brit Munkáspárt szerint Johnson javaslata nem hiteles és nem működőképes, és

nagy kérdés, hogy tud-e hozzá többséget szerezni a brit alsóházban a jelenleg kisebbségben lévő miniszterelnök.

Johnson a konzervatívok manchesteri konferenciáján egyébként azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság készen áll arra is, hogy megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból a hónap végén.

NYITÓKÉP: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek